Головне меню

Ведення Реєстру

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
61

Ведення Реєстру

Ведення реєстру включає організаційно-правову підготовку та виконання в режимі записування таких дій:

а) внесення запису про виборця до бази даних реєстру, підста­вою для чого є подані до відповідного органу ведення реєстру документи, які підтверджують набуття особою права голосу у зв’язку з досягненням нею віку 18 років, набуттям громадян­ства України, поновленням дієздатності особи, не включеної до реєстру, або у разі виявлення не включеної до реєстру осо­би, яка має право голосу;

б) внесення змін до персональних даних виборця, включеного до реєстру, підставою для чого є подані до відповідного орга­ну ведення реєстру документи, які підтверджують відповідні зміни;

в) знищення запису Реєстру, підставою для чого є закінчення встановленого законом строку збереження запису про вибор­ця, який помер або громадянство України якого припинено (такий строк складає п’ятнадцять років), або рішення розпо­рядника реєстру з дорученням усунути кратне включення ви­борця до реєстру;

г) візуальний та автоматизований контроль повноти та ко­ректності персональних даних реєстру.

Усі перелічені дії, за винятком контролю за повнотою та корек­тністю персональних даних реєстру, що здійснюється органами ве­дення реєстру постійно, здійснюються уповноваженими працівни­ками відповідного органу ведення реєстру на виконання письмового розпорядження керівника цього органу.

Документи які підтверджують набуття особою права голосу у зв’язку з досягненням нею віку 18 років, набуттям громадянства України, поновленням дієздатності особи, не включеної до реєстру, або у разі виявлення не включеної до реєстру особи, яка має право голосу, можуть бути подані до відповідного органу ведення реєстру у порядку

:

звернення особи за власною ініціативою;

періодичного поновлення персональних даних реєстру;

уточнення персональних даних реєстру.

Звернення особи за власною ініціативою. особа, яка набула права голосу, або особа, яка має право голосу, однак виявила, що вона не включена до Реєстру, може за власною ініціативою зверну­тися до органу ведення реєстру за місцем свого проживання на те­риторії України щодо свого включення до реєстру. така особа подає до органу ведення реєстру письмову заяву із зазначенням відомостей про себе, та документ, що посвідчує її особу і громадянство. якщо ця особа проживає чи на час набуття права голосу перебуває за межа­ми України, вона звертається до відповідної консульської установи України за кордоном. Керівник цієї установи невідкладно передає заяву до органу ведення реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

Орган ведення реєстру перевіряє, чи особа, яка звернулася із за­явою про включення до реєстру, не була до цього часу включеною до реєстру, а також перевіряє відомості, зазначені в заяві та необхідні для внесення запису до реєстру.

За наявності законних підстав керівник органу ведення реєстру видає письмове розпорядження про внесення відповідного запису до реєстру. У разі включення виборця до реєстру орган ведення реєстру надсилає на виборчу адресу виборця довідку про його включення до реєстру. У довідці зазначаються персональні дані виборця, а також дата його включення до реєстру.

Керівник органу ведення реєстру відмовляє у задоволенні заяви особи, яка звернулася до цього органу для включення її до реєстру, якщо:

а) встановлено, що така особа не має права голосу;

б) виявлено невідповідність у змісті відомостей, зазначених у за­яві та наданих відповідними органом, закладом, установою чи організацією;

в) встановлено, що така особа вже включена до реєстру за цією чи іншою виборчою адресою.

Особі, яка звернулася із заявою про включення до реєстру, по­відомляється у письмовій формі про відмову в задоволенні заяви із зазначенням вичерпного переліку підстав відмови.

Кожен виборець у разі зміни своїх персональних даних може звернутися до органу ведення реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у ре­єстрі. до заяви додаються документи, які підтверджують ці зміни, та довідка про включення особи до реєстру.

Орган ведення реєстру може провести перевірку факту зміни персональних даних виборця, зазначених у заяві. За наявності підстав керівник органу ведення реєстру видає розпорядження про внесення відповідних змін до персональних даних виборця у реєстрі, про що не­відкладно письмово повідомляється виборець. Разом із повідомленням виборцю надсилається нова довідка про включення його до реєстру із зазначенням змінених персональних даних виборця, а також дати пер­винного включення виборця до реєстру та дати внесення цих змін.

Керівник органу ведення реєстру відмовляє у задоволенні заяви виборця щодо зміни його персональних даних, якщо:

а) встановлено, що особа, яка звернулася із заявою, не включена до реєстру;

б) виявлено невідповідність у змісті відомостей, зазначених у за­яві та наданих відповідними органом, закладом, установою чи організацією;

в) заяву про зміну виборчої адреси визнано необґрунтованою;

г) встановлено, що до реєстру вже внесено відповідні зміни до персональних даних виборця.

Особі, яка звернулася із заявою, повідомляється у письмовій формі про відмову в задоволенні її заяви із зазначенням вичерпного переліку підстав відмови.

Виборець може особисто звернутися із письмовим запитом до органу ведення Реєстру щодо змісту його особистих персональних даних у реєстрі. орган ведення реєстру, який отримав такий запит, не пізніш як на третій робочий день після отримання запиту надсилає на виборчу адресу виборця повну роздруківку усіх його персональ­них даних, що містяться у відповідному записі реєстру.

