Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 4. Система органів Автономної Республіки Крим Конституція

Тема 4. Система органів Автономної Республіки Крим Конституція

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
147

Тема 4. Система органів Автономної Республіки Крим Конституція

АРК передбачає систему органів влади АРК, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб і визначає їх основні завдання, які полягають у реалізації прав і свобод людини і громадянина, створенні гідних умов життя.

Представницьким органом АРК є Верховна Рада АРК. Верховна Рада АРК складається з 100 депутатів, яких обирають на основі загального, рівного та прямого виборчого права таємним голосуванням. Строк її повноважень – чотири роки. Але ці повноваження може припинити Верховна Рада України достроково на підставах і в порядку, визначених Конституцією України.

Верховна Рада АРК є повноважною за умови обрання не менш як 2/3 від її загального складу. При цьому депутатом Верховної Ради АРК може стати громадянин України, який має право голосу, на день виборів досяг 18-річного віку, проживає в Україні не менш як п’ять років (дія останньої вимоги щодо необхідності постійного проживання в Україні протягом п’яти років не поширюється на представників кримськотатарського та інших депортованих народів, які повернулися на постійне проживання в Україну). Кожен депутат має всю повноту прав, які забезпечують його активну участь у діяльності Верховної Ради АРК та її органів, виконує їх доручення.

На першій сесії Верховна Рада АРК шляхом таємного голосування з використанням бюлетенів обирає з числа депутатів Голову Верховної Ради. Голова Верховної Ради представляє Верховну Раду у відносинах з Президентом України, Верховною Радою і Кабінетом Міністрів України, центральними та місцевими органами державної влади України, організаціями, установами, громадянами, органами інших держав, міжнародними організаціями тощо.

Голова Верховної Ради АРК організовує діяльність Верховної Ради АРК, зокрема: забезпе

чує підготовку і веде засідання Верховної Ради, організовує контроль за виконанням рішень і постанов Верховної Ради. Голова Верховної Ради АРК погоджує на посаду і звільняє з посад заступників начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Криму, начальників міських і районних відділів внутрішніх справ у Криму, заступників начальника Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в АРК, директора Радіотелевізійного передавального центру, голову фонду майна та ряду інших посадових осіб в АРК. Голова Верховної Ради АРК підзвітний Верховній Раді АРК і відповідальний перед нею.

Верховна Рада АРК утворює Президію Верховної Ради АРК, постійні та тимчасові комісії Верховної Ради АРК, обирає членів постійних і тимчасових комісій. До Президії Верховної Ради АРК входять за посадою Голова Верховної Ради, його перший заступник і заступник та голови постійних комісій. Очолює Президію Голова Верховної Ради АРК.

Верховна Рада АРК у межах своїх повноважень приймає рішення (з проблем організаційно-розпорядчого характеру) та постанови (з питань нормативно-правового характеру), які є обов’язковими до виконання в АРК.

До компетенції Верховної Ради АРК згідно зі ст.2 Конституції АРК віднесено участь у формуванні основних принципів внутрішньополітичної, зовнішньоекономічної та зовнішньополітичної діяльності України з питань, що стосуються інтересів АРК:

прийняття рішення про проведення республіканського (місцевого) референдуму;

визначення порядку управління майном, яке належить АРК;

затвердження бюджету АРК, внесення змін до нього та контроль за його виконанням;

у межах компетенції Верховної Ради АРК вирішення питань забезпечення прав і свобод громадян, національної згоди, сприяння охороні правопорядку і громадської безпеки, забезпечення функціонування і розвитку державної, російської, кримськотатарської та інших національних мов і культур в Криму, охорони і використання пам’яток історії та культури, визначення мови роботи і діловодства республіканських органів;

вирішення у межах повноважень, наданих Верховній Раді АРК Конституцією України і законами України, питань, що стосуються земельних відносин, використання природних ресурсів, розмірів плати за користування ними та ін.;

заснування республіканських засобів масової інформації;

затвердження символіки АРК, заснування Грамоти і Почесної Грамоти Верховної Ради, почесних звань та інших відзнак АРК згідно із законодавством України.

Верховна Рада АРК здійснює інші повноваження, віднесені до її відання Конституцією України і законами України, а також ті, що віднесені до її відання Конституцією АРК.

Урядом АРК є Рада міністрів АРК. Голова Ради міністрів АРК призначається на посаду та звільняється з посади Верховною Радою АРК за погодженням з Президентом України.

Рада міністрів АРК як орган виконавчої влади АРК самостійно здійснює виконавчі функції і повноваження з питань, віднесених до відання АРК Конституцією України, Конституцією АРК і законами України. Так, Рада міністрів самостійно здійснює виконавчі функції з питань розвитку економіки; планування економічного і соціального розвитку; фінансової, кредитної та цінової політики; промисловості; сільського господарства; землеустрою; зовнішньоекономічної діяльності та зовнішніх зв’язків; транспорту, зв’язку і дорожнього будівництва; житлово-комунального господарства і благоустрою та ін. (ст.38 Конституції АРК).

Голова Ради міністрів АРК призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою АРК за поданням Голови Верховної Ради АРК і за погодженням з Президентом України. Заступники Голови Ради міністрів, міністри і голови республіканських комітетів АРК призначаються на посаду Верховною Радою АРК за поданням Голови Ради міністрів АРК. Голова Ради міністрів АРК організовує діяльність Ради міністрів АРК, представляє Раду міністрів АРК у відносинах з Президентом України, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, центральними та місцевими органами виконавчої влади України, органами інших держав, міжнародними організаціями тощо.

Місцеве самоврядування в АРК здійснюється згідно з Конституцією України і законами України.

Правосуддя в АРК здійснюється судами, що належать до єдиної системи судів України (ст.136 Конституції України).

Організація та діяльність органів прокуратури в АРК визначається Конституцією і законами України. Верховна Рада АРК має право заслуховувати інформацію Прокурора АРК і порушувати питання про його звільнення з посади перед Генеральним прокурором України.

 

< Попередня   Наступна >