Головне меню

§ 4. Об’єкт податкових правовідносин

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
99

§ 4. Об’єкт податкових правовідносин

Зміст податкових правовідносин пов’язаний з аналізом ка­тегорій, що характеризують: об’єкт правовідносин, суб’єкт правовідносин, права й обов’язки суб’єктів правовідносин, підстави виникнення правовідносин.

У цілому об’єктом регулювання в податкових правовідно­синах виступають кошти платників, що надходять у доходи бюджетів. У вузькому значенні — це гроші, з приводу яких між суб’єктами податкових правовідносин формується правовий зв’язок. При цьому важливо розмежовувати об’єкт податкових правовідносин і об’єкт оподаткування.

Об’єкти фінансових правовідносин різні за своєю формою, оскільки існує чимало видів правовідносин. Але за змістом це завжди державні грошові фонди, з приводу формування, роз­поділу і використання яких і формується певний юридичний зв’язок між суб’єктами фінансових правовідносин. Ю. А. Ро-винський зазначав, що у фінансових правовідносинах вира­жається сукупність грошових відносин, що пов’язані з мобілі­зацією, розподілом і використанням коштів для розширення виробництва і задоволення потреб членів суспільства1.

 

1 Див.: Ровинский Е. А. Основные вопросы теории советского финансо­вого права. — С. 13.

 

< Попередня   Наступна >