Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 6. Територіальна організація виборів // Територіальна організація виборів Президента і народних депутатів України

§ 6. Територіальна організація виборів // Територіальна організація виборів Президента і народних депутатів України

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
102

§ 6. Територіальна організація виборів

Територіальна організація виборів Президента і народних депутатів України

Вибори президента України проводяться в єдиному загально­державному одномандатному виборчому окрузі, який включає в себе всю територію України. Вибори народних депутатів України проводяться в єдиному загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, який включає в себе всю територію України та за­кордонний виборчий округ.

Для проведення виборів президента і народних депутатів тери­торія України поділяється на 225 територіальних виборчих окру­гів. Кількість таких округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі встановлюється Центральною вибор­чою комісією з урахуванням їх адміністративно-територіального устрою та кількості виборців. територіальні виборчі округи утво­рюються з приблизно рівною кількістю виборчих дільниць, виходя­чи з кількості виборчих дільниць, які були утворені під час попере­дніх чергових виборів президента України або народних депутатів України. територіальний виборчий округ включає в себе один або кілька районів, міст, районів у містах. Не допускається включення до одного територіального виборчого округу частин території двох чи більше регіонів.

Закордонний виборчий округ складають усі закордонні виборчі дільниці.

Рішення про утворення територіальних виборчих округів при­ймається Центральною виборчою комісією не пізніш як за сто десять днів до дня виборів.

Для підготовки організації і проведення голосування та підра­хунку голосів виборців територія сіл, селищ, міст, районів у містах, що входять до складу територіального виборчого округу, поділяється на виборчі дільниці.

Виборчі дільниці можуть бути звичайними, спеціа

льними або за­кордонними.

Виборчі дільниці на виборах народних депутатів утворюються з кількістю виборців від двадцяти осіб до двох тисяч п’ятисот осіб, а на виборах президента України — з кількістю виборців від двадцяти до трьох тисяч осіб. Виборчі дільниці поділяються на:

а) малі — з кількістю виборців до 500 осіб;

б) середні — з кількістю виборців від 500 до 1500 осіб;

в) великі — з кількістю виборців понад 1500 осіб.

Якщо на відповідній території, у відповідному закладі чи устано­ві налічується менше або більше від зазначених меж чисельності ви­борців і їх (або їх надлишок) неможливо віднести до іншої виборчої дільниці або неможливо утворити додаткову виборчу дільницю на цій території, у відповідному закладі чи установі, виборча дільниця може бути утворена з меншою або більшою від відповідних гранич­них значень чисельністю виборців.

Виборчі дільниці утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня виборів.

Звичайні виборчі дільниці утворюються для організації голосу­вання виборців за місцем їх проживання. Вони утворюються терито­ріальними (окружними) виборчими комісіями за поданням виконав­чих комітетів сільських, селищних, міських (міст, де немає районних рад), районних у містах рад, а в разі відсутності таких органів — за пропозицією відповідно сільських, селищних, міських голів, голів районних у містах рад або посадових осіб, які відповідно до закону здійснюють їх повноваження. Зазначені подання вносяться до тери­торіальної (окружної) виборчої комісії відповідними органами чи посадовими особами не пізніш як за п’ятдесят вісім днів до дня ви­борів.

Спеціальні виборчі дільниці утворюються у стаціонарних ліку­вальних закладах, на суднах, які перебувають в день голосування у плаванні під державним прапором України, на полярних станціях України, в установах кримінально-виконавчої системи та в інших місцях тимчасового перебування виборців з обмеженими можливос­тями пересування. спеціальні виборчі дільниці утворюються таким чином, щоб виборці могли проголосувати, не порушуючи режиму перебування в закладі (установі). Не допускається утворення однієї виборчої дільниці для двох і більше закладів чи установ.

Спеціальні виборчі дільниці утворюються територіальними (окружними) виборчими комісіями за місцем розташування відпо­відних закладів чи установ або за місцем приписки судна чи полярної станції України на підставі подань районних державних адміністра­цій чи міських виконавчих комітетів міст обласного (республікан­ського в автономній республіці Крим) значення. Зазначені подання повинні надійти до відповідної територіальної (окружної) виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят вісім днів до дня виборів.

У військових частинах (формуваннях) виборчі дільниці, як пра­вило, не утворюються. Військовослужбовці голосують на звичайних виборчих дільницях, розташованих за межами військових частин (формувань). спеціальна виборча дільниця на території військової частини (формування), дислокованої за межами населеного пункту на значній відстані від нього, може утворюватися як виняток Цен­тральною виборчою комісією за поданням відповідної територіальної (окружної) виборчої комісії.

У винятковому випадку утворення нового стаціонарного лікуваль­ного закладу, установи кримінально-виконавчої системи чи іншого за­кладу (установи) з тимчасовим перебуванням виборців з обмеженими можливостями пересування, непередбаченого виходу у плавання суд­на під державним прапором України чи непередбаченого утворення (передислокації) військової частини (формування), дислокованої за межами населеного пункту на значній відстані від нього, спеціальна виборча дільниця може утворюватися Центральною виборчою комісі­єю не пізніш як за сім днів до дня виборів президента України та за десять днів до дня виборів народних депутатів України за поданням відповідної територіальної (окружної) виборчої комісії.

