Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 9. Особливості виборчих процедур на виборах Президента України // Висування і реєстрація кандидатів

§ 9. Особливості виборчих процедур на виборах Президента України // Висування і реєстрація кандидатів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
150

§ 9. Особливості виборчих процедур на виборах Президента України

Висування і реєстрація кандидатів

Висування кандидатів на пост президента України партіями (блоками) та самовисування розпочинається за сто дев’ятнадцять днів і закінчується за дев’яносто п’ять днів до дня виборів.

Кандидата на пост президента України може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніш як за рік до дня виборів, або виборчий блок партій за умови, що до його складу входять партії, зареєстровані не пізніш як за рік до дня ви­борів.

Виборчий блок може бути утворено двома і більше партіями на підставі рішень з’їзду (зборів, конференції) кожної з цих партій. З’їзди (збори, конференції) партій, які приймають рішення про утво­рення виборчого блоку, можуть відбутися в будь-який час до початку виборчого процесу. Керівники або представники партій, які уповно­важені з’їздом (зборами, конференцією), укладають угоду про утво­рення виборчого блоку, яка підписується ними і скріплюється печат­ками партій, що утворили блок.

Партія, яка не входить до жодного виборчого блоку і не вису­нула кандидата на пост президента України, на підставі рішення її з’їзду (зборів, конференції) та згоди на це виборчого блоку, наданої відповідно до угоди про утворення виборчого блоку, може приєд­натися до виборчого блоку, який висунув кандидата на пост пре­зидента України.

Партія, що входить до блоку, може не пізніше ніж за тридцять п’ять днів до дня виборів прийняти рішення про вихід зі складу бло­ку. Вихід партії, членом якої не є кандидат на пост президента Украї­ни, із складу блоку, до якого входить більше ніж дві партії, не впливає на статус блоку як суб’єкта виборчого процесу незалежно від кількос­ті партій, які в ньому залишилися.

Якщо кандидат на пост Президента України, висунутий блоком, не є членом партії, яка вийшла зі складу блоку, до якого входять дві партії, правонаступником блоку — суб’єктом виборчого процесу за­лишається партія, яка не прийняла рішення про вихід з блоку. Якщо особа, висунута блоком кандидатом на пост президента України, є членом партії, яка вийшла зі складу блоку, рішення про її висування блоком втрачає чинність з дня прийняття партією рішення про ви­хід з блоку.

Партії, що входять до блоку, можуть не пізніше ніж за тридцять п’ять днів до дня виборів прийняти рішення про розпуск виборчого блоку. такі рішення приймаються з’їздами (зборами, конференція­ми) усіх партій, що входять до блоку. якщо ці рішення прийнято не пізніше ніж за дев’яносто п’ять днів до дня виборів, кожна з партій, що входила до складу блоку, має право висунути кандидата на пост президента України у порядку, передбаченому законом. якщо ж ці рішення прийнято пізніше ніж за дев’яносто п’ять днів до дня вибо­рів, партії, що входили до складу блоку, втрачають статус суб’єктів виборчого процесу. якщо зазначені рішення прийнято до реєстрації кандидата, висунутого блоком, Центральна виборча комісія не роз­глядає питання про його реєстрацію. якщо зазначені рішення при­йнято після реєстрації кандидата, Центральна виборча комісія на під­ставі цих рішень скасовує реєстрацію цього кандидата.

Партія (блок) може висунути лише одного кандидата на пост президента України. партія (блок) може висунути кандидатом на пост президента України особу, яка є членом цієї партії (членом пар­тії, яка входить до блоку), або позапартійного громадянина, який від­повідно до закону має право бути обраним президентом України.

Партія, що входить до виборчого блоку, не може самостійно ви­сувати кандидата на пост президента України та входити до складу іншого виборчого блоку.

Висунення кандидата партією здійснюється на її з’їзді (зборах, конференції), а блоком — на міжпартійному з’їзді (зборах, конферен­ції) партій, що входять до блоку. У з’їзді (зборах, конференції), на якому здійснюється висування кандидата, повинно брати участь не менше 200 делегатів.

Особа може бути висунута кандидатом на пост Президента Укра­їни лише однією партією (одним блоком) згідно з волею кандидата.

