Головне меню
Головна Підручники Кримінальне право Кримінальне право України: Особлива частина § 3. Злочини, які порушують порядок комплектування Збройних Сил України, що забезпечує її обороноздатність

§ 3. Злочини, які порушують порядок комплектування Збройних Сил України, що забезпечує її обороноздатність

Кримінальне право - Кримінальне право України: Особлива частина
228

§ 3. Злочини, які порушують порядок комплектування Збройних Сил України, що забезпечує її обороноздатність

Загальним безпосереднім об’єктом злочинів, передбачених статтями 335—337, є відносини з комплектування Збройних Сил, їх бойової підготовки, а, отже, забезпечення обороноздатності України.

Диспозиції цих статей є бланкетними: статті 335 і 336 відси­лають до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в редакції Закону України від 13 травня 1999 р.)1, а ст. 337 — до Закону України «Про загальний військовий обо­в’язок і військову службу» від 25 березня 1992 р.2

Загальною ознакою об’єктивної сторони цих злочинів є без­діяльність — ухилення від виконання конституційного обов’яз­ку нести військову службу. Стаття 65 Конституції України пе­редбачає такий обов’язок громадян України, як захист Вітчиз­ни, незалежності та територіальної цілісності України, а також обов’язок відбувати військову службу відповідно до закону. Згідно з цією статтею громадянин, який підлягає черговому призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військовому обліку або спеціальним зборам, зобов’язаний з’я­витися на призовний пункт, у військкомат, інше місце, позначене в документі, в зазначений час. Невиконання цього обов’язку свідчить про ухилення. Ухилення може здійснюватися різними способами: підробка документів, заподіяння собі тілесних уш­коджень, виїзд із постійного місця проживання з метою уникну­ти виконання військового обов’язку тощо. Всі злочини цієї гру­пи вважаються закінченими з моменту неявки в зазначений до­кументом (повісткою, розпорядженням, наказом) час прибуття на призовний пункт, військовий комісаріат. Поважними при­чинами неявки відповідно до п. 4 ст. 15 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» є: 1) хворо­ба призовника, що позбавляє його можливості особисто прибу­ти у

відповідний пункт; 2) смерть або тяжка хвороба близького родича; 3) перешкода стихійного характеру або інші обставини, які позбавили призовника можливості особисто прибути у за­значені пункт і строк.

Суб’єктивна сторона всіх цих злочинів характеризується прямим умислом.

Суб’єкт цих злочинів спеціальний — громадянин України, який досяг 18-річного віку і на якого законом покладено військо­вий обов’язок. Цей обов’язок може бути різним за своїм змістом. Саме у цьому полягає розмежування злочинів цієї групи. Зок­рема, ст. 335 передбачає ухилення від строкової військової служ­би, що пов’язана з загальним обов’язком громадянина України проходити військову службу протягом визначеного строку. Ухи­лення від військової служби за контрактом не підпадає під оз­наки ст. 335.

Стаття 336 встановлює відповідальність за ухилення від при­зову за мобілізацією, яка пов’язана з особливою обстановкою в державі. Стаття 3 Закону України «Про мобілізаційну підго­товку та мобілізацію» визначає мобілізацію як складову части­ну організації оборони держави, змістом якої є: переведення органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, галузей національної економіки і регіонів України, підприємств, установ і організацій на роботу в умовах особливого періоду; переведення Збройних Сил Ук­раїни, інших військових формувань на організацію і штати воєн­ного часу; переведення органів і сил цивільної оборони України з мирного на воєнний стан; підготовка і переведення засобів масової інформації до роботи під час мобілізації та в особливий період. Саме це і є підставою криміналізації ухилення від при­зову за мобілізацією осіб, які підлягають такому призову.

Обов’язок, передбачений ч. 1 ст. 337, виражається в необхід­ності проходити періодичний військовий облік. Обов’язковою умовою кримінальної відповідальності за ухилення військово­зобов’язаного від військового обліку є наявність попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом.

Частина 2 ст. 337 передбачає ухилення від обов’язку прохо­дити навчальні (чи перевірні) або спеціальні збори, дотримання якого впливає на військову підготовку і боєздатність військо­возобов’язаних.

Покарання за злочини: за ст. 335 — обмеження волі на строк до трьох років; за ст. 336 — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років; за ч. 1 ст. 337 — штраф до п’ятдесяти неоподаткову­ваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців; за ч. 2 ст. 337 — штраф до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або арешт на строк до шести місяців.

 

1 Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 27. — Ст. 221.

2 Тамо само.— 1992. — № 27. — Ст. 385.

 

< Попередня   Наступна >
 

Додати коментар