Головне меню

Музыкальные новинки 2012 Онлайн

загрузка...
загрузка...
Sape Module
Блог для разработчиков Joomla.
Регистрация доменов iregs.ru низкие цены.

Органи парламенту зі спеціальним статусом

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право

Органи парламенту зі спеціальним статусом

Органами Верховної ради України зі спеціальним статусом є Ра­хункова палата і Уповноважений з прав людини.

Рахункова палата є постійно діючим органом контролю, який утворюється Верховною радою України, підпорядкований і підзвіт­ний їй. рахункова палата від імені Верховної ради України здійснює контроль за надходженням коштів до державного бюджету України та їх цільовим і раціональним використанням.

Відповідно до Закону України “про рахункову палату” від 11 липня 1996 р. до складу рахункової палати входять голова і члени рахункової палати: перший заступник і заступник голови, головні контролери та секретар.

Для розгляду питань планування й організації роботи рахунко­вої палати, методології контрольно-ревізійної діяльності, прийняття колегіальних рішень і підготовки висновків з матеріалів перевірок, ревізій, обслідувань та експертиз, а також підготовки звітів й інфор­маційних повідомлень створюється Колегія Рахункової палати. До її складу входять голова рахункової палати, перший заступник і заступник голови, а також головні контролери — керівники департа­ментів рахункової палати, секретар рахункової палати.

Голова рахункової палати призначається на посаду Верхо­вною радою України за поданням голови Верховної ради терміном на 7 років з правом призначення на другий термін. За дорученням голови Верховної ради України комітет, до предмета відання якого належить відповідне питання, подає свої висновки щодо кандидатів на посаду голови рахункової палати. Висновки комітету та відомості про кандидата на посаду голови рахункової палати надаються народ­ним депутатам не пізніш як за три дні до розгляду Верховною радою відповідного питання.

Призначення голови рахункової палати проводиться

таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. Кандидат на посаду голови рахункової палати вважається призначеним, якщо за результатами таємного голосування він отримав більшість голосів від конституцій­ного складу Верховної ради.

Головою рахункової палати може бути громадянин України, який має вищу економічну або юридичну освіту, досвід професійної діяльності в галузі державного управління, державного контролю, економіки, фінансів, права, а також підтвердив свої професійні зна­ння під час обговорення його кандидатури за спеціальною процеду­рою, встановленою відповідним комітетом Верховної ради України згідно з чинним законодавством України.

Перший заступник і заступник голови, головні контролери та секретар рахункової палати призначаються на посаду також Вер­ховною радою України, але за поданням голови рахункової палати, шляхом таємного голосування за списком терміном на 7 років у по­рядку, встановленому для призначення голови рахункової палати. На зазначені посади призначаються громадяни України, які мають вищу освіту та досвід професійної діяльності в галузі державного управління, державного контролю, економіки, фінансів, права.

Голова рахункової палати, перший заступник і заступник голо­ви рахункової палати, головні контролери — керівники департамен­тів рахункової палати і секретар рахункової палати не можуть бути народними депутатами України, членами Уряду України, займатися підприємницькою діяльністю, виконувати роботу за сумісництвом (крім викладацької, наукової та іншої творчої діяльності, здійснюва­ної у позаробочий час).

Головні контролери — керівники департаментів можуть бути до­строково звільнені з посади, крім відставки або звільнення за власним бажанням, у разі незадовільного виконання ними своїх посадових обов’язків, порушення законодавства або зловживання своїм службо­вим становищем за поданням Колегії рахункової палати, якщо таке рішення прийнято відкритим голосуванням більшістю голосів від конституційного складу Верховної ради.

Уповноважений з прав людини (омбудсман) є посадовою осо­бою, що уповноважена Верховною радою України здійснювати від імені парламенту України контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Згідно з положеннями Закону України “про Уповноваженого Верховної ради України з прав людини” від 23 грудня 1997 р. пропо­зиції щодо кандидатур(и) на посаду Уповноваженого вносять голо­ва Верховної ради України або не менше однієї четвертої народних депутатів від конституційного складу Верховної ради України. Від­повідний комітет Верховної ради подає парламенту свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, відповідності її? вимогам, встановленим законом для особи Уповноваженого, та про відсутність причин, які б перешкоджали зайняттю нею цієї посади.

Зокрема, Уповноваженим може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг 40 років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності та протягом останніх п'яти років проживає в Україні. Не може бути призначено Уповноваженим особу, яка має судимість за вчинення злочину, якщо ця судимість не погашена та не знята в установленому законом порядку.

Висування кандидатури для призначення на посаду Уповно­важеного здійснюється у двадцятиденний строк з наступного дня після:

а) закінчення строку, на який було призначено Уповноважено­го, або припинення його повноважень чи звільнення;

б) оголошення результатів голосування, якщо Уповноваженого не було призначено.

Голосування проводиться під час пленарних засідань Верховної ради бюлетенями для таємного голосування, але не раніш як через десять днів і не пізніше ніж через двадцять днів після закінчення строку для висування кандидатів для участі у виборах.

Призначеним вважається той кандидат, за якого проголосувала більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної ради.

Якщо на посаду Уповноваженого було висунуто більше ніж два кандидати і жодного з них не було призначено, Верховна рада України проводить повторне голосування по двох кандидатах, які отримали най­більшу кількість голосів. У разі якщо жоден із кандидатів на посаду Упо­вноваженого не набрав необхідної кількості голосів, знову проводиться висування кандидатур для призначення на посаду Уповноваженого.

При вступі на посаду Уповноважений на пленарному засідан­ні Верховної ради складає присягу. Уповноважений призначається строком на п’ять років, його повноваження починаються з моменту складення присяги.

Звільнення з посади Уповноваженого з прав людини здійсню­ється за письмовим поданням голови Верховної ради України за наявності висновків відповідного комітету. однак звільненння Упо­вноваженого з посади може також здійснюватися на вимогу не менш як однієї четвертої народних депутатів від конституційного складу Верховної ради за їх підписами, оформленими підписними листами депутатських фракцій (підписні листи подаються в оригіналах, під­писи народних депутатів не відкликаються).

Верховна рада України приймає рішення про звільнення Упо­вноваженого з прав людини відкритим голосуванням більшістю голо­сів народних депутатів від конституційного складу Верховної ради.

 

< Попередня   Наступна >