Громадянин України, який відповідно до закону може бути обра­ним президентом України, особисто подає до Центральної виборчої комісії засвідчену в установленому законом порядку заяву про самовисунення кандидатом на пост президента України. У цій заяві ма­ють міститися згода на оприлюднення біографічних відомостей і де­кларації про майно та доходи, зобов’язання в разі обрання передати у порядку, встановленому законом, протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів в управління іншій особі належні йому підприємства та корпоративні права і припинити діяльність чи скласти представницький мандат, які відповідно до Конституції та законів України несумісні з зайняттям посту президента України.

Для реєстрації кандидата на пост президента України законом передбачено необхідність внесення ним або партією (блоком), що його висунула, грошової застави. грошова застава вноситься парті­єю (партіями, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост президента України, або кандидатом на пост президента України у безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної вибор­чої комісії в розмірі п’ятисот тисяч гривень.

У разі прийняття Центральною виборчою комісією рішення про відмову в реєстрації кандидата внесена грошова застава у п’ятиденний строк після прийняття відповідного рішення перераховується на ра­хунок партії (партій, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост президента України, або особи, яка самовисунулася на цей пост. при скасуванні рішення Центральної виборчої комісії про реє­страцію кандидата на пост президента України грошова застава пе­рераховується до державного бюджету України у п’ятиденний строк після прийняття відповідного рішення. У разі скасування рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидата на пост пре­зидента України за його заявою, поданою не пізніш як за тридцять днів до дня виборів, грошова застава перераховується на рахунок партії (партій, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост президента України, або кандидата на пост президента України.

Грошова застава повертається партії (партіям, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост президента України, чи кан­дидату на пост президента України, якщо цей кандидат отримав не менш як 7 відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. якщо кандидат на пост президента України отримав менше 7 відсо­тків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, грошова застава перераховується до державного бюджету України.

Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост прези­дента України за умови отримання нею встановленого законом пере­ліку документів, зокрема декларації про майно та доходи. Декларація про майно та доходи кандидата на пост Президента України та членів його сім’ї за рік, що передує року виборів, заповнюється власноручно кандидатом за формою декларації про майно та доходи державного службовця першої категорії, затвердженою Міністерством фінансів України станом на 1 січня року проведення виборів. достовірність відомостей, поданих у декларації, перевіряється державною подат­ковою адміністрацією України за дорученням Центральної виборчої комісії. помилки і неточності, виявлені в декларації, підлягають ви­правленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на пост президента України. Центральна виборча комісія публікує де­кларацію про майно та доходи кожного кандидата на пост президен­та України у триденний строк після реєстрації кандидата в газетах “голос України” та “Урядовий кур’єр”, а також розміщує на офіцій­ному сайті Центральної виборчої комісії.

Подання документів для реєстрації кандидатів закінчується за дев’яносто днів до дня виборів.

Особа, висунута кандидатом на пост президента України, має право до дня реєстрації її кандидатом відкликати свою заяву про самовисунення чи про згоду балотуватися кандидатом на пост прези­дента України від відповідної партії (блоку). при цьому повторна за­ява особи про самовисунення чи про згоду балотуватися на виборах президента України від цієї партії (блоку) не приймається.

У разі реєстрації кандидату на пост президента України не піз­ніш як у триденний строк з дня прийняття рішення про його реєстра­цію видається посвідчення кандидата на пост президента України.

Центральна виборча комісія приймає рішення про реєстрацію кандидата на пост президента України або відмову у реєстрації про­тягом п’яти днів з дня прийняття документів, необхідних для реє­страції кандидата. Центральна виборча комісія закінчує реєстрацію кандидатів на пост президента України не пізніше ніж за вісімдесят п’ять днів до дня виборів.

Центральна виборча комісія відмовляє у реєстрації кандидата на пост президента України у разі:

порушення встановленого законом порядку утворення вибор­чого блоку та висунення кандидата;

встановлення Верховним судом України наявності у перед­виборній програмі кандидата положень, спрямованих на лік­відацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і терито­ріальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, по­сягання на права і свободи людини, здоров’я населення;

відсутності або неналежного оформлення документів, необ­хідних для реєстрації;

припинення громадянства України або невиходу із громадян­ства іншої держави особою, висунутою кандидатом на пост президента України;

виїзд особи, висунутої кандидатом, за межі України для по­стійного проживання;

визнання особи, висунутої кандидатом, недієздатною чи на­брання щодо неї законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину;

якщо особа, висунута виборчим блоком кандидатом на пост президента України, є членом партії, яка вийшла зі складу блоку.

