Головне меню
Головна Підручники Міжнародне право Дипломатичне і консульське право: Підручник 4.3. ПРЕДСТАВНИЦТВО ІНТЕРЕСІВ ТРЕТЬОЇ ДЕРЖАВИ ТА її ГРОМАДЯН

4.3. ПРЕДСТАВНИЦТВО ІНТЕРЕСІВ ТРЕТЬОЇ ДЕРЖАВИ ТА її ГРОМАДЯН

Міжнародне право - Дипломатичне і консульське право: Підручник
141

4.3. ПРЕДСТАВНИЦТВО ІНТЕРЕСІВ ТРЕТЬОЇ ДЕРЖАВИ ТА її ГРОМАДЯН

Представництво інтересів третьої держави та її грома­дян належить до тих функцій, які щораз частіше трапля­ються у дипломатичній практиці держав. Згідно з нормами дипломатичного права, дипломатичне представництво після відповідної нотифікації приймаючій державі та за її згодою може виконувати в державі перебування функцію захисту третьої держави та її громадян. Віденська конвенція 1961 р. також передбачає можливість виконання таких дій у ви­падку розірвання дипломатичних відносин, а також коли дипломатичне представництво третьої держави за певних обставин тимчасово відкликане. Зокрема, це стосується під­став "припинення" дипломатичних відносин. Отже, поло­ження Віденської конвенції створюють сприятливі можли­вості для тих держав, які переважно не мають власних представництв в інших державах з економічних причин. Насамперед це стосується держав "третього світу".

У випадку розірвання або завершення дипломатичних відносин представництво інтересів третьої держави може включати, крім захисту інтересів держави та її громадян, також опіку над приміщеннями колишнього дипломатич­ного представництва, майном та архівами, що є в них. Вико­нання цієї функції на користь третьої держави має здійсню­ватись у межах норм міжнародного права і за згодою дер­жави перебування. Остання, до речі, може в будь-який час відмовити акредитуючій державі у випадку неналежного виконання з її боку вказаної функції.

Приймаюча держава може дати згоду на використання приміщення та автомобілів для членів дипломатичного пред­ставництва, яке здійснює опіку. Вона може погодитись на відкриття "Секції з питань інтересів" держави, яка користу­ється таким заступництвом. У таких секціях нерідко пра­цюють представники МЗС держави, інтереси якої вони пред­ставляють. Вони виконують деякі консульські функції, нап

риклад, видачу візи. Згідно з існуючою практикою, ви­трати на виконання опіки здійснюються за рахунок держа­ви, інтереси якої представляють.

Контрольні запитання

Що означає термін "основні дипломатичні функції"?

В яких правових актах закріплені дипломатичні функції?

Хто реалізує представницьку функцію на практиці?

Що включає функція дипломатичного захисту?

 

< Попередня   Наступна >