Головне меню

§ 4. Попередній розгляд та експертиза законопроектів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
128

§ 4. Попередній розгляд та експертиза законопроектів

Кожен законопроект після його реєстрації не пізніш як у п’ятиденний строк направляється головою Верховної ради Украї­ни або його першим заступником чи заступником у бюджетний ко­мітет для проведення експертизи щодо його впливу на дохідну та/ або видаткову частину бюджетів та виконання закону про держав­ний бюджет України в поточному бюджетному періоді, та в комітет, який визначається головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту (головний комітет). У разі якщо для підготовки і попереднього розгляду, доопрацювання законопроектів Верховна рада приймає рішення про утворення тимчасової спеціальної комісії, така комісія здійснює функції головного комітету з цих питань.

Головний комітет не пізніш як у тридцятиденний строк попере­дньо розглядає законопроект і ухвалює висновок щодо доцільності включення його до порядку денного сесії Верховної ради. до висно­вку головного комітету додається висновок бюджетного комітету, який має бути поданий до головного комітету не пізніш як у чотирнадцятиденний строк з дня отримання законопроекту для надання висновку.

До попереднього розгляду законопроекту головний комітет на своєму засіданні може запропонувати Кабінету Міністрів України, міністерствам, іншим державним органам, об’єднанням громадян висловити свою думку щодо доцільності його прийняття. для по­переднього розгляду законопроекту на засідання головного коміте­ту запрошується ініціатор внесення законопроекту чи представник суб’єкта права законодавчої ініціативи, а в разі необхідності — пред­ставники Кабінету Міністрів, міністерств, інших державних органів, об’єднань громадян, а також експерти, фахівці та інші особи. інші комітети за зверненням головного комітету або з власної ініціативи розглядають законопроект і направляють свої висновки до головного комітету.

yle="text-align: justify;">Голова Верховної ради України або його перший заступник чи заступник за наявності передбачених законом підстав за пропозицією головного комітету чи тимчасової спеціальної комісії або погоджу­вальної ради може повернути внесений законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні Верховної ради. підставами для такого повернення є:

висновок комітету, до предмета відання якого належать пи­тання конституційного права, про те, що законопроект супер­ечить положенням Конституції України, крім випадків, коли він стосується внесення змін до Конституції;

невідповідність оформлення законопроекту встановленим за­коном та іншими нормативно-правовими актами вимогам;

відсутність фінансово-економічного обґрунтування законо­проекту, якщо головний комітет чи відповідна тимчасова спе­ціальна комісія не вважають за можливе розглядати його без такого обґрунтування;

наявність прийнятого в першому читанні законопроекту, щодо якого внесений проект є альтернативним;

відхилення на поточній сесії Верховної ради законопроекту, положення якого дослівно або по суті повторюють поданий законопроект.

Повернення законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціати­ви здійснюється в п’ятнадцятиденний строк після отримання висно­вку головного комітету чи відповідної тимчасової спеціальної комісії з повідомленням про причину повернення. повернені законопроекти можуть бути повторно внесені на розгляд Верховної ради за умови усунення недоліків, що стали підставою для їх повернення.

На пленарному засіданні Верховної ради розглядаються лише законопроекти, включені до порядку денного сесії Верховної ради. питання про включення законопроекту до порядку денного сесії роз­глядається Верховною радою протягом?30 днів після ухвалення ви­сновку головного комітету чи тимчасової спеціальної комісії. якщо цей комітет у визначений законом строк не ухвалить висновку щодо включення відповідного законопроекту до порядку денного сесії Верховної ради, остання в п’ятнадцятиденний строк після письмово­го звернення з цього приводу суб’єкта права законодавчої ініціативи розглядає питання щодо законопроекту на пленарному засіданні та приймає рішення про включення його до порядку денного або про надання головному комітету додаткового часу для підготовки висно­вку щодо нього.

За процедурним рішенням Верховної Ради для невідкладного роз­гляду може бути включено до порядку денного пленарного засідання (без додаткового включення до порядку денного сесії) законопроект, якщо він був підготовлений для термінового розгляду на виконання відповідного доручення Верховної ради.

Невідкладними є законопроекти, що визначені президентом України або рішенням Верховної ради як такі. Верховна рада може прийняти рішення про визначення законопроекту невідкладним піс­ля включення його до порядку денного сесії Верховної ради або в ході його наступного розгляду.

Верховна рада може прийняти рішення щодо законопроектів, визначених як невідкладні, про одноразове відхилення (ad hoc) від процедури розгляду, передбаченої її регламентом, і скоротити строки внесення альтернативних законопроектів, внесення пропозицій і поправок, а також строки надання законопроекту народним депутатам до його розгляду в тому чи іншому читанні. тут варто відзначити, що ско­рочення зазначених строків більш як наполовину не допускається.

Законопроект, визначений як невідкладний, після завершення його попереднього розгляду чи доопрацювання включається до по­рядку денного найближчого пленарного засідання Верховної ради і розглядається позачергово.

Щодо кожного законопроекту, включеного до порядку денно­го сесії Верховної ради, апарат Верховної ради та головний комітет ведуть справу законопроекту. Вона містить документи, внесені в порядку законодавчої ініціативи, документи, підготовлені в процесі розробки, розгляду, доопрацювання, прийняття відповідного зако­нопроекту, а також документи, які підготовлені органами Верховної ради, державними органами, установами і організаціями за звернен­ням парламенту.

Усі внесені до Верховної ради законопроекти після їх реєстра­ції не пізніш як у п’ятиденний строк надаються народним депутатам. після попереднього розгляду законопроекту у головному комітеті народним депутатам надаються також відповідні висновки головного комітету та висновки інших комітетів щодо цього законопроекту.

