Головне меню

Організація і діяльність центральної виборчої комісії

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
132

Організація і діяльність центральної виборчої комісії

Постійно діючим державним органом, який забезпечує організа­цію підготовки і проведення виборів президента України, народних депутатів України, а також всеукраїнських референдумів, і здійснює консультативно-методичне забезпечення виборів до місцевих рад, сільських, селищних, міських голів і проведення місцевих референ­думів є центральна виборча комісія.

Центральна виборча комісія очолює систему виборчих комісій, спрямовує їх діяльність, і є комісією вищого рівня щодо усіх тери­торіальних та дільничних виборчих комісій, передбачених законом. Вона відповідно до своїх повноважень забезпечує здійснення перед­бачених Конституцією та законами України принципів і засад вибор­чого процесу, реалізацію виборчих прав громадян.

Центральна виборча комісія є незалежним державним органом, який здійснює свої повноваження самостійно, незалежно від інших державних органів та органів місцевого самоврядування. Втручан­ня органів державної влади та місцевого самоврядування, посадових і службових осіб цих органів, громадян та їх об’єднань у вирішення питань, що належать до повноважень комісії, не допускається, крім випадків, передбачених чинним законодавством України.

Діяльність Центральної виборчої комісії здійснюється відкрито і гласно. до складу комісії входять 15 членів. голова, два заступники голови та секретар (кандидатури на посаду заступників голови Комі­сії та секретаря Комісії пропонуються головою Комісії) Центральної виборчої комісії обираються Комісією на її засіданні таємним голосуванням з числа членів Комісії. Вони, а також не менше п’яти інших членів Комісії повинні мати вищу юридичну освіту. Центральна ви­борча комісія працює на постійній основі. строк повноважень членів комісії становить 7 років.

Верховна рада

України призначає на посаду та припиняє повно­важення членів Комісії за поданням президента України. У цьому поданні враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп, утво­рених у поточному скликанні Верховної ради.

Членом Комісії може бути громадянин України, який на день призначення досяг двадцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні не менше п’яти останніх років та володіє державною мовою. Не може бути призначений до складу Комісії громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця суди­мість не погашена і не знята у встановленому законом порядку, або який визнаний у встановленому порядку недієздатним чи обмежено дієздатним.

Член Комісії не може бути народним депутатом України або мати інший представницький мандат, входити до складу інших ви­борчих комісій та комісій з референдумів, бути членом ініціативної групи всеукраїнського чи місцевого референдуму, займатися підпри­ємницькою діяльністю, бути повіреним третіх осіб у справах Комісії, виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладаць­кої та творчої діяльності), входити до складу правління чи інших ви­конавчих органів організацій, що мають на меті отримання прибутку. член Комісії не може входити до складу органів виконавчої влади та виконавчих органів місцевого самоврядування.

Член Комісії не може бути кандидатом у президенти України, кандидатом у народні депутати України, депутати місцевої ради чи Верховної ради Автономної Республіки Крим, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довіреною особою, пред­ставником чи уповноваженою особою політичної партії (виборчого блоку партій), що беруть участь у виборах. при набутті членом Комі­сії зазначеного статусу Комісія приймає рішення про зупинення його повноважень на період перебування у відповідному статусі.

Член Комісії, який до свого призначення на посаду був членом будь-якої політичної партії, на час здійснення своїх повноважень зупи­няє членство у цій партії. Він не може брати участі в її діяльності чи ви­конувати доручення партії, будь-якого її органу або посадової особи.

Член Комісії перед вступом на посаду складає на пленарному засіданні Верховної ради України присягу. Відмова члена Комісії скласти присягу тягне за собою скасування Верховною радою Украї­ни рішення про його призначення.

Комісія є повноважною з моменту призначення на посаду та скла­дення присяги не менш як двома третинами її складу.

Центральна виборча комісія є колегіальним органом, діяльність якої організовує голова Комісії. Кожна політична партія, виборчий блок партій, список кандидатів у депутати яких зареєстровано для участі у виборах, можуть на період виборчої кампанії делегувати од­ного представника до комісії для участі в її засіданнях з правом до­радчого голосу.

Основною організаційною формою діяльності Комісії є її засі­дання. На засіданні Комісії може бути розглянуто будь-яке питання, яке відповідно до закону належить до повноважень Комісії.

Засідання Комісії скликаються її головою, а в разі його відсут­ності — одним із заступників голови Комісії. У разі відсутності голо­ви або заступників голови Комісії чи їх відмови скликати засідання Комісії воно може бути скликане не менш як третиною членів Комісії з обов’язковим повідомленням усіх членів Комісії про час і місце за­сідання.

Засідання Комісії веде її голова або, за дорученням голови чи за погодженням між його заступниками, один із його заступників. У разі відсутності голови та його заступників або невиконання ними з будь-яких причин своїх функцій Комісія обирає головуючого на за­сіданні із свого складу більшістю голосів від складу Комісії.

Засідання Комісії є повноважним за умови присутності не менш як двох третин складу Комісії. На засіданні Комісії ведеться прото­кол, який підписується головою Комісії (головуючим на засіданні), а також її секретарем.

Комісія приймає рішення з питань, що належать до її повнова­жень, після їх розгляду на своїх засіданнях.

За результатами розгляду на засіданні Комісії питання поряд­ку денного Комісія ухвалює рішення у формі постанови. З питань поточної внутрішньої діяльності Комісія може ухвалювати прото­кольне рішення. рішення Комісії приймається на засіданні Комісії відкритим голосуванням більшістю голосів від складу Комісії. член Комісії, присутній на її засіданні, який не погоджується з прийнятим Комісією рішенням, має право викласти окрему думку, яка в письмо­вій формі додається до протоколу засідання Комісії.

