Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 5. Правове забезпечення приватизації житлового фонду

Тема 5. Правове забезпечення приватизації житлового фонду

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
138

Тема 5. Правове забезпечення приватизації житлового фонду

Стаття 41 Конституції визначає, що право приватної власності набувається у порядку, визначеному законом. Стаття 65-1 ЖК закріплює право придбання громадянами займаних ними житлових приміщень у приватну власність. Відповідно до ст.65-1 ЖК наймачі житлових приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду можуть за згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з ними, придбати займані ними приміщення у власність на підставах, передбачених чинним законодавством. Тобто, наймачі житлових приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду без обмежень можуть за згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із ними, придбати займані ними приміщення у власність на підставах, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду” суб’єктами приватизації є громадяни України, які мають право отримати безоплатно займану ними квартиру (будинок). Передача житла у власність здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця від дня одержання заяви.

За неповнолітніх осіб, обмежено дієздатних осіб угоди щодо приватизації укладають від їх імені батьки, опікуни, піклувальники.

Приватизація державного житлового фонду – відчуження квартир (будинків) та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв та ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

Приватизація, як процес передачі державного майна у власність громадян, поширюється тільки на об’єкти державного житлового фонду. До об’єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два

і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму.

До об’єктів приватизації державного житлового фонду не належать: квартири-музеї; квартири (будинки), розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв-заповідників; кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають в аварійному стані (в яких неможливо гарантувати безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), розташовані в зоні безумовного (обов’язкового) відселення з території, забрудненої внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

До об’єктів приватизації державного житлового фонду не належать також нежитлові приміщення, які містяться в житлових будинках.

За громадянами, які мають право на приватизацію займаного ними державного житлового фонду, однак не виявили бажання брати участь у процесі його приватизації, або з різних причин не скористалися цим правом, зберігається чинний порядок одержання і користування житлом на умовах найму в порядку, встановленому Житловим кодексом України, іншими нормативними актами.

Безоплатна приватизація державного житлового фонду є процесом тимчасовим і відповідно до Постанови Верховної Ради України від 21 грудня 2000 року № 2160-111 „Про продовження терміну використання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду” безоплатна приватизація державного житлового фонду з використанням житлових чеків здійснюється тільки до 31 грудня 2006 року. Житло може безоплатно приватизуватися тільки на час чинності житлових чеків. Протягом етапу безоплатної приватизації кожний громадянин України має право приватизувати займане ним житло один раз. Безоплатна приватизація може здійснюватися шляхом:

безоплатної передачі житла в межах номінальної вартості житлового чека;

продажу надлишків житлової площі, що перевищує межі санітарної норми з частковою доплатою грошима.

Безоплатна передача громадянам квартир (будинків) здійснюється з розрахунку загальної житлової площі в межах санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 кв. м на сім’ю та певним категоріям громадян, що користуються пільгами.

Якщо загальна площа квартири менша від площі, яку має право отримати сім’я наймача безоплатно, наймачеві та членам його сім’ї видаються житлові чеки, сума яких визначається виходячи з розміру недостатньої площі та відновної вартості одного квадратного метра.

Продаж надлишків загальної площі квартир (будинків) здійснюється на користь громадян України, що мешкають у них або перебувають у черзі потребуючих поліпшення житлових умов.

 

< Попередня   Наступна >