Головне меню

Попередня підготовка законопроекту та прийняття його до розгляду

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
153

Попередня підготовка законопроекту та прийняття його до розгляду

Головний комітет та інші комітети, яким була доручена підготов­ка до розгляду питання про включення законопроекту про внесення змін до Конституції до порядку денного сесії Верховної ради та про порядок продовження роботи над ним, відповідно до предметів їх віда­ння готують відповідні висновки. У разі наявності своєчасно поданих альтернативних законопроектів зазначені висновки готуються щодо кожного з них. пов’язані ж законопроекти готуються до включення їх до порядку денного парламентської сесії Верховної ради одним питан­ням. отже, головний комітет подає Верховній раді висновки щодо:

включення чи невключення до порядку денного парламент­ської сесії відповідного законопроекту;

того, який з альтернативних законопроектів про внесення змін до Конституції включити до порядку денного парла­ментської сесії чи не включати жодного (якщо альтернативні законопроекти є);

строку прийняття Верховною радою постанови про звернен­ня до Конституційного суду стосовно законопроекту про внесення змін до Конституції України;

доцільності створення тимчасової спеціальної комісії для про­довження роботи над законопроектом після його включення до порядку денного.

До поданих висновків головний комітет готує необхідні проекти актів для прийняття Верховною радою рішень щодо них. Зазначені проекти актів візуються і подаються до парламенту головним комі­тетом. якщо останній не подає до своїх висновків проекти актів, то голова Верховної ради України на пленарному засіданні вносить їх від свого імені.

Висновки комітетів, додані до них проекти рішень Верховної ради та інші необхідні матеріали надаються народним депутатам не пізніш як за 10 днів до дня розгляду парламентом питання про вклю­чення законопроекту про внесення змін до Конституції д

о порядку денного сесії. причому це питання розглядається виключно за про­цедурою повного обговорення.

Верховна Рада включає до порядку денного своєї сесії законопро­ект про внесення змін до Конституції для того, щоб направити його із зверненням до Конституційного суду України для отримання висно­вку щодо відповідності законопроекту вимогам ст.ст. 157 і 158 осно­вного Закону, попередньо схвалити законопроект і прийняти його чи прийняти і направити його главі держави для винесення на всеукраїн­ський референдум. рішення про включення такого законопроекту до порядку денного парламентської сесії приймається більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної ради.

За результатами обговорення питання Верховна рада України може прийняти рішення про:

а) включення законопроекту (одного з альтернативних), обох пов’язаних законопроектів до порядку денного своєї сесії;

б) включення законопроекту (одного з альтернативних), обох пов’язаних законопроектів до порядку денного своєї сесії та одночасне звернення до Конституційного суду про надан­ня ним висновку щодо відповідності законопроекту (обох пов’язаних законопроектів) вимогам ст.ст. 157 і 158 Консти­туції України;

в) відкладення прийняття рішення щодо включення законопро­екту (альтернативних законопроектів), обох пов’язаних зако­нопроектів до порядку денного сесії.

У разі якщо жодне із зазначених рішень не підтримано Верховної радою, законопроект вважається таким, що знятий з парламентсько­го розгляду. А у разі включення законопроекту до порядку денного Верховна рада може прийняти рішення про створення тимчасової спеціальної комісії як головної для продовження роботи над цим за­конопроектом.

 

< Попередня   Наступна >