Закордонні виборчі дільниці утворюються при дипломатичних та інших офіційних представництвах і консульських установах Укра­їни за кордоном, у військових частинах (формуваннях), дислокова­них за межами України. Вони утворюються Центральною виборчою комісією за поданням Міністерства закордонних справ України. пе­релік держав, де проживає значна кількість виборців України, визна­чається Центральною виборчою комісією не пізніше 15 вересня року, що передує рокові проведення чергових виборів президента або на­родних депутатів.

В окремих випадках закордонна виборча дільниця може бути утворена з приміщенням для голосування за межами приміщення офіційного представництва чи консульської установи України. така закордонна виборча дільниця може бути утворена тільки на території великих міст держави, у яких проживає чи перебуває не менше однієї тисячі громадян України, які мають право голосу.

У винятковому випадку відкриття нових дипломатичних чи ін­ших офіційних представництв або консульських установ України за кордоном, передислокації військових частин (формувань) закордон­на виборча дільниця може утворюватися Центральною виборчою ко­місією не пізніш як за сім днів до дня виборів президента України та за десять днів до дня виборів народних депутатів України за по­данням Міністерства закордонних справ України. Зазначене подан­ня повинно надійти до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів.

Територіальна організація місцевих виборів територіальна організація місцевих виборів має свої особливос­ті. для виборів депутатів сільської, селищної ради відповідна тери­торіальна виборча комісія не пізніше ніж за 80 днів до дня проведен­ня місцевих виборів утворює виборчі округи з приблизно однаковою кількістю виборців у кожному виборчому окрузі (одномандатні ви­борчі округи). Кількість виборчих округів дорівнює чисельності за­гального складу відповідної ради.

Багатомандатний виборчий округ по виборах депутатів ра­йонних рад поділяється на виборчі територіальні округи, межі яких збігаються з межами сіл, селищ, міст районного значення, що входять до складу району.

Багатомандатний виборчий округ для виборів депутатів місь­ких, районних у містах рад має межі, що збігаються з межами відпо­відного міста або району у місті. Багатомандатний виборчий округ по виборах депутатів міських рад у містах з районним поділом поді­ляється на виборчі територіальні округи, межі яких збігаються з меж­ами районів у місті. якщо до складу міста входить інше місто, село, селище, то воно є виборчим округом з виборів депутатів міської ради міста, до складу якого воно входить.

Багатомандатний виборчий округ по виборах депутатів облас­них рад поділяється на виборчі територіальні округи, межі яких збі­гаються з межами районів та міст обласного значення.

Багатомандатний виборчий округ по виборах депутатів Верхо­вної Ради Автономної Республіки Крим поділяється на виборчі тери­торіальні округи, межі яких збігаються з межами районів та міст рес­публіканського значення.

Для виборів сільського, селищного, міського голови відповідний од­номандатний виборчий округ має межі, що збігаються з межами від­повідної адміністративно-територіальної одиниці згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм. одномандатний виборчий округ по виборах міського голови у містах з районним поділом поді­ляється на виборчі територіальні округи, межі яких збігаються з меж­ами районів у місті. якщо до складу міста входить інше місто, село, селище, то воно є виборчим округом з виборів міського голови міста, до складу якого воно входить.

Рішення про утворення виборчих територіальних округів по ви­борах депутатів районних, міських, районних у містах, обласних рад, депутатів Верховної ради автономної республіки Крим, а також рі­шення про утворення виборчих територіальних округів по виборах сільського, селищного, міського голови не приймаються.

Для підготовки і проведення голосування та підрахунку голосів виборців на виборах депутатів Верховної ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів утворюються виборчі дільниці.

Для підготовки і проведення голосування та підрахунку голосів у випадку чергових, а також інших місцевих виборів, які проводяться одночасно з виборами народних депутатів України, використовують­ся звичайні, а також спеціальні виборчі дільниці, що утворені у ста­ціонарних лікувальних закладах для проведення виборів народних депутатів України.

У разі проведення повторних, позачергових, проміжних чи пер­ших місцевих виборів, які проводяться не одночасно з виборами на­родних депутатів України, звичайні та спеціальні (у стаціонарних лікувальних закладах) виборчі дільниці на території села, селища, міста утворюються відповідно сільською, селищною, міською терито­ріальними виборчими комісіями за поданням виконавчого комітету сільської, селищної, міської (міст, де немає районних рад), районної у місті ради, а у разі відсутності таких органів — за пропозицією відпо­відно сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради або посадової особи, яка відповідно до закону здійснює повнова­ження сільського, селищного, міського голови. територіальна вибор­ча комісія своїм рішенням визначає межі кожної виборчої дільниці.

Виборчі дільниці є спільними для виборів депутатів та сільських, селищних, міських голів.

Рішення відповідної територіальної виборчої комісії про утво­рення виборчих дільниць оприлюднюється у засобах масової інфор­мації або в інший визначений комісією спосіб впродовж п’яти днів з дня прийняття цього рішення, але не пізніш як за 45 днів до виборів.

 

< Попередня   Наступна >