Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 2. Основи конституційного статусу Автономної Республіки Крим

Тема 2. Основи конституційного статусу Автономної Республіки Крим

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
153

Тема 2. Основи конституційного статусу Автономної Республіки Крим

Згідно зі ст.34 Конституції України Автономна Республіка Крим (АРК) є невід’ємною складовою частиною України. АРК має власну Конституцію, яку приймає Верховна Рада АРК і затверджує Верховна Рада України не менш як половиною від конституційного складу Верховної Ради України. Чинна Конституція Автономної Республіки Крим була прийнята на другій сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим 21 жовтня 1998 року і затверджена Законом України „Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим” 23 грудня 1998 року.

Територія АРК визначається межами, які існували на 20 січня 1991 р. Столицею АРК є місто Сімферополь. АРК має свої символи: Прапор, Герб і Гімн.

Прапор АРК – стяг із трьох горизонтальних смуг синього, білого і червоного кольорів. Герб АРК являє собою зображення срібного грифона (фантастична істота – крилатий лев з орлиною головою) на варязькому щиті, увінчаному сонячними променями. Гімн АРК – „Нивы и горы твои волшебны” (слова О. Голубєвої на музику А. Караманова). Його змістом є оспівування чарівної природи Криму та вияв любові до цього краю.

Нормативно-правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим не можуть суперечити Конституції і законам України та приймаються відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України та на їх виконання (ст.135 Конституції України).

АРК в межах повноважень визначених Конституцією України вирішує питання віднесені до її віддання. Згідно зі ст.138 Конституції, до віддання АРК належить:

призначення виборів депутатів Верховної Ради АРК, організація і проведення місцевих референдумів;

управління майном, що належит

ь АРК;

розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК;

розроблення, затвердження та реалізація програм з питань соціально-економічного та культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони довкілля Криму;

участь у забезпеченні прав і свобод громадян, національної злагоди, сприяння охороні правопорядку та громадської безпеки;

забезпечення функціонування і розвитку державної та національних мов і культур в АРК, охорона і використання пам’яток історії тощо.

АРК здійснює нормативне регулювання з питань:

сільського господарства і лісів;

меліорації і кар’єрів;

громадських робіт, ремесел та промислів; благодійництва;

містобудування і житлового господарства;

туризму, готельної справи, ярмарків;

музеїв, бібліотек, театрів, інших закладів культури, історико-культурних заповідників;

транспорту загального користування, автошляхів, водопроводів;

мисливства, рибальства;

санітарної і лікарняної служб.

З мотивів невідповідності нормативно-правових актів Верховної Ради АРК Конституції України та законам України Президент України може зупинити дію цих нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності (ст.137 Конституції України).

 

< Попередня   Наступна >