Головне меню

Передвиборна агітація

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
73

Передвиборна агітація

Кандидат на пост президента України може розпочинати прове­дення передвиборної агітації наступного дня після його реєстрації Центральною виборчою комісією. Передвиборна агітація закінчуєть­ся о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. передвиборна агітація у період виборчого процесу поза встановленими законом строками забороняється.

Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України.

Громадяни України мають право вільно і всебічно обговорюва­ти передвиборні програми кандидатів на пост президента України, політичні, ділові та особисті якості кандидатів, вести агітацію за або проти кандидатів.

До передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агіта­ційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілю­страцій) про дії кандидатів на пост президента України, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбаче­них Конституцією або законами України.

Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів держав­ного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост президента. передвиборна агітація за рахунок коштів державного бюджету здій­снюється з додержанням принципу рівних умов надання кандидатам однакових друкованих площ у друкованих засобах масової інформа­ції та ефірного часу на радіо і телебаченні.

Кандидат на пост президента України або його довірена особа повідомляє про час і місце проведення публічних заходів передви­борної агітації відповідну територіальну виборчу комісію.

Центральна виборча комісія з

а рахунок коштів, що виділяють­ся з державного бюджету, забезпечує виготовлення не пізніш як за тридцять п’ять днів до дня виборів інформаційних плакатів канди­датів на пост Президента України. Ці плакати повинні містити перед­виборні програми кандидатів, подані ними до Центральної виборчої комісії при реєстрації. Центральна виборча комісія погоджує з канди­датом або його уповноваженим представником текст інформаційного плаката. За рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду канди­дат на пост президента може виготовляти матеріали передвиборної агітації на власний розсуд.

Передвиборна агітація у засобах масової інформації прово­диться у формі публічних дебатів, дискусій, “круглих столів”, прес-конференцій, інтерв’ю, виступів, політичної реклами, теленарисів, відеофільмів, інших публікацій та повідомлень про кандидата на пост президента України, партію (блок), яка висунула кандидата, та в ін­ших формах, що не суперечать Конституції та законам України.

Кандидат на пост президента має право користуватися держав­ними та комунальними засобами масової інформації за рахунок та в межах коштів державного бюджету. порядок надання ефірного часу та друкованих площ за рахунок і в межах бюджетних коштів встанов­люється Центральною виборчою комісією. Що ж до передвиборної агітації у засобах масової інформації всіх форм власності за раху­нок коштів виборчого фонду кандидата на пост президента, то вона здійснюється на умовах рівної оплати за одиницю ефірного часу чи друкованої площі та обмежується лише граничним розміром витрат виборчого фонду.

Розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефір­ного часу встановлюються відповідними засобами масової інформа­ції не пізніш як за сто тридцять днів до дня виборів у розмірі, який не може перевищувати відповідний середньозважений показник за останній квартал року, що передує року проведення виборів. такий середньозважений показник визначається Центральною виборчою комісією разом з Національною радою України з питань телебачен­ня і радіомовлення та державним комітетом телебачення і радіомов­лення України. Зазначені розцінки вартості не можуть змінюватися протягом виборчого процесу, а засіб масової інформації не може на­давати знижку на оплату окремому кандидату на пост президента чи партії (блоку), що його висунула.

Усі телерадіоорганізації зобов’язані не пізніше ніж за сто двад­цять днів до дня виборів президента України опублікувати в друко­ваних засобах масової інформації розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу і надіслати ці розцінки Центральній вибор­чій комісії.

Засіб масової інформації, який надав ефірний час або друковану площу кандидату на пост президента України, не може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих же умовах іншому кандидату. слід відзначити, що ця вимога не поширюється на засоби масової інформації, засновниками (власниками) яких є партії (партії, що входять до виборчого блоку) — суб’єкти виборчого процесу.

Ефірний час для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів державного бюджету надається державними та кому­нальними телерадіоорганізаціями між 19 та 22 годинами. Кандидату на пост президента телерадіоорганізаціями надається загальний час для проведення передвиборної агітації не менше?30 хвилин на загаль­нонаціональному телеканалі та 45 хвилин на загальнонаціонально­му радіоканалі, а також по?30 хвилин на регіональних телеканалах та по 20 хвилин на регіональних радіоканалах у кожному з регіонів України. Цей час кандидату надається на кожному із зазначених ка­налів тричі у рівних частках від загального часу.

Треба наголосити, що протягом 20 хвилин до і після теле-, ра­діотрансляції передвиборної агітаційної теле-, радіопрограми від­повідного кандидата на пост президента України забороняється у будь-якій формі коментувати чи оцінювати зміст передвиборної агі­таційної програми, давати будь-яку інформацію щодо цього кандида­та, цієї партії (блоку).

