Головне меню

§ 4. Загальні засади проведення виборів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
103

§ 4. Загальні засади проведення виборів

Сутність і зміст виборів найбільш узагальнено виражають їх принципи. Вони опосередковують основні, фундаментальні засади правового регулювання відносин, що виникають в процесі організації і проведення виборів.

Отже, принципи виборчого права — це умови його визнання і здійснення, які у своїй системній єдності забезпечують реальний характер волевиявлення народу і легітимність виборних органів публічної влади. З огляду на сферу їх застосування та цільового при­значення принципи виборчого права поділяються на загальні та спе­ціальні (інституційні).

Відповідно до загальних принципів виборчого права вибори в Україні є вільними і відбуваються на основі загального1, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Ці принци­пи є фундаментальними засадами проведення виборів, вони визнані такими, що носять універсальний характер.

Принцип загальності виборчого права означає, що активне ви­борче право, тобто право обирати, право голосу на виборах мають усі громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Документом, який підтверджує громадянство України, є:

паспорт громадянина України;

паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

дипломатичний паспорт;

службовий паспорт;

посвідчення особи моряка;

посвідчення члена екіпажу;

військовий квиток для військовослужбовців строкової служби;

тимчасове посвідчення громадянина України;

картка (довідка) установи кримінально-виконавчої системи, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, мі­сяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, під­пис керівника та печатку установи, — для осіб, які перебува­ють в установах криміна

льно-виконавчої системи.

Громадяни України, які мають право голосу, можуть брати участь у роботі виборчих комісій як їх члени, а також у проведенні перед­виборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів та інших заходах у порядку, визначеному виборчим законодавством України.

Будь-які прямі або непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального по­ходження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються. Не допускаються обмеження щодо участі громадян у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та законом.

Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним.

Громадянин України, який проживає або перебуває в період під­готовки і проведення виборів за межами України, перетнувши дер­жавний кордон України на законних підставах, реалізує своє право голосу на виборах на загальних підставах.

Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.

Принцип рівності виборчого права передбачає, що всі громадя­ни України беруть участь у виборах на рівних засадах. Кожен вибо­рець на виборах має лише один голос. Виборець може використати свій голос у день голосування тільки на одній виборчій дільниці.

Усі кандидати на пост президента України, кандидати у народні депутати України, депутати автономної республіки Крим, місцевих рад та кандидати у сільські, селищні, міські голови мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. рівність прав і мож­ливостей участі у виборчому процесі забезпечується:

а) забороною привілеїв чи обмежень кандидатів за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переко­нань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками;

б) забороною втручання органів державної влади і місцевого са­моврядування у виборчий процес, за винятком випадків, пря­мо передбачених законом;

в) забороною використання для фінансування передвибор­ної агітації інших коштів, крім коштів державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів.

Принцип прямого виборчого права передбачає право громадяни обирати президента України, народних депутатів України, депутатів автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів безпосередньо.

Принцип вільності виборчого права гарантує виборцям свобо­ду волевиявлення. Він передбачає, що участь громадян України у ви­борах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

Виборцям забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешко­джають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.

Військовослужбовці голосують на звичайних виборчих дільни­цях, розташованих за межами місць дислокації військових частин, за винятком випадків, передбачених законом. Для забезпечення вільно­го волевиявлення військовослужбовцям строкової служби надається відпустка для участі в голосуванні не менш як на чотири години.

Принцип таємності голосування означає, що контроль за во­левиявленням виборців забороняється. Цей принцип забезпечується правом і можливістю кожного виборця голосувати на виборах осо­бисто. голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються.

Пасивне виборче право, тобто правом бути обраним, має свої особливості залежно від виду виборів. Зокрема, Президентом Укра­їни може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, володіє державною мо­вою і проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем ви­борів років.

Одна й та сама особа не може бути президентом України більш як два строки підряд. особа, яка двічі підряд обиралася на пост пре­зидента України, не може бути висунута кандидатом на цей пост.

Особа, повноваження якої на посту президента України були припинені достроково відповідно до Конституції України, не може бути висунута кандидатом на пост президента України на позачерго­вих виборах, призначених у зв’язку з вказаним припиненням повно­важень.

Право висування кандидата на пост президента України на­лежить громадянам України, які мають право голосу. Це право ре­алізується ними через політичні партії та їх виборчі блоки, а також шляхом самовисування у порядку, визначеному законом. при цьому партія (блок) може висунути лише одного кандидата на пост прези­дента України.

Народним депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується ними через політичні партії та їх виборчі блоки. слід при цьому відзначити, що кандидатів у депутати може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніше ніж за триста шістдесят п’ять днів до дня виборів, або виборчий блок партій за умови, що всі партії, які входять до його складу, зареєстровані не пізніш як за трис­та шістдесят п’ять днів до дня виборів.

Депутатом та сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг вісім­надцяти років та має право голосу.

Право висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови належить громадянам Украї­ни, які мають право голосу. Це право реалізується ними через місцеві організації партій (блоки) або шляхом самовисування у випадках, пе­редбачених законом.

Не може бути висунутий кандидатом на пост президента Укра­їни, висунутий кандидатом та обраний депутатом, сільським, селищ­ним, міським головою громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята в уста­новленому законом порядку.

До спеціальних принципів виборчого права відносяться принципи альтернативності і гласності виборів, основні засади виборчого про­цесу, принцип юридичної відповідальності за порушення виборчого законодавства тощо.

 

1 ?актуально тут звучать слова Віктора Ґюґо, який казав: “Нехай загальне голосування і має свої темні боки, однак це єдиний спосіб розумного прав­ління, адже він являє собою міць, що переважає грубу силу”.

< Попередня   Наступна >