Рішення Комісії підписуються головою Комісії (головуючим на засіданні Комісії). рішення, прийняті Комісією, можуть бути зміне­ні лише самою Комісією з власної ініціативи або на підставі рішення суду. У випадках, визначених законом, рішення Комісії може бути оскаржене до суду.

Рішення Комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання.

Керівники, інші посадові чи службові особи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій (ви­борчих блоків політичних партій), інших об’єднань громадян, під­приємств, установ і організацій, виборчих комісій та комісій з рефе­рендуму в порядку, передбаченому законодавством, зобов’язані на запрошення Комісії прибути на її засідання, надавати необхідні відо­мості і матеріали, відповідати на запитання.

У разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комі­сії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія при­ймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали. правоохоронний орган, якому пе­редані вказані матеріали, повідомляє Комісію про результати розгля­ду звернення чи вжиті заходи у встановлений законом строк.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також державні підприємства, устано­ви і організації зобов’язані сприяти Комісії та її членам у здійсненні ними своїх повноважень.

Виборці, виборчі комісії, комісії з референдумів, інші суб’єкти виборчого і референдумного процесів, органи державної влади, ор­гани місцевого самоврядування, об’єднання громадян, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, іноземці та особи без громадянства, а також органи влади іноземних держав, міжнарод­ні організації мають право звернутися до Комісії із зверненнями з пи­тань, що належать до повноважень Комісії. Звернення до ЦВК може подаватися у формі заяви чи скарги.

Заяви та скарги, які подані до Комісії під час виборчого процесу чи процесу референдуму та стосуються цього процесу, розглядають­ся Комісією протягом п’яти днів з дня надходження заяви або скарги, якщо інший строк не встановлено відповідним законом України про вибори або референдуми. Заяви та інші звернення, які не стосуються виборчого процесу чи процесу референдуму або подані не під час та­кого процесу, розглядаються Комісією на загальних підставах, вста­новлених законом.

Скарга, подана до Комісії, розглядається на засіданні Комісії. За підсумком розгляду скарги Комісія приймає рішення. Заява, по­дана до Комісії, за дорученням голови Комісії або одного із його за­ступників попередньо розглядається членом Комісії. За підсумком попереднього розгляду заяви член Комісії може рекомендувати Ко­місії розглянути її на засіданні Комісії та прийняти рішення з при­воду такої заяви. якщо заява не вимагає прийняття рішення Комісії, член Комісії за дорученням її голови або одного з його заступників може надати відповідь заявнику від свого імені.

Якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства Укра­їни про вибори і референдуми, виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі з результатів проведених нею пере­вірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не су­перечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та при­йняти з цього приводу відповідне рішення.

Комісія за результатами узагальнення практики застосування законодавства України про вибори і референдуми та практики про­ведення виборів і референдумів в Україні, а також у разі необхідності може за власною ініціативою розглянути та прийняти рішення сто­совно:

надання виборчим комісіям, комісіям з референдумів роз’яснень і рекомендацій щодо застосування законодавства України про вибори та референдуми;

організації підготовки та проведення виборів і референдумів;

організації роботи виборчих комісій та комісій з референ­думів;

підготовки пропозицій щодо вдосконалення законодавства України про вибори і референдуми;

інших питань, віднесених до повноважень Комісії.

Повноваження члена Комісії припиняються у зв’язку із закін­ченням строку, на який його призначено. член Комісії, строк повно­важень якого закінчився, до прийняття відповідного рішення Верхо­вною радою України не бере участі у засіданнях Комісії.

Повноваження члена Комісії можуть бути припинені достроково. підставами дострокового припинення повноважень члена Комісії є:

особиста заява про складення повноважень;

досягнення шістдесятип’ятирічного віку;

припинення громадянства України;

вибуття на постійне місце проживання за межі України;

недотримання вимог щодо несумісності з іншими видами ді­яльності;

набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

визнання недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення по­мерлим;

порушення членом Комісії присяги;

неможливість виконання своїх повноважень за станом здоров’я;

смерть члена Комісії.

При виникненні зазначених підстав президент України у трид­цятиденний термін вносить до Верховної ради України подання про дострокове припинення повноважень члена Комісії, за результата­ми розгляду якого остання приймає відповідне рішення. при цьому президент України завчасно, але не пізніш як через тридцять днів з дня припинення повноважень члена Комісії подає до Верховної ради України кандидатуру особи, що пропонується на посаду члена Комі­сії замість вибулого.

Повноваження голови Комісії, заступника голови Комісії, се­кретаря Комісії припиняються достроково за їх заявою або в разі при­пинення повноважень як члена Комісії.

Окрім дострокового припинення повноважень окремих членів Комісії, законом також передбачено можливість дострокового при­пинення повноважень всього складу Комісії. повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені Верховною радою України за вмотивованим поданням президента України.

Рішення про дострокове припинення повноважень всього скла­ду Комісії приймається Верховною радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу.

Депутатські фракції у Верховній раді України не пізніше на­ступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу Комісії подають президенту України пропозиції щодо персо­нального складу Комісії, на підставі яких президент протягом трьох днів вносить до Верховної ради України подання щодо персонально­го складу Комісії.

Порядок організації роботи ЦВК визначається її Регламентом.

 

< Попередня   Наступна >