Головне меню

Порядок оскарження рішень, дій (бездіяльності) виборчих комісій

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
149

Порядок оскарження рішень, дій (бездіяльності) виборчих комісій

Суб’єктом звернення зі скаргою, що стосується процесу вибо­рів, може бути:

??? кандидат на пост президента України (довірена особа канди­дата) або кандидат у депутати;

??? партія (блок) — суб’єкт виборчого процесу в особі її керівника (керівників блоку), представника партії (блоку) у Централь­ній виборчій комісії, уповноваженої особи партії (блоку) чи іншої особи, уповноваженої рішенням центрального керівно­го органу партії (керівного органу блоку);

??? офіційний спостерігач від партії (блоку);

??? виборча комісія, яка здійснює повноваження щодо організації підготовки та проведення виборів, в особі її голови чи уповно­важеного рішенням виборчої комісії члена комісії;

??? виборець, виборчі права або охоронювані законом інтер­еси щодо участі у виборчому процесі якого, у тому числі на участь у роботі виборчої комісії чи на здійснення спостере­ження, порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

Суб’єктом розгляду скарги є виборча комісія або суд. суд, до якого подана скарга, невідкладно повідомляє відповідну виборчу ко­місію та комісію вищого рівня про надходження скарги, а також про ухвалене судом рішення. якщо скаргу прийнято судом до розгляду і з того ж питання та з тих же підстав скаргу подано до виборчої ко­місії, виборча комісія після отримання повідомлення суду про над­ходження скарги зупиняє розгляд скарги до набрання рішенням суду законної сили.

Скарга до виборчої комісії або до суду може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження. скарга щодо по­рушення, яке мало

місце до дня голосування, може бути подана не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування. скарга щодо порушення, яке мало місце під час голосування, може бути подана до відповідної дільничної виборчої комісії не пізніше за­кінчення голосування. скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності ви­борчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подана до виборчої комісії вищого рівня або до суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Зміна або уточнення вимог суб’єкта звернення зі скаргою під час розгляду скарги суб’єктом розгляду скарги, викликані виявлен­ням обставин, не відомих раніше суб’єкту звернення зі скаргою, не вважається новою скаргою і не підлягає встановленим обмеженням строків.

Скарга до виборчої комісії або до суду подається у письмовій формі. до скарги додаються її копії та копії усіх документів, що при­єднуються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскар­ження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі. скарга, оформ­лена без дотримання вимог закону, повертається суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду не пізніш як на наступний день після дня надходження скарги, а скарга, подана напередодні дня голосування, в день голосування чи наступного дня, — невідкладно. при повернен­ні скарги без розгляду зазначається вичерпний перелік недоліків, які перешкоджають розгляду скарги, і вказується на можливість повтор­ного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог закону і у передбачені цим законом строки. при повторному поданні скар­ги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення її без роз­гляду по суті.

Скарга, оформлена з дотриманням вимог закону,розглядається судом або відповідною виборчою комісією на своєму засіданні не піз­ніш як на п’ятий день з дня її отримання. скарга ж щодо порушень, які мали місце до дня голосування, розглядається виборчою комісією в цей же строк, але не пізніше початку голосування. скарга щодо по­рушення, яке мало місце під час голосування, подана до дільничної виборчої комісії, розглядається нею відразу після закінчення голосу­вання. скарга щодо порушення, яке мало місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, подана до виборчої комісії вищого рівня або до суду, роз­глядається відповідним суб’єктом розгляду скарги у дводенний строк з дня її подання.

Якщо виборча комісія при розгляді скарги визнає необхідним проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронни­ми органами, відповідні правоохоронні органи за зверненням вибор­чої комісії перевіряють ці обставини та вживають відповідних захо­дів щодо припинення порушення законодавства у триденний строк з дня отримання звернення виборчої комісії, а якщо таке звернення отримано ними менше ніж за три дні до дня голосування, у день го­лосування чи в наступний за ним день, — невідкладно. про наслідки перевірки та вжиті заходи відповідні органи повідомляють виборчу комісію, яка до них звернулася.

Розгляд скарги суб’єктом розгляду скарги здійснюється з обов’язковим своєчасним повідомленням суб’єкта звернення зі скар­гою, суб’єкта оскарження та інших заінтересованих осіб про час і місце розгляду скарги. Неприбуття на засідання суб’єкта розгляду скарги осіб, які були належним чином повідомлені про нього, не пере­шкоджає розгляду скарги.

Копії скарги та доданих до неї документів надаються суб’єкту оскарження та заінтересованим особам заздалегідь, а у разі неможливості — не пізніше початку розгляду скарги. суб’єкт оскарження має право подати письмові пояснення по суті скарги, які беруться до розгляду суб’єктом розгляду скарги.

Суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звер­нення зі скаргою до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з по­рушенням строків оскарження, встановлених законом.

