Головне меню

§ 5. Розгляд законопроектів у першому читанні

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
114

§ 5. Розгляд законопроектів у першому читанні

Після включення законопроекту до порядку денного сесії Вер­ховної ради підготовка його до першого читання здійснюється голо­вним комітетом. Альтернативні законопроекти розглядаються, як правило, в порядку черговості їх внесення. при розгляді альтерна­тивних законопроектів головний комітет може рекомендувати Вер­ховній раді взяти за основу один із них або підготувати інший за­конопроект, який вноситься на розгляд Верховної ради народними депутатами — членами цього комітету. При підготовці законопроекту до першого читання головний комітет може викласти в ньому альтер­нативні варіанти спірних положень.

Верховна рада розглядає альтернативні законопроекти на пле­нарному засіданні одночасно з основним законопроектом.

За наслідками підготовки законопроекту до розгляду в першому читанні головний комітет ухвалює висновок, який має містити:

а) пропозицію про прийняття Верховною радою щодо відповід­ного законопроекту (кожного з альтернативних законопроек­тів у разі їх внесення) одного з рішень, передбачених законом, та обґрунтування такої пропозиції;

б) пропозицію щодо перенесення розгляду законопроекту (у разі необхідності).

У разі розгляду альтернативних законопроектів головний комі­тет може внести пропозицію про попереднє визначення Верховною Радою основних положень, принципів, критеріїв та його структурних частин, на яких має ґрунтуватися відповідний законопроект.

У разі якщо законопроект потребує фінансово-економічного об­ґрунтування, до висновку головного комітету обов’язково додається висновок бюджетного комітету щодо повноти та достовірності тако­го обґрунтування. головний комітет може також долучити одержані висновки Кабінету Міністрів

України та інших комітетів Верховної ради з цього питання.

Якщо у висновках комітетів, яким Верховною радою було до­ручено попередній розгляд законопроекту, є розбіжності, головний комітет вживає заходів щодо їх врегулювання. питання, з приводу яких комітетами не досягнуто згоди, вносяться на розгляд Верхо­вної ради.

Висновок, підготовлений головним комітетом до першого читан­ня законопроекту, висновки відповідних комітетів та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніш як за сім днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засідан­ні Верховної ради.

Розгляд законопроекту в першому читанні, як правило, про­водиться за процедурою повного обговорення. однак Верховна рада може прийняти процедурне рішення про обговорення проекту і за скороченою процедурою. останнє не допускається при розгляді проектів кодексів та інших законопроектів, у яких кількість статей, пунктів понад 100. після завершення обговорення законопроекту в першому читанні проводиться голосування щодо прийняття одного з таких рішень:

прийняття законопроекту за основу з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання;

відхилення законопроекту;

повернення законопроекту суб’єкту права законодавчої ініці­ативи на доопрацювання або направлення його до головного комітету для підготовки на повторне перше читання, визна­чивши при цьому основні положення, принципи, критерії, яким повинен відповідати доопрацьований законопроект чи його структурні частини;

опублікування законопроекту у визначеному Верховною ра­дою друкованому засобі масової інформації для всенародного обговорення, доопрацювання його головним комітетом з урахуванням наслідків обговорення і подання на повторне перше читання.

Верховна рада після прийняття законопроекту за основу може прийняти рішення про прийняття законопроекту в цілому.

Законопроект вважається відхиленим, якщо жодне із зазначених вище рішень не підтримано необхідною кількістю голосів народних депутатів.

Законопроект на повторне перше читання подається у визна­чений Верховною радою строк, але не пізніше 30 днів після дня його попереднього розгляду, у новій редакції, підготовленій головним комітетом та/або суб’єктом права законодавчої ініціативи, з висно­вками головного та інших комітетів і розглядається в такому самому порядку, що передбачений законом для розгляду законопроектів у першому читанні.

До повторного першого читання законопроекту пропозиції до за­конопроекту вносяться в десятиденний строк після дня попереднього першого читання цього законопроекту. до повторного першого чи­тання законопроекту вносяться пропозиції лише щодо його основних положень, принципів, критеріїв.

Строки подання на повторне перше читання законопроекту, щодо якого прийнято рішення про всенародне обговорення, визна­чаються окремою постановою Верховної ради.

Головний комітет та/або суб’єкт права законодавчої ініціативи, які відповідно до рішення Верховної ради підготували законопроект на повторне перше читання, мають право на доповідь.

 

< Попередня   Наступна >