Головне меню

§ 4. Податкова міліція

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
71

§ 4. Податкова міліція

Створення податкової міліції стало необхідною умовою уп­равління податковою системою. Поряд з Державною митною службою, підрозділами по боротьбі з економічними злочина­ми Міністерства внутрішніх справ податкова міліція є части­ною сил, що забезпечують економічну безпеку України.

Отже, податкова міліція являє собою спеціалізований пра­воохоронний державний орган виконавчої влади, який забезпе­чує законність і правопорядок у сфері податкових правовід­носин, що діє у складі органів державної податкової служби. Податкова міліція — це воєнізований, контролюючий, оперативно-розшуковий і водночас правоохоронний орган.

Правове положення податкової міліції визначається комп­лексом норм, які передбачають мету, завдання, принципи діяльності та функції підрозділів податкової міліції, структу­ру податкової міліції, питання лінійної і функціональної підпо­рядкованості.

Органи податкової міліції діють на основі принципів закон­ності, поваги до прав людини і громадянина, підконтрольності та підзвітності вищим органам законодавчої і виконавчої вла­ди, об’єднання гласних і негласних форм діяльності, аполітич­ності, взаємодії з іншими органами, податковими службами інших держав, громадянами й організаціями, єдності та цент­ралізації органів міліції, незалежності та єдиноначальності, конфіденційності.

Завданнями податкової міліції є:

Запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їх розкриття, розслідування та виробництво у справах про адміністративні правопорушення.

Розшук платників, які ухиляються від сплати податків та інших платежів.

Попередження корупції в органах державної податкової служби та виявлення її фактів

.

Забезпечення безпеки діяльності працівників державної податкової служби, захисту їх від протиправних дій, пов’яза­них з виконанням службових обов’язків.

До складу податкової міліції входять:

Головне управління податкової міліції, Слідче управлін­ня податкової міліції, Управління боротьби з корупцією в орга­нах державної податкової служби Державної податкової адмі­ністрації України;

управління податкової міліції, слідчі відділи податкової міліції, відділи боротьби з корупцією в органах державної по­даткової служби відповідних державних податкових адміні­страцій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі;

відділи податкової міліції, слідчі відділення (групи) по­даткової міліції відповідних державних податкових інспекцій у районах, містах, районах у містах, міжрайонних та об’єдна­них державних податкових інспекцій.

У складі податкової міліції діє спеціальний структурний підрозділ, що проводить роботу по боротьбі з незаконним обо­ротом алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Податкову міліцію очолює начальник податкової міліції — Перший заступник Голови Державної податкової адміністрації України. Податкову міліцію в державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі очолюють начальники управлінь податкової міліції — перші заступники голів відповідних державних по­даткових адміністрацій.

Податкова міліція відповідно до її завдань : 1) приймає і реє­струє заяви, повідомлення й іншу інформацію про злочини і правопорушення, що віднесені до її компетенції, здійснює у встановленому порядку їх перевірку і приймає по них передба­чені законом рішення; 2) здійснює відповідно до закону оперативно-розшукову діяльність, досудову підготовку матеріалів за протокольною формою, а також проводить дізнання і досудове (попереднє) слідство у межах своєї компетенції, вживає захо­ди з відшкодування заподіяних державі збитків; 3) виявляє причини й умови, що сприяли здійсненню злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування, вживає заходи щодо їх усунення; 4) забезпечує безпеку працівників органів держав­ної податкової служби та їх захист від протиправних дій, по­в’язаних з виконанням ними посадових обов’язків; 5) запобі­гає корупції та іншим службовим порушенням серед праців­ників державної податкової служби; 6) збирає, аналізує та узагальнює інформацію про порушення податкового законодав­ства, прогнозує тенденції розвитку негативних процесів кар­ного характеру, пов’язаних з оподаткуванням.

 

< Попередня   Наступна >