Головне меню

Обговорення і схвалення законопроекту

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
103

Обговорення і схвалення законопроекту

У разі прийняття Верховною радою рішення про опублікування законопроекту про внесення змін до Конституції України для все­народного обговорення пропозиції і зауваження, що надійшли в ході такого обговорення, узагальнюються і попередньо розглядаються парламентськими профільними комітетами, яким доручено опрацю­вання законопроекту. Узагальнені матеріали комітети надсилають головному комітету, який їх остаточно опрацьовує і доповідає про них Верховній раді. після цього комітети готують відповідні висно­вки для розгляду Верховною радою питання про прийняття поста­нови про звернення до Конституційного суду України. одночасно готується на перше читання й законопроект, яким передбачається виділення коштів з державного бюджету для проведення всеукраїн­ського референдуму, якщо законопроект про внесення змін до осно­вного Закону стосується розділів І, ІІ чи ХІІІ Конституції України.

Звернення Верховної Ради до Конституційного Суду Украї­ни про надання ним висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції вимогам ст.ст. 157 і 158 основного За­кону приймається у формі постанови. до цього звернення додається текст зареєстрованого законопроекту. Таке звернення разом із необ­хідними матеріалами невідкладно направляється головою Верховної ради до Конституційного суду України.

Конституційний суд України після отримання цього звернен­ня встановлює, чи не передбачають пропоновані зміни до Конститу­ції скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, чи не спрямовані вони на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Конституційний суд також пе­ревіряє, чи вже минув рік з дня прийняття Верховною радою рішен­ня щодо цього законопроекту, якщо він вже розглядався Верховною радою і закон тоді не був прийнятий, і чи не змінює Верховна рада вдруг

е за строк своїх повноважень одні й ті самі положення Консти­туції України.

Отриманий Верховною радою висновок Конституційного суду невідкладно надається народним депутатам, направляється прези­дентові України, і про його отримання головуючий на найближчо­му пленарному засіданні Верховної ради робить відповідне повідо­млення.

Варто наголосити, що висновок Конституційного суду щодо законопроекту про внесення змін до Конституції є обов’язковим для розгляду Верховною радою. якщо у висновку законопроект визна­ний в цілому таким, що відповідає вимогам ст.ст. 157 і 158 Консти­туції України, і щодо його положень Конституційний суд не висловив застережень, то розгляд питання про попереднє схвалення законопроекту (ст. 155 КУ) чи, відповідно, про його прийняття включається до порядку денного пленарного засідання Верховної ради не раніше ніж через сім днів після надання народним депута­там відповідного висновку головного комітету або в інший визна­чений самим парламентом строк.

Законопроект про внесення змін до Конституції України, якщо ці зміни стосуються розділів І, ІІІ чи ХІІІ Конституції, приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної ради і потім затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України. А тому повторне подання зако­нопроекту до цих розділів Конституції з одного й того самого питан­ня можливе лише до Верховної ради України наступного скликання. якщо у разі припинення повноважень Верховної ради нею не роз­глянуто питання про прийняття такого законопроекту про внесення змін до Конституції, однак щодо якого є не розглянутий Верховною радою висновок Конституційного суду, питання про розгляд зазна­ченого законопроекту включається до порядку денного першої сесії новообраної Верховної ради України без голосування.

Законопроекти про внесення змін до інших розділів основного Закону спочатку попередньо схвалюються більшістю від конститу­ційного складу Верховної ради, а потім затверджуються не менш як двома третинами голосів народних депутатів на наступній черговій сесії парламенту. Саме тому питання про попереднє схвалення такого законопроекту не може розглядатися Верховною радою України на останній сесії строку її повноважень. питання про попереднє схва­лення та подальший розгляд такого законопроекту включається до порядку денного першої сесії новообраної Верховної Ради без голосу­вання. однак новообрана Верховна рада не може розглядати питан­ня про прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України, який відповідно до ст. 155 Конституції був попередньо схва­лений Верховною радою попереднього скликання, але голосування щодо прийняття якого як закону не проводилося. У такому випадку законопроект про внесення змін до Конституції України вважається не прийнятим Верховною радою попереднього скликання і до ньо­го застосовуються вимоги ч. 1 ст. 158 Конституції України, тобто він може бути поданий лише через рік з дня прийняття попереднього рі­шення щодо цього законопроекту.

Необхідно відзначити, що обговорення на пленарному засідан­ні Верховної ради питань про попереднє схвалення (ст. 155 КУ)чи прийняття (ст. 155, ч. 1 ст. 156 КУ) законопроекту про внесення змін до основного Закону проводиться виключно за процедурою повного обговорення і з обов’язковим наданням слова главі держави або упо­вноваженій ним особі у разі присутності їх на пленарному засіданні. при цьому внесення і обговорення пропозицій, поправок до законо­проекту, а також постановка питань про відкладення розгляду цього законопроекту, за винятком тих питань, які спрямовані на узгоджене в часі прийняття пов’язаних законопроектів, категорично не допус­кається.

Після обговорення законопроекту на голосування ставиться, відповідно, питання про його попереднє схвалення чи прийняття в цілому. голосування проводиться поіменно шляхом подачі іменних бюлетенів з особистими підписами народних депутатів.

Попереднє схвалення і прийняття пов’язаних законопроектів про внесення змін до Конституції здійснюється у такий спосіб, щоб обидва прийняті законопроекти разом з прийнятим законом, яким пе­редбачається виділення коштів з Державного бюджету на проведення всеукраїнського референдуму щодо змін до основного Закону, були одночасно направлені президентові України, відповідно, для підпи­сання та призначення всеукраїнського референдуму. прийняття обох пов’язаних законопроектів здійснюється одним голосуванням.

Прийнятий Верховною радою відповідно до ст. 155 Конституції України закон про внесення змін до Конституції України підпису­ється головою Верховної ради України і відповідно до ст. 94 Кон­ституції невідкладно направляється главі держави для підписання та офіційного оприлюднення.

Після прийняття Верховною радою законопроекту, поданого відповідно до ч. 1 ст. 156 Конституції України, проводиться голосу­вання щодо прийняття постатейно та в цілому раніше прийнятого у першому читанні законопроекту, яким передбачається виділення ко­штів із Державного бюджету на проведення всеукраїнського референ­думу щодо змін до Конституції.

Прийнятий Верховною радою відповідно до ч. 1 ст. 156 осно­вного Закону законопроект про внесення змін до Конституції під­писується головою Верховної ради України та разом із прийнятим Верховною радою і підписаним головою Верховної ради законом, яким передбачається виділення коштів із державного бюджету на проведення всеукраїнського референдуму, невідкладно направляєть­ся Президентові України для призначення зазначеного референдуму, а також, відповідно, підписання і оприлюднення закону, яким перед­бачається виділення коштів з державного бюджету на проведення останнього.

Повернемося до висновків Конституційного суду. якщо у тако­му висновку законопроект про внесення змін до Конституції в цілому або його окремі положення визнано такими, що не відповідають ви­могам ст.ст. 157 і 158 основного Закону, а також у разі якщо у висно­вку Конституційного суду є застереження до положень такого зако­нопроекту, Верховна рада України вирішує питання про подальшу роботу над законопроектом.

Підготовка законопроекту для прийняття до нього пропозицій та поправок здійснюється в порядку підготовки законопроектів до дру­гого читання. при цьому в порівняльній таблиці розміщується текст визначеного Верховною радою законопроекту про внесення змін до Конституції, щодо якого Конституційним судом України надано від­повідний висновок. головний та інші комітети готують щодо кожної пропозиції, поправки та остаточної редакції законопроекту відповід­ні висновки з урахуванням висновку Конституційного суду щодо за­конопроекту.

На парламентському пленарному засіданні обговорення кожної пропозиції та поправки здійснюється у повному обсязі, а рішення про включення кожної з них приймається Верховною радою тією ж кіль­кістю голосів народних депутатів, якою згідно з Конституцією Укра­їни здійснюється попереднє схвалення відповідного законопроекту чи його прийняття.

Після закінчення голосування щодо прийняття пропозицій та поправок до законопроекту Верховна рада переходить до розгляду питання про прийняття постанови про звернення до Конституційно­го суду про надання ним свого висновку щодо відповідності зміненої редакції законопроекту вимогам ст.ст. 157 і 158 Конституції України. якщо за результатами парламентського розгляду пропозицій і попра­вок до законопроекту останній знятий з розгляду, до нього застосо­вуються, відповідно, положення ч. 1 ст. 158, ч. 2 ст. 156 Конституції України.

 

< Попередня   Наступна >