Поряд з основним також можуть подаватися альтернативні за­конопроекти. Альтернативними вважаються законопроекти, які містять положення, що регулюють однакове коло питань та повторю­ють за суттю положення щодо регулювання одних і тих же суспіль­них відносин. альтернативний законопроект може бути внесений не пізніш як у чотирнадцятиденний строк після дня надання народним депутатам першого законопроекту з відповідного питання.

Альтернативні законопроекти до повторного першого читання можуть бути внесені в десятиденний строк з дня направлення на по­вторне перше читання законопроекту, щодо якого він є альтернатив­ним. після прийняття законопроекту в першому читанні внесення альтернативних законопроектів щодо нього не допускається.

Законопроекти розглядаються Верховною радою, як правило, за процедурою трьох читань. розгляд і прийняття законопроекту за такою процедурою включає:

перше читання — обговорення основних принципів, поло­жень, критеріїв, структури законопроекту та прийняття його за основу;

друге читання — постатейне обговорення і прийняття законо­проекту у другому читанні;

третє читання — прийняття законопроекту, який потребує доопрацювання та узгодження, в цілому.

Рішення про проведення повторних перших, других читань за­конопроектів Верховна рада може приймати не більше двох разів.

За рішенням Верховної ради допускається остаточне прийняття законопроекту (крім проектів кодексів і законопроектів, які містять понад 100 статей, пунктів) відразу після першого чи другого читання, якщо законопроект визнано таким, що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депу­татів, інших суб’єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів апарату Верховної ради.

Законопроекти, підготовлені для розгляду Верховною радою в другому та третьому читаннях, надаються народним депутатам у ви­гляді порівняльних таблиць, а до законопроектів про внесення змін до законів порівняльні таблиці надаються для розгляду Верховною радою і в першому читанні.

За дорученням голови Верховної ради України або його першо­го заступника чи заступника або за рішенням головного комітету за­конопроект направляється на наукову, юридичну чи іншу експерти­зу, проведення інформаційного чи наукового дослідження.

Зареєстрований та включений до порядку денного сесії законо­проект при підготовці до першого читання в обов’язковому порядку направляється для проведення наукової експертизи, а при підготов­ці до всіх наступних читань — для проведення юридичної експерти­зи та редакційного опрацювання у відповідні структурні підрозділи апарату Верховної ради. остаточна юридична експертиза і редак­ційне опрацювання здійснюються після прийняття акта Верховної ради в цілому.

Окремі законопроекти можуть направлятися для одержання експертних висновків до Кабінету Міністрів України, відповідних міністерств, інших державних органів, установ і організацій, а та­кож окремих фахівців. експертні висновки повинні бути подані до Верховної ради не пізніше 14 днів з дня надходження такого звер­нення від посадових осіб та органів Верховної ради. якщо в уста­новлені строки висновки не одержано, вважається, що зауваження відсутні.

Висновки, підготовлені за результатами експертизи, направля­ються головному комітету для врахування при розгляді законопроек­ту та прийняття рішення стосовно подальшої роботи над ним.

Законопроекти, не прийняті Верховною радою попереднього скликання в першому читанні за основу, вважаються знятими з роз­гляду і не розглядаються Верховною радою нового скликання.

Верховна рада своїм рішенням може зняти законопроект з роз­гляду, якщо внаслідок прийняття інших законодавчих актів чи з ін­ших причин законопроект втратив свою актуальність.

У разі прийняття Верховною радою за основу одного з альтерна­тивних законопроектів інші альтернативні законопроекти знімають­ся з розгляду без прийняття про це окремого рішення.

Знятими з розгляду вважаються також відкликані та відхилені за­конопроекти.

Законопроект може бути відкликаний суб’єктом права законо­давчої ініціативи, який його вніс, до включення такого законопроекту до порядку денного парламентської сесії. Законопроект, уже включе­ний до порядку денного сесії до його прийняття Верховною радою в першому читанні за основу, може бути відкликаний за її власним рішенням і знятий з розгляду.

Законопроект також вважається відкликаним, якщо:

а) він внесений та не прийнятий до закінчення строку повнова­жень Верховної ради відповідного скликання в першому чи­танні;

б) до його прийняття в першому читанні народний депутат — іні­ціатор його внесення, достроково припинив свої депутатські повноваження;

в) він внесений президентом України або Кабінетом Міністрів України, і до його прийняття в першому читанні за основу повноваження президента України або Кабінету Міністрів

України були припинені.

Голова Верховної ради України попереднього скликання подає новообраній Верховній раді перелік законопроектів, законів, поверну­тих з пропозиціями президента України, розгляд яких не було завер­шено прийняттям остаточного рішення щодо них Верховною радою попереднього скликання. до переліку додаються звіт про виконану роботу щодо підготовки та розгляду цих питань, а також справи неза­вершених законопроектів. прийняті Верховною радою попереднього скликання в першому чи наступних читаннях законопроекти, але не прийняті в цілому, готуються і розглядаються Верховною радою ново­го скликання за процедурою підготовки до другого читання.

Законопроект вважається відхиленим, якщо запропоновані рі­шення на його підтримку не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів. Відхилений Верховною радою законопроект або законопроект, що повторює його за суттю, не може бути внесений на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях Верховної ради від­повідного скликання.

Відхилений законопроект, так само як і відкликаний, знімається з розгляду і виключається з бази даних законопроектів електронної комп’ютерної мережі веб-сайту Верховної ради.

 

< Попередня   Наступна >