Головне меню
Головна Підручники Податкове право Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех § 3. Податкові адміністрації і податкові інспекції

§ 3. Податкові адміністрації і податкові інспекції

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
124

§ 3. Податкові адміністрації і податкові інспекції

Найменування державного органу — одна з форм виражен­ня його змісту, його правового положення. Іменуючи податко­вий орган, законодавець використовує дві назви — адміністра­ція та інспекція, тим самим вказуючи на відмінності у змісті державно-владних повноважень, різний статус суб’єктів, що входять до системи таких органів, підпорядкованість однієї владної структури іншій.

Державна податкова адміністрація України є вищою лан­кою в системі органів державної податкової служби. Податкові інспекції як самостійні організаційно-відокремлені органи в системі органів державної податкової служби насамперед є структурними підрозділами Державної податкової адмініст­рації України, перебуваючи у відносинах підпорядкування і діючи в межах встановлених законом процедур. Отже, закріп­лено умови для розподілу функцій між ними, що забезпечує взаємозв’язок підпорядкованості для найбільш ефективного функціонування. Водночас податкові адміністрації і податкові інспекції утворюють єдиний цілісний комплекс з тісними зв’яз­ками, об’єднані в єдину систему органів державної податкової служби України. Повноваження податкових адміністрацій і податкових інспекцій закріплені насамперед у законах Украї­ни «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про державну податкову службу в Україні», «Про порядок пога­шення зобов’язань платників податків перед бюджетами та дер­жавними цільовими фондами»1.

Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади. Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Се­вастополі підпорядковуються Державній податковій адмініст­рації України. Державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва і Севастополя), районах у містах, міжрайонні й об’єднані державні податкові інспекції — відповідним дер

­жавним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі.

 

1 Див.: Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про держав­ну податкову службу в Україні»: Закон України від 24 грудня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1994. — №15. — Ст. 84; Про поря­док погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та дер­жавними цільовими фондами: Закон України від 21 грудня 2000 р. № 2181 // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 10. — Ст. 44.

 

< Попередня   Наступна >