Рішення про відмову в реєстрації кандидата повинно містити ви­черпні підстави відмови. Відмова у реєстрації кандидата не виключає можливості повторного подання партією (блоком) чи кандидатом за­яви про реєстрацію кандидата на пост президента України. Повторна заява про реєстрацію кандидата разом з виправленими відповідно до вимог закону документами може бути подана до Центральної вибор­чої комісії не пізніш як за вісімдесят вісім днів до дня виборів.

Центральна виборча комісія розглядає питання про звернення до Верховного суду України щодо скасування рішення про реєстра­цію кандидата на пост президента України у разі:

звернення кандидата на пост Президента України у будь-який час після його реєстрації, однак не пізніше ніж за п’ять днів до дня виборів або дня повторного голосування, з письмовою за­явою про відмову від балотування;

неподання за сорок днів до дня виборів визначеної законом кількості підписів на підтримку кандидата на пост президен­та України;

звернення партії (блоку) не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів про скасування рішення щодо реєстрації висуну­того партією (блоком) кандидата на пост президента України;

якщо особа, висунута блоком кандидатом на пост президента України, є членом партії, яка вийшла зі складу блоку, а також якщо рішення про розпуск блоку, який виснув кандидата, прийнято після реєстрації цього кандидата;

припинення громадянства України кандидата;

вибуття кандидата на пост президента України за межі Укра­їни для постійного проживання;

визнання кандидата на пост президента України недієздат­ним чи набрання щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину;

реєстрації його кандидатом у народні депутати України, кан­дидатом у депутати Верховної ради автономної республіки Крим, кандидатом на місцевих виборах, якщо ці вибори про­водяться одночасно з виборами президента України.

Центральна виборча комісія оголошує попередження кандида­ту на пост президента України та партії (блоку), яка його висунула, у разі:

встановлення судом факту підкупу виборців або членів ви­борчих комісій кандидатом на пост президента України, його довіреною особою, посадовою особою партії (блоку), яка ви­сунула кандидата, а також на прохання кандидата або за дору­ченням кандидата або партії (блоку), яка його висунула, — ін­шою особою;

встановлення судом факту надання під час виборчого процесу виборцям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, робіт, послуг, цінних папе­рів, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей органі­зацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат на пост президента України, посадова особа партії (однієї з партій, що входить до блоку), яка висунула кандидата;

встановлення судом факту використання кандидатом при фі­нансуванні передвиборної агітації, крім коштів свого вибор­чого фонду, інших коштів;

якщо кандидат на пост президента України, який займає по­саду, у тому числі за сумісництвом, в органах державної вла­ди чи в органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, у закладах, установах, організа­ціях, у військових формуваннях, утворених відповідно до за­конів України, залучав або використовував для проведення передвиборної агітації підлеглих йому осіб, службовий тран­спорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ре­сурси за місцем роботи;

виявлення Центральною виборчою комісією суттєвої недостовірності поданих відомостей про кандидата, свідомо спо­творених з метою ввести в оману виборців;

у разі проведення кандидатом на пост президента України партією (блоком), яка висунула кандидата на пост президен­та України, прямої чи опосередкованої передвиборної агітації поза строками, встановленими законом;

порушення інших вимог закону.

Центральна виборча комісія доводить до відома кандидата на пост президента України та партії (блоку), яка його висунула, рішен­ня про скасування реєстрації кандидата або про оголошення йому попередження не пізніш як наступного дня з дня його прийняття та надає кандидату на пост президента України або представнику пар­тії (блоку), яка його висунула, копію цього рішення у той же строк. якщо вказане рішення прийнято напередодні дня виборів чи дня по­вторного голосування, копія цього рішення видається зазначеним особам невідкладно.

У разі смерті кандидата на пост президента України або визна­ння його безвісно відсутнім Центральна виборча комісія оголошує його таким, що вибув з балотування. Це рішення оприлюднюється в засобах масової інформації не пізніше наступного дня після його при­йняття, але не пізніш як за один день до дня виборів.

 

< Попередня   Наступна >