Головне меню

Парламентський контроль за діяльністю уряду

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
114

Парламентський контроль за діяльністю уряду

Відповідно до ст. 85 Конституції України Верховна Рада Укра­їни здійснює контроль за діяльністю Кабінету Міністрів України. Контроль Верховної ради за діяльністю Уряду України базується на схваленій нею програмі діяльності уряду.

Програма діяльності Кабінету Міністрів України на строк його повноважень подається на розгляд Верховної ради у місячний строк після сформування Уряду. питання про схвалення програми діяльності Кабінету Міністрів розглядається на пленарному засідан­ні у 15-денний строк після її надходження до Верховної ради.

Прем’єр-міністр України особисто представляє програму ді­яльності Кабінету Міністрів України на пленарному засіданні парла­менту, відповідає на запитання народних депутатів. За результатами розгляду програми Верховна Рада України може схвалити програму діяльності уряду або надати Кабінету Міністрів можливість доопра­цювати цю програму з урахуванням зауважень і пропозицій, вислов­лених при її обговоренні. така можливість уряду може бути надана лише один раз.

У разі якщо Верховною радою України за результатами роз­гляду програми діяльності Кабінету Міністрів України не прийнято жодного із зазначених вище рішень, програма діяльності уряду вва­жається несхваленою і протягом року цим Кабінетом Міністрів не подається до Верховної ради. програма діяльності уряду може бути повторно внесена на розгляд парламенту не раніш як через рік після дня її несхвалення.

Верховна рада України один раз на рік розглядає звіт Кабінету Міністрів про хід і результати виконання схваленої нею програми діяльності уряду. такий звіт подається Кабінетом Міністрів України у 45-денний строк після закінчення календарного року. одночасно зі звітом про виконання Державного бюджету Кабінет Міністрів також подає на роз

гляд Верховної ради доповіді про хід і результати вико­нання затверджених нею загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля. Верховна рада України за пропозицією голови

Верховної ради, або не менш як трьох комітетів, або не менш як одні­єї третини народних депутатів від конституційного складу Верховної ради може в будь-який час прийняти рішення про позачерговий звіт Кабінету Міністрів із названих вище питань.

Щорічний звіт Уряду про хід і результати виконання програми діяльності Кабінету Міністрів не пізніш як за 15 днів, а позачерговий звіт — не пізніш як за три дні до розгляду на парламентському пленар­ному засіданні передається профільним комітетам, а також надається народним депутатам. Цей звіт на засіданні Верховної ради доповідає особисто прем’єр-міністр України, а у разі його відсутності — пер­ший віце-прем’єр-міністр. після заслуховування звіту та співдопові­дей профільних комітетів проводиться обговорення звіту, за підсум­ками якого Верховна рада приймає відповідну постанову.

У разі якщо діяльність Кабінету Міністрів України визнана неза­довільною, Верховна рада за умови додержання вимог ст. 87 Консти­туції України може прийняти резолюцію недовіри Кабінету Міні­стрів України. питання про відповідальність Кабінету Міністрів України може бути внесене на розгляд Верховної ради президентом України або за пропозицією не менш як однієї третини народних де­путатів від конституційного складу Верховної ради, підтриманою їх підписами.

Після внесення на розгляд Верховної ради питання про відпо­відальність Кабінету Міністрів комітети відповідно до предметів їх відання у семиденний строк формулюють і направляють через апа­рат Верховної ради питання до Уряду, на які вони хотіли б отримати відповіді до розгляду питання про його відповідальність. Кабінет Мі­ністрів України у десятиденний строк після отримання вказаних за­питань направляє комітетам відповіді на них, після одержання яких комітети розглядають питання про відповідальність Уряду України на своїх засіданнях.

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України роз­глядається на пленарному засіданні Верховної ради у 30-денний строк після дня його внесення. розгляд цього питання починається з доповіді президента України або народного депутата, уповноваже­ного групою народних депутатів, які ініціювали питання про відпо­відальність Уряду України. Після цього слово для виступів надається прем’єр-міністру України, а в разі його відсутності з поважних при­чин — першому віце-прем’єр-міністру. після закінчення обговорення проводиться голосування щодо прийняття резолюції недовіри. така резолюція вважається прийнятою, якщо за неї проголосувала більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної ради.

Залишається лише додати, що питання про відповідальність Ка­бінету Міністрів України не може розглядатися Верховною радою більше одного разу протягом однієї чергової парламентської сесії, а також протягом року після схвалення програми діяльності уряду або протягом останньої сесії Верховної ради.

Верховна рада за ініціативою парламентського комітету або суб’єкта права законодавчої ініціативи може прийняти рішення про проведення “Дня Уряду України” з будь-яких актуальних питань соціально-економічного розвитку, розвитку виробництва, внутріш­ньої і зовнішньої політики держави, додержання Урядом України ви­мог Конституції України, виконання законів, підготовки пропозицій щодо правового врегулювання важливих для суспільства економіч­них, соціальних, політичних і правових проблем.

Тематика “Дня Уряду” визначається Верховною Радою не пізніш як за 10 робочих днів до його проведення. Кожна депутатська фрак­ція має право сформулювати і подати щодо кожної тематики не біль­ше трьох запитань, на які представники Кабінету Міністрів мають надати відповіді під час проведення “Дня Уряду”.

Не пізніш як за п’ять робочих днів до проведення “дня Уряду України” Кабінет Міністрів надає відповідним комітетам та народ­ним депутатам аналітичні та довідкові матеріали з питань, що роз­глядатимуться на “Дні Уряду”.

“День Уряду України” проводиться на пленарних засіданнях Верховної ради щомісяця кожного другого вівторка. час, необхідний для проведення “Дня Уряду”, встановлюється Верховною радою.

 

< Попередня   Наступна >