Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Формування територіальних (окружних) та дільничних виборчих комісій

Формування територіальних (окружних) та дільничних виборчих комісій

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
158

Формування територіальних (окружних) та дільничних виборчих комісій

Територіальна (окружна) виборча комісія є юридичною осо­бою. територіальна (окружна) виборча комісія є комісією вищого рівня щодо усіх дільничних виборчих комісій на території відповід­ного територіального виборчого округу.

Територіальна виборча комісія (на виборах президента) утво­рюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за вісімдесят днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше десяти осіб. Окружна ви­борча комісія (на виборах народних депутатів) утворюється Цен­тральною виборчою комісією не пізніш як за шістдесят днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших чле­нів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб.

Подання щодо кандидатур до складу територіальних виборчих комісій (не більше двох осіб до однієї виборчої комісії від одного кан­дидата) вноситься не пізніш як за вісімдесят п’ять днів до дня виборів президента за підписом кандидата на пост президента України, за­свідченим в установленому законом порядку. при цьому слід відзна­чити, що до складу територіальної виборчої комісії включаються всі внесені представники від кандидатів на пост президента України.

Подання щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій (не більше однієї кандидатури до однієї комісії) вноситься не пізніш як за шістдесят вісім днів до дня виборів депутатів центральним ке­рівним органом партії (керівним органом блоку) — суб’єктом вибор­чого процесу.

Право подання кандидатур до складу виборчих комісій мають партії (блоки), які в поточному складі Верховної ради України ста­ном на 15 вересня року, що передує рокові проведення виборів, мають свої партійні фракції (фракції блок

ів), при цьому встановлено, що по одному представнику від таких партій (блоків) до складу цих комі­сій включається обов’язково, а також інші партії (блоки) — суб’єкти виборчого процесу, не більше ніж по одному представнику від яких включається до складу цих комісій шляхом жеребкування.

У разі, якщо в установлений законом строк не надійшли по­дання щодо складу територіальної (окружної)/дільничної виборчої комісії або якщо кількість запропонованих до складу комісії осіб становить менше мінімальної, визначеної законом, відповідна комі­сія утворюється Центральною виборчою комісією/територіальною (окружною) виборчою комісією за поданням її голови у складі, не більшому за середню кількість осіб від кількості, визначеної законом, з обов’язковим урахуванням поданих кандидатур від кандидатів і партій (блоків) — суб’єктів виборчого процесу.

Дільнична виборча комісія не є юридичною особою. дільнична виборча комісія є суб’єктом відповідного виборчого процесу, має пра­во звернення у межах своїх повноважень до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ та організацій, їх посадових та службових осіб.

Дільнична виборча комісія утворюється відповідною терито­ріальною (окружною) виборчою комісією не пізніш як за тридцять п’ять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секре­таря та інших членів комісії. дільнична виборча комісія на виборах президента України утворюється у складі не менше дванадцяти осіб. дільнична виборча комісія на виборах народних депутатів утворю­ється у складі:

для малих дільниць - 10-18 осіб;

для середніх дільниць - 14-20 осіб;

для великих дільниць - 18-24 особи.

На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п’ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох — чотирьох членів комісії.

Подання щодо кандидатур (не більше двох осіб до однієї вибор­чої комісії від одного кандидата, однієї партії або виборчого блоку партій) до складу виборчих комісій звичайних виборчих дільниць, а також спеціальних виборчих дільниць, утворених у стаціонарних лікувальних закладах, установах кримінально-виконавчої системи, вноситься до відповідної територіальної (окружної) виборчої комісії не пізніш як за сорок п’ять днів до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост президента України/уповноваженої особи партії (блоку), засвідченим головою територіальної (окружної) ви­борчої комісії або в іншому встановленому законом порядку.

Дільнична виборча комісія спеціальної виборчої дільниці, утво­реної на судні, яке в день виборів перебуває у плаванні під держав­ним прапором України, на полярній станції України, утворюється територіальною (окружною) виборчою комісією за місцем припис­ки судна, полярної станції України за поданням відповідно капіта­на судна, керівника полярної станції України, яке може надсилатися технічними засобами зв’язку. У разі утворення спеціальної виборчої дільниці у винятковому випадку утворення нового стаціонарного лі­кувального закладу, установи кримінально-виконавчої системи чи іншого закладу (установи) з тимчасовим перебуванням виборців з обмеженими можливостями пересування, непередбаченого виходу у плавання судна під державним прапором України чи непередбаче­ного утворення (передислокації) військової частини (формування), дислокованої за межами населеного пункту на значній відстані від нього, дільнична виборча комісія утворюється Центральною вибор­чою комісією одночасно з утворенням виборчої дільниці за поданням територіальної (окружної) виборчої комісії.

Дільнична виборча комісія закордонної виборчої дільниці утво­рюється Центральною виборчою комісією на підставі пропозицій кандидатів на пост президента України/партій (блоків) — суб’єктів виборчого процесу (не більше двох представників від одного кан­дидата та не більше ніж по одному представнику від партій (бло­ків) — суб’єктів виборчого процесу) та подань Міністерства за­кордонних справ України. до складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці включаються кандидатури, внесені Міністерством закордонних справ України, у такій кількості, щоб склад утвореної виборчої комісії відповідав вимогам закону.

Голова, заступник голови та секретар комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост президента України або однієї партії (блоку) — суб’єкта виборчого процесу. Кожен кандидат на пост президента України, кожна партія (блок), від якої включені кандидатури до складу виборчих комісій, мають право на пропорцій­ну частку кожної категорії керівних посад у цих виборчих комісіях.

До складу територіальної (окружної) або дільничної виборчої комісії можуть входити виборці, які проживають у межах відповід­ного територіального округу або міста, на території якого розташований цей округ. до складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці можуть входити виборці, які проживають або пере­бувають у період підготовки та проведення виборів на території від­повідної іноземної держави.

Особа може одночасно входити до складу лише однієї виборчої комісії. до складу територіальної (окружної)/дільничної виборчої комісії не можуть входити кандидати на пост президента України, їх уповноважені представники, довірені особи, посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядуван­ня, а також громадяни, які утримуються в установах кримінально-виконавчої системи або мають судимість за вчинення умисного зло­чину, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку. У разі якщо одночасно з виборами президента України проводяться інші вибори, до складу виборчої комісії не мо­жуть входити кандидати, які балотуються на цих виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (блоків) — суб’єктів відповідних виборчих процесів.

 

< Попередня   Наступна >