Головне меню

Парламентський контроль за обігом бюджетних коштів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
127

Парламентський контроль за обігом бюджетних коштів

Контроль за виконанням державного бюджету України, у тому числі бюджетів загальнодержавних цільових фондів, здійсненням фі­нансування загальнодержавних програм, збереженням і використан­ням майна, що є об’єктами права державної власності, організується і проводиться Рахунковою палатою. Він здійснюється на основі річних і поточних планів, які формуються з урахуванням усіх видів й напрямів діяльності рахункової палати та конкретних доручень Вер­ховної ради України і її профільних комітетів.

До плану роботи рахункової палати обов’язково включається ви­конання звернень не менш як однієї третини конституційного складу Верховної ради. при формуванні планів роботи рахункової палати враховується обов’язковий розгляд звернень та пропозицій прези­дента України та Кабінету Міністрів України.

Позапланові контрольні заходи проводяться за рішеннями Ко­легії рахункової палати на підставі постанов або протокольних до­ручень Верховної ради України, звернень парламентських коміте­тів та запитів народних депутатів, по яких Верховна рада приймає рішення.

Рахункова палата здійснює перевірки та ревізії відповідно до своїх функцій, визначених законом. У ході перевірок та ревізій на основі документального підтвердження їх результатів, достовірності бухгалтерського обліку і фінансової звітності визначаються своєчас­ність і достатність взаємних розрахунків об’єкта, що перевіряється, і державного бюджету України. якщо перевірка чи ревізія нале­жить до компетенції як рахункової палати, так й іншого державно­го контрольного органу, вона повинна проводитись ними спільно. За підсумками проведених перевірок і ревізій складаються звіти, за достовірність яких відповідні посадові особи рахункової палати не­суть персональну відповідальність.

fy;">Про результати проведених перевірок і ревізій рахункова палата інформує Верховну раду України, доводить до відома керівників від­повідних центральних органів виконавчої влади, підприємств, уста­нов і організацій.

Про виявлені факти порушення закону, а також заподіяння дер­жаві шкоди рахункова палата інформує парламент України, а у разі виявлення фактів привласнення грошових або матеріальних ресур­сів, а також фактів корупції та інших зловживань, що тягнуть за со­бою адміністративну або кримінальну відповідальність, за рішенням Колегії негайно передає відповідні матеріали до правоохоронних ор­ганів та повідомляє про це Верховну раду України.

Посадовим особам рахункової палати забороняється втручатися в оперативну діяльність об’єктів, що перевіряються, а також опри­люднювати свої висновки до завершення перевірок чи ревізій та оформлення їх результатів актом, який затверджується Колегією рахункової палати. Відомості, що надаються посадовим особам рахун­кової палати в ході перевірок та ревізій, не можуть бути використані з іншою метою або в іншому випадку, ніж це передбачено законом.

Рахункова палата, здійснюючи свою діяльність, зобов’язана за дорученням Верховної ради України проводити експертизу і давати висновки щодо:

проекту державного бюджету України, обґрунтованості його дохідної та видаткової частин щодо обсягів державного вну­трішнього і зовнішнього боргу та дефіциту державного бю­джету України, затверджених законом;

окремих напрямів бюджетно-фінансової, грошово-кредитної політики, а також окремих питань бюджетного процесу за прямими дорученнями Верховної ради України;

проектів законодавчих та інших нормативних актів з питань бюджетно-фінансової та грошово-кредитної систем у разі, якщо вони направлені Верховною радою України на експертизу у встановленому порядку і повинні бути внесені на її розгляд;

проектів загальнодержавних цільових програм, які фінансу­ються з бюджетів або на які передбачено додаткове фінансу­вання з Державного бюджету України;

проектів програм Кабінету Міністрів України, на фінансу­вання яких використовуються кошти державного бюджету України;

проектів міжнародних договорів України, що стосуються ви­трат з Державного бюджету України.

З усіх інших питань, віднесених до функцій рахункової палати, рахункова палата дає висновки або письмові відповіді за рішенням Колегії рахункової палати про прийняття до виконання запиту і під­готовку висновку на підставі доручень парламентських комітетів, звернень президента, депутатських запитів і звернень народних де­путатів, запитів Кабінету Міністрів і Міністерства фінансів України.

У разі неможливості виконання доручень, звернень та запитів голова рахункової палати повертає їх з обґрунтованою письмовою відповіддю, в якій з посиланням на чинне законодавство України за­значається причина невиконання доручення, звернення та запиту.

Висновки рахункової палати не можуть містити політичних оці­нок рішень, які приймаються Верховною радою України та органами виконавчої влади в межах їх компетенції.

Рахункова палата за результатами проведених контрольних за­ходів направляє органам виконавчої влади, керівникам підприємств, установ і організацій, банків і кредитних установ, які перевірялись, постанови та висновки, затверджені Колегією рахункової палати, для відповідного реагування і вжиття заходів щодо усунення виявле­них порушень, відшкодування збитків, завданих державі, поновлен­ня правового режиму загальнодержавної власності та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законодавства України, безгосподарності та марнотратстві. Ці постанови та висно­вки повинні бути розглянуті у встановлений Колегією рахункової палати термін, але не пізніше ніж протягом 15 календарних днів з дня їх отримання. про заходи реагування на отримані постанови і висно­вки Колегія рахункової палати повідомляється негайно.

Рахункова палата систематично аналізує підсумки планових і поточних контрольних заходів, узагальнює та досліджує причини і наслідки виявлених відхилень і порушень у процесі формування до­ходів та витрачання коштів Державного бюджету, зберігання та вико­ристання майна, що є об’єктами права державної власності, надання валютних і кредитно-фінансових ресурсів за їх цільовим призначен­ням. У ході аналізу і узагальнення інформації, яку отримує Рахункова палата під час здійснення перевірок, ревізій та обслідувань, вона роз­робляє і подає Верховній раді України пропозиції про удосконален­ня законодавчих актів, що регулюють бюджетні, фінансово-кредитні та цивільно-правові відносини.

 

< Попередня   Наступна >