Центральна виборча комісія, приймаючи рішення про залишен­ня скарги без розгляду по суті, може з власної ініціативи взяти до роз­гляду факти, викладені у скарзі.

Рішення суб’єкта розгляду скарги повинно бути справедли­вим, законним і обґрунтованим. при розгляді скарги по суті суб’єкт розгляду скарги може задовольнити скаргу повністю або частково чи відмовити в її задоволенні.

У разі задоволення скарги суб’єкт розгляду скарги може прийня­ти рішення, яким:

визнати рішення суб’єкта оскарження чи окремих його поло­жень, дії чи бездіяльність такими, що не відповідають вимо­гам виборчого законодавства, порушують виборчі права гро­мадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу;

скасувати рішення;

зобов’язати суб’єкта оскарження здійснити дії, передбачені виборчим законодавством;

зобов’язати суб’єкта оскарження утриматися від вчинення певних дій;

поновити іншим способом порушені виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу;

зобов’язати суб’єкта оскарження та (або) інший орган, партію (блок), засіб масової інформації, посадову чи службову особу здійснити передбачені виборчим законодавством дії, які ви­пливають із факту скасування рішення, визнання оскаржених дій або бездіяльності протиправними.

Суб’єкт розгляду скарги, встановивши, що рішення, дії чи без­діяльність не відповідають виборчому законодавству, задовольняє скаргу. при задоволенні скарги суб’єкт розгляду скарги може задо­вольнити усі або частину вимог суб’єкта звернення зі скаргою.

У разі визнання судом рішення відповідної виборчої комісії про­типравним, у тому числі з питання визнання голосування на виборчій дільниці недійсним, встановлення підсумків і результатів голо­сування, встановлення результатів виборів, рішення з цього питання приймає виборча комісія, рішення якої було визнане протиправним, або виборча комісія вищого рівня на підставі рішення суду. при цьо­му, якщо рішення не було визнане недійсним з формальних підстав, виборча комісія не може прийняти рішення, яке по суті повторює рі­шення, визнане судом протиправним.

Виборча комісія вищого рівня на підставі скарги, рішення суду або з власної ініціативи може скасувати рішення виборчої комісії нижчого рівня та прийняти рішення по суті питання або зобов’язати виборчу комісію нижчого рівня повторно розглянути порушене пи­тання.

Суб’єкт розгляду скарги відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що рішення, дії або бездіяльність суб’єкта оскарження вчинені відповідно до закону, в межах повноважень, передбачених законом, і не порушують виборчі права виборців, права і законні ін­тереси інших суб’єктів виборчого процесу.

Копія рішення суб’єкта розгляду скарги видається чи надсила­ється суб’єкту звернення зі скаргою, суб’єкту оскарження, заінтер­есованим особам, відповідній виборчій комісії, іншому суб’єкту, про якого йдеться у рішенні, не пізніше наступного дня після прийняття рішення, а у разі прийняття рішення напередодні, в день виборів або на наступний день — невідкладно.

Рішення суду, прийняте в першій інстанції, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження. Учасники судового розгляду справи мають право оскаржити в апеляційному порядку повністю або частково судове рішення, ухвалене судом пер­шої інстанції, що не набрало законної сили, якщо суд першої інстанції неповно з’ясував обставини справи, не дав належну оцінку доказам, неправильно застосував норми матеріального права або істотно пору­шив норми судочинства. апеляційна скарга також може бути подана третьою особою — суб’єктом виборчого процесу, яка не брала участі в судовому розгляді справи, якщо рішення суду першої інстанції по­рушує її права, свободи та законні інтереси. рішення судів, ухвалені ними у першій інстанції, переглядаються в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Апеляційні скарги на рішення суду першої інстанції можуть бути подані протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення. апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції, прийняте до дня голосування, може бути подана у цей же строк, але не пізніше двадцять четвертої години останньої суботи перед днем виборів. Апеляційні скарги, подані після закінчення зазначених стро­ків, залишаються без розгляду.

Суд апеляційної інстанції розглядає справу протягом двох днів з дня прийняття апеляційної скарги, а стосовно судових рішень, що були ухвалені судом першої інстанції до дня виборів, — не пізніше часу початку голосування.

Суб’єкт виборчого процесу має право оскаржити рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії або її окремого члена. скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, чле­на цієї комісії подається до відповідної територіальної (окруж­ної) виборчої комісії або до місцевого суду. скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності територіальної (окружної) виборчої комісії, члена цієї комісії подається до Центральної виборчої комісії або до апеляційного суду. скарга щодо рішення, дії чи бездіяльності Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії подається до Вер­ховного суду України. скарга на рішення, дії чи бездіяльність ви­борчих комісій, членів цих комісій розглядається судом у складі трьох професійних суддів.

 

< Попередня   Наступна >