Головне меню

Організація роботи виборчих комісій

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
99

Організація роботи виборчих комісій

Основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності — заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника — секретарем комісії. У разі необхідності засідання виборчої комісії може бути скликане рішенням виборчої комісії вищого рівня. На письмову ви­могу третини складу виборчої комісії голова виборчої комісії або його заступник зобов’язаний скликати засідання комісії не пізніше наступного дня після отримання такої вимоги.

Перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на третій день після дня її утворення, а наступні — за необхідності. У разі утворення виборчої комісії одночасно з утворенням виборчої дільниці перше засідання комісії скликається не пізніше наступного дня після дня її утворення.

Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності не менш як двох третин складу цієї комісії. У день голосування, зо­крема при підрахунку голосів, встановленні результатів голосування на виборчій дільниці, підсумку голосування в межах територіального виборчого округу, засідання територіальної (окружної) або дільничної виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше по­ловини складу цієї комісії. Засідання виборчої комісії скликається з обов’язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце про­ведення засідання та його порядок денний.

Засідання виборчої комісії веде голова комісії або його заступ­ник; у разі невиконання ними цієї функції або у разі їх відсутності, у тому числі у день голосування, зокрема при підрахунку голосів, встановленні результатів голосування на виборчій дільниці, підсум­ку голосування в межах територіального виборчого округу, комісія на кожному такому засіданні визначає із свого складу головуючого на засіданні з числа членів коміс

ії, які представляють того ж суб’єкта внесення кандидатур, а в разі відсутності або відмови такого члена (таких членів) комісії — іншого члена комісії.

Виборча комісія на вимогу трьох членів комісії, а також за рішен­ням виборчої комісії вищого рівня або суду зобов’язана розглянути на своєму засіданні питання, що належать до її повноважень, не пізніш як у триденний строк від дня заявлення вимоги або прийняття за­значеного рішення, але не пізніше дня виборів, а у день виборів, крім дільничної виборчої комісії, — невідкладно. дільнична виборча комі­сія зобов’язана розглянути на своєму засіданні питання, що належать до її повноважень, на вимогу зазначених членів комісії у день виборів або за рішенням виборчої комісії вищого рівня чи суду, прийнятого в день виборів, невідкладно після закінчення голосування.

Представники партій (блоків) у Центральній виборчій комісії беруть участь у засіданні Центральної виборчої комісії з правом до­радчого голосу. На засіданні Центральної виборчої комісії мають та­кож право бути присутніми без дозволу чи запрошення кандидати, уповноважені особи партій (блоків) в загальнодержавному виборчо­му окрузі; офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій; представники засобів масової інформації.

На засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій діль­ниці в день голосування у приміщенні, де проводиться це голосу­вання, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати, їх довірені особи, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (блоків) — суб’єктів виборчого процесу, а також офіційні спостерігачі від громадських організацій, від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформа­ції. інші особи можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії. також виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права при­сутності на засіданні осіб, які відповідно до закону мають право бути присутніми на засіданні, якщо вони неправомірно перешко­джають його проведенню. таке рішення приймається двома трети­нами від складу комісії.

Рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених за­коном. рішення комісії набирає чинності з моменту його прийняття, за винятком випадків, передбачених законом. член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні і не згоден з рішенням, прийнятим ко­місією, має право протягом двох днів після засідання, на якому було прийнято рішення, у письмовій формі висловити окрему думку, яка додається до відповідного протоколу засідання виборчої комісії і є його невід’ємною частиною.

Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання усіма суб’єктами виборчого процесу, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, а також засобами масової інформації. рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване виборчою комісією вищого рівня або визнане протиправ­ним та скасоване судом. У такому випадку виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

На засіданні виборчої комісії ведеться протокол, що підпису­ється головуючим на засіданні та секретарем комісії (чи секретарем засідання). протокол засідання комісії надається для ознайомлення членам комісії не пізніше наступного засідання комісії, при цьому член комісії має право його підписати.

Рішення виборчої комісії з розглянутого питання оформляється у формі постанови. постанова підписується головуючим на засідан­ні та секретарем комісії (засідання). З питань поточної діяльності ко­місія може приймати протокольні рішення.

Виборча комісія складає акти та протоколи. акт комісії засвід­чує певний факт або певну подію, виявлені і визнані комісією. про­токол комісії встановлює підсумки певних дій, виконаних комісією.

Акт або протокол комісії підписується всіма присутніми на засіданні членами виборчої комісії.

Члену виборчої комісії під час виконання своїх обов’язків заборо­няється агітувати за чи проти кандидатів, партій (блоків) — суб’єктів виборчого процесу, а також публічно оцінювати їх діяльність.

Повноваження територіальної (окружної), дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені виборчою комісією, яка її утворила, за власною ініціативою або на підставі рішення суду в разі порушення комісією Конституції та законів України. У цьому випад­ку відповідна виборча комісія вищого рівня не пізніше ніж на сьомий день з дня припинення повноважень комісії, але не пізніш як за один день до дня виборів, затверджує новий склад цієї комісії.

У разі дострокового припинення повноважень члена виборчої ко­місії відповідна виборча комісія вищого рівня не пізніше ніж на сьомий день з дня припинення його повноважень, але не пізніш як за один день до дня виборів, включає до її складу іншу особу замість тієї, повнова­ження якої припинено. суб’єкт виборчого процесу, за поданням якого до складу комісії було включено особу, повноваження якої достроково припинено, має пріоритетне право на подання кандидатури для вклю­чення до складу виборчої комісії замість вибулого. таке подання, здій­снене відповідно до вимог закону, не може бути відхилене.

 

< Попередня   Наступна >