У порядку здійснення публічного контролю за діяльністю реє­стру кожен виборець може звернутися до будь-якого органу ведення реєстру, вказавши при цьому свою виборчу адресу, з письмовим за­питом щодо надання такої інформації:

??? за прізвищем будь-якого виборця та його можливою вибор­чою адресою — відомостей про всіх виборців за цією вибор­чою адресою із зазначенням наявного у них права голосу або про відсутність записів про виборця із зазначеним прізвищем за такою виборчою адресою;

??? за вказаною у запиті виборчою адресою — кількість виборців, внесених до реєстру, які мають цю виборчу адресу, або про відсутність записів у реєстрі з такою виборчою адресою;

??? за його власною виборчою адресою — щодо ідентифікаційних персональних даних усіх осіб, які внесені до реєстру за цією виборчою адресою;

??? за назвою села, селища, міста, району в місті, іноземної краї­ни — кількість виборців у зазначеному селі, селищі, місті, ра­йоні в місті, іноземній країні. орган ведення реєстру перевіряє відповідність імені вибор­ця — суб’єкта звернення із запитом та вказаної ним виборчої адре­си. У разі невідповідності цих відомостей персональним даним цього виборця у реєстрі орган ведення реєстру надсилає на вказа­ну в запиті виборчу адресу відмову в задоволенні запиту із зазна­ченням змісту невідповідності даних як підстави відмови. якщо запит надісланий до органу ведення реєстру, повноваження якого не поширюються на територію, до якої належить виборча адреса, село, селище, місто, район у місті чи іноземна країна, яких стосу­ється запит, орган ведення реєстру надсилає суб’єкту звернення на його виборчу адресу відмову в задоволенні запиту із зазначен­ням підстави цієї відмови.

У разі підтвердження відповідності персональних даних виборця та зазначеної ним виборчої адреси орган ведення реєстру не пізніше шостого робочого дня після отримання його запиту надсилає відпо­відь на нього з вичерпною інформацією по суті запиту.

Періодичне поновлення персональних даних Реєстру. органи ведення реєстру здійснюють щоквартальне поновлення бази даних реєстру. таке поновлення здійснюється на підставі відомостей, які надаються органу ведення реєстру керівниками відповідних органів Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції України, ко­мандиром військової частини (формування), дислокованої в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці, керівниками відповідних органів опіки та піклування, місцевих органів держав­ного департаменту з питань виконання покарань, керівником кон­сульської установи України, сільським, селищним, міським головою або іншою посадовою особою, яка відповідно до закону здійснює їх повноваження.

Ці відомості надаються до відповідного органу ведення реєстру за три попередні календарні місяці до:

5 березня кожного року — за грудень попереднього року, сі­чень та лютий поточного року;

5 червня кожного року — за березень, квітень, травень поточ­ного року;

5 вересня кожного року — за червень, липень, серпень поточ­ного року;

5 грудня кожного року — за вересень, жовтень, листопад по­точного року.

Керівник органу ведення реєстру на підставі одержаних відомос­тей щодо кожного виборця (особи), якого (якої) стосуються ці відо­мості, може прийняти рішення про:

внесення запису щодо виборця до бази даних реєстру;

внесення відповідних змін до персональних даних виборця;

звернення до розпорядника реєстру щодо зміни персональ­них даних виборців, які прибули на відповідну територію;

внесення службових відміток до персональних даних вибор­ців, які вибули з відповідної території.

Уточнення персональних даних Реєстру здійснюється органами ведення реєстру з 1 вересня до 30 листопада кожного року шляхом звернення до виборців, включених до реєстру, з пропозицією уточ­нити свої персональні дані. Це уточнення здійснюється одночасно з відповідним черговим поновленням персональних даних реєстру.

З 1 до 21 вересня поточного року орган ведення реєстру надси­лає кожному виборцю, який включений до реєстру і виборча адреса котрого відноситься до території, на яку поширюються повноваження цього органу ведення реєстру, іменне повідомлення. В цьому повідо­мленні зазначається інформація про права виборця щодо реєстру та пропонується перевірити свої персональні дані, усунути невідповід­ності та неточності в записі про себе, а також роз’яснюється порядок звернення до органу ведення реєстру щодо усунення будь-яких невід­повідностей та неточностей. до іменного повідомлення обов’язково додається роздруківка персональних даних виборця.

У разі якщо виборець до 30 вересня поточного року або в інші строки, встановлені законом, не отримав іменне повідомлення, чи ві­домості, вказані в роздруківці персональних даних, містять невідпо­відності чи неточності, а також у разі наявності у виборця достовірної інформації щодо невідповідностей чи неточностей у персональних даних інших осіб, виборець може звернутися до органу ведення реє­стру з відповідною заявою.

Повідомлення про проведення уточнення персональних даних реєстру публікується в друкованих засобах масової інформації та оприлюднюється на загальнонаціональних теле- і радіоканалах не рідше одного разу на тиждень протягом всього періоду уточнення. якщо строки проведення уточнення персональних даних реєстру збігаються зі строками виборчого процесу виборів президента Укра­їни, народних депутатів України, чергових або позачергових місце­вих виборів, які проводяться на всій території України, або процесу всеукраїнського референдуму, чергове уточнення персональних да­них реєстру здійснюється у строки, встановлені розпорядником ре­єстру, однак повинно розпочатися не пізніш як за 180 днів до дня го­лосування на відповідних виборах чи референдумі і тривати не менш як 90 днів.

 

< Попередня   Наступна >