Телерадіоорганізації зобов’язані здійснювати аудіо-, відеозаписи усіх передач, що містять передвиборну агітацію, і зберігати їх до за­кінчення тридцятиденного строку з дня офіційного оприлюднення результатів виборів.

В строки, відведені законом для проведення передвиборної агі­тації, між кандидатами на пост президента України можуть проводи­тися передвиборні дебати. теледебати проводяться між 19 та 22 го­динами в прямому ефірі. В одних теледебатах під час передвиборної кампанії одночасно можуть брати участь не більше двох кандидатів на пост президента України. Кількість теледебатів має бути такою, щоб забезпечити кожному з кандидатів на пост президента можли­вість участі в них не більше одного разу за наявності висловленого ними бажання про таку участь.

Проведення теледебатів між кандидатами на пост президента організовується Національною телекомпанією України. теледебати можуть також організовуватися та проводитися іншими телерадіо-організаціями, що мають ліцензію на право користування каналами мовлення, незалежно від форми власності за ініціативою телерадіо­організації.

Тривалість теледебатів за участю однієї групи кандидатів на пост президента України має бути не менше шістдесяти хвилин безпе­рервного ефірного часу. телерадіоорганізаціям забороняється пере­ривати трансляцію теледебатів.

Кандидат на пост президента України має право за рахунок і в межах коштів державного бюджету опублікувати в однаковому для всіх кандидатів поліграфічному виконанні в газетах “голос України” та “Урядовий кур’єр”, а також в місцевих державних чи комунальних друкованих засобах масової інформації свою передвиборну програму обсягом не більше дванадцяти тисяч друкованих знаків. За рахунок коштів свого виборчого фонду кандидат на пост президента має пра­во публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової ін­формації усіх форм власності.

Участь у передвиборній агітації забороняється:

а) особам, які не є громадянами України;

б) органам виконавчої влади та органам місцевого самовряду­вання, їх посадовим і службовим особам;

в) членам виборчих комісій під час виконання обов’язків членів виборчих комісій.

У військових частинах (формуваннях) та в установах кримі­нально-виконавчої системи передвиборна агітація обмежується. Відвідання таких формувань та установ кандидатами на пост прези­дента України чи їх довіреними особами забороняється. Зустрічі цих осіб з виборцями організовуються відповідними територіальними виборчими комісіями разом з командирами військових частин (фор­мувань) або керівниками установ кримінально-виконавчої системи.

Поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насиль­ницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної ціліснос­ті держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, забороняється.

Державним та комунальним засобам масової інформації, їх по­садовим та службовим особам і творчим працівникам під час вибор­чого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, забороняється агітувати за або проти кандидатів на пост президен­та України, оцінювати їхні передвиборні програми або віддавати їм перевагу в будь-якій формі. У разі порушення ними цієї вимоги за поданням Центральної або відповідної територіальної виборчої комі­сії діяльність цих засобів масової інформації за рішенням суду може бути тимчасово припинена.

Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост президента вва­жає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня опри­люднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів, зобов’язаний надати кандидату на пост президента, партії (блоку), щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали. Спростування повинно містити посилан­ня на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформа­ції, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та ско­рочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супрово­джується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. така передвиборна агітація вважається підкупом виборців.

Регіональні державні та комунальні телерадіоорганізації не по­винні перекривати своїми передачами передвиборні програми канди­датів на пост Президента, які транслюються на загальнонаціональних каналах мовлення за рахунок коштів Державного бюджету України.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України ра­зом з підпорядкованими йому державними телерадіоорганізаціями зобов’язаний забезпечити порядок, за яким трансляція передвибор­ної агітаційної програми одного кандидата на першому Національ­ному каналі Національної телекомпанії України не повинна збігати­ся в часі з трансляцією такої програми іншого кандидата на першому каналі Національної радіокомпанії України, якщо ефірний час для обох програм надається за рахунок бюджетних коштів.

Включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвибор­них агітаційних матеріалів кандидатів на пост президента України або політичної реклами забороняється. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така. Заборо­няється переривати передачі передвиборних програм кандидатів на пост президента, партій (блоків), які їх висунули, рекламою товарів, робіт, послуг та іншими повідомленнями. Забороняється також про­ведення передвиборної агітації в зарубіжних засобах масової інфор­мації, що діють на території України.

Засобам масової інформації усіх форм власності, що діють на території України, забороняється протягом останніх п’ятнадцяти днів перед днем виборів поширювати інформацію про результати опитувань громадської думки щодо кандидатів на пост президента України.

Кандидатам на пост президента України, які займають поса­ди, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвибор­ної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб (у робочий час), службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовува­ти службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення такої агітації.

Проведення активної агітації (публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост президента України) та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації заборо­няється, як і забороняється оприлюднення в день виборів результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення.

 

< Попередня   Наступна >