Головне меню

Збір підписів на підтримку кандидата

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
100

Збір підписів на підтримку кандидата

На підтримку кандидата на пост президента України має бути зібрано не менш як п’ятсот тисяч підписів виборців, які мають пра­во голосу, в тому числі не менш як по двадцять тисяч підписів у кож­ному з двох третин регіонів України. підписні листи на підтримку кандидата на пост президента України мають бути подані до Цен­тральної виборчої комісії не пізніш як за сорок днів до дня виборів.

Підписні листи видаються Центральною виборчою комісією уповноваженим представникам партії (блоку) або кандидату на пост президента України у кількості, необхідній для збирання підписів ви­борців, але з урахуванням десятивідсоткового резерву. партія (блок), яка висунула кандидата, кандидат, який самовисунувся, мають право виготовляти будь-яку кількість підписних листів з неухильним до­триманням встановленої форми підписного листа.

Підписи виборців на підтримку кандидата на пост президента України за письмовим дорученням кандидата або його довіреної осо­би можуть збирати громадяни України, які на час збору підписів ма­ють право голосу.

Ніхто не має права примушувати виборця підтримати своїм підписом кандидата на пост президента України. Забороняється платити коштами, товарами або послугами за підписи на підтримку кандидата, а також перешкоджати виборцю у підтримці кандидатів. Забороняється збирати підписи в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в закладах, установах та організаціях. Участь органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, власників чи керівників підприємств, установ, організацій або уповноважених ними органів у збиранні підписів виборців на підтримку кандидатів на пост прези­дента України забороняється.

Про результати збирання підписів на п

ідтримку кандидата на пост президента України Центральна виборча комісія не пізніше десятого дня з дня отримання підписних листів складає відповідний протокол, а про неврахування підписів у підписних листах та (або) підписних листів приймає відповідне рішення. Копію цього рішення Центральна виборча комісія у триденний строк з дня його прийнят­тя видає представнику кандидата або кандидату, і в цей же строк він може ознайомитися з відповідним протоколом.

 

< Попередня   Наступна >