Головне меню

§ 3. Бюджетний процес

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
69

§ 3. Бюджетний процес

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Конституції України будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямуван­ня цих видатків визначаються виключно законом про державний бюджет України. державний бюджет України затверджується що­річно Верховною радою України на період з 1 січня по 31 грудня, а за особливих обставин — на інший період. процес розробки бюджет­ного законопроекту та прийняття Верховною радою України Закону про державний бюджет України називається бюджетним процесом і має свої особливості. отже, бюджетний процес — це регламентована нормами права діяльність, пов’язана із складанням, розглядом, за­твердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний процес України включає такі стадії:

складання проекту бюджету;

розгляд та прийняття закону про державний бюджет України;

виконання бюджету, в тому числі у разі необхідності внесен­ня змін до закону про Державний бюджет України;

підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і при­йняття рішення щодо нього.

Варто наголосити, що на всіх названих стадіях бюджетного про­цесу здійснюються фінансовий контроль і аудит та оцінка ефектив­ності використання бюджетних коштів.

Учасниками бюджетного процесу є органи та посадові особи, які наділені бюджетними повноваженнями. Зокрема, учасниками проце­су розробки та прийняття державного бюджету України є Верховна рада України, Кабінет Міністрів України та інші уповноважені за­коном органи.

Бюджетний процес розпочинається із підготовки проекту Осно­вних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний пері­од. Цей проект розробляє Кабінет Міністрів України з урахуванн

ям основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний період із зазначенням показників обсягу валового внутрішнього продукту, індексів спо­живчих цін, прогнозованого офіційного обмінного курсу гривні у се­редньому за рік та на кінець року, прогнозованого рівня безробіття і подає його до Верховної Ради не пізніше ніж за чотири робочих дні до початку розгляду цього питання у парламенті.

Народні депутати та профільні комітети розробляють свої про­позиції щодо основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період і надсилають їх до бюджетного комітету не пізніше ніж за три дні до розгляду питання щодо основних напрямів бюджет­ної політики на наступний бюджетний період Верховною Радою. Бю­джетний комітет узагальнює пропозиції, що надійшли, і готує проект постанови парламенту про схвалення або взяття до відома основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період. Вер­ховна рада приймає таку постанову не пізніше 1 червня року, що пе­редує плановому, або першого наступного за цією датою дня пленар­них засідань Верховної ради.

Проект закону про Державний бюджет України на наступний рік розглядається з урахуванням положень Бюджетного кодексу України та регламенту Верховної ради.

Кабінет Міністрів України щороку подає до Верховної ради України проект закону про державний бюджет України на наступ­ний рік не пізніше 15 вересня поточного року. разом з проектом за­кону подається доповідь про хід виконання державного бюджету України поточного року. проект закону про державний бюджет на наступний рік має бути розроблений з дотриманням вимог Бюджет­ного кодексу України і основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період. Цей проект не може містити положень про зупинення дії чи внесення змін до законів. поданий Кабінетом Міністрів проект надається народним депутатам для ознайомлення не пізніш як за чотири дні до його представлення у парламенті.

Проект закону про державний бюджет України на наступний рік Верховній раді представляє на її пленарному засіданні Міністр фінансів України не пізніше ніж через п’ять днів з дня подання його Кабінетом Міністрів до Верховної ради.

Від бюджетного комітету з доповіддю щодо відповідності проек­ту закону про державний бюджет України на наступний рік осно­вним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період та вимогам Бюджетного кодексу України виступає голова цього ко­мітету.

Представлення проекту закону про державний бюджет України на наступний рік проводиться за процедурою повного обговорення.

За результатами цього обговорення Верховна рада може прийняти рішення про схвалення і прийняття його до розгляду або рішення про його відхилення у разі:

внесення проекту закону про державний бюджет України на наступний рік без подання всіх документів, передбачених Бю­джетним кодексом України;

невідповідності проекту закону про Державний бюджет Укра­їни на наступний рік основним напрямам бюджетної політи­ки на наступний бюджетний період;

невідповідності проекту закону про Державний бюджет Укра­їни на наступний рік вимогам складання проекту Державного бюджету України, встановленим Бюджетним кодексом.

У разі відхилення Верховною радою України проекту закону про державний бюджет України на наступний рік Кабінет Міністрів зобов’язаний у семиденний строк з дня набрання чинності рішенням про його відхилення подати до Верховної ради проект закону про державний бюджет України на наступний рік для його повторного представлення з урахуванням пропозицій парламенту або обґрунту­ванням їх відхилення. Міністр фінансів України повторно представ­ляє проект закону про державний бюджет України не пізніше трьох днів після його повторного подання до Верховної ради.

Проект закону про Державний бюджет України на наступний рік розглядається за процедурою трьох читань.

Після прийняття парламентом до розгляду проекту закону про державний бюджет України на наступний рік народні депутати та профільні комітети не пізніше 1 жовтня (6 жовтня, якщо проект за­кону був прийнятий до розгляду після повторного подання його уря­дом) року, що передує плановому, формують свої пропозиції до про­екту закону і направляють їх до бюджетного комітету. Ці пропозиції після 1 жовтня (6 жовтня) року, що передує плановому, до розгляду не приймаються.

Пропозиції стосовно збільшення видатків державного бюджету мають визначати джерела покриття таких видатків; пропозиції сто­совно зменшення доходів Державного бюджету — джерела компенса­ції втрат доходів або види та обсяги видатків, що підлягають відповід­ному скороченню. Жодна з таких пропозицій не повинна призводити до збільшення державного боргу і гарантій порівняно з їх обсягом, передбаченим у представленому проекті закону про державний бюджет. Якщо принаймні одна із вимог не виконується, відповідна про­позиція до розгляду бюджетним комітетом Верховної ради не при­ймається. Не допускається також внесення пропозицій щодо змін до прогнозу податкових надходжень, крім випадку, коли за висновком бюджетного комітету Верховної ради, Міністерства фінансів та ра­хункової палати виявлені неточності в їх розрахунку.

Пропозиції народних депутатів, комітетів не пізніше 15 жовтня (20 жовтня, якщо проект закону був прийнятий до розгляду після повторного подання його урядом) розглядаються бюджетним комі­тетом спільно з уповноваженими представниками уряду та за участі ініціаторів внесення пропозицій.

За результатами розгляду проекту закону про Державний бюджет на наступний рік бюджетний комітет готує висновки і пропозиції, по­рівняльну таблицю та проект відповідної постанови Верховної ради. Ці та інші супровідні документи надаються народним депутатам не пізніш як за п’ять днів до розгляду парламентом проекту закону про державний бюджет України на наступний рік у першому читанні.

Верховна рада України розглядає проект закону про держав­ний бюджет України на наступний рік у першому читанні не піз­ніше 20 жовтня (25 жовтня, якщо проект закону був прийнятий до розгляду після повторного подання його урядом) року, що передує плановому. У разі якщо бюджетний період не співпадає з календар­ним роком, строки розгляду встановлюються за процедурним рішен­ням Верховної ради.

Розгляд у першому читанні проекту закону про державний бю­джет на наступний рік починається з доповіді голови бюджетного ко­мітету щодо висновків і пропозицій до законопроекту та результатів його розгляду.

Розгляд бюджетного законопроекту у першому читанні прово­диться за процедурою повного обговорення. після його завершення ставляться на голосування в цілому висновки та пропозиції до про­екту закону про державний бюджет, підготовлені бюджетним комі­тетом. Ці висновки та пропозиції вважаються прийнятими, а проект закону вважається прийнятим у першому читанні, якщо на їх під­тримку проголосувала більшість народних депутатів від конститу­ційного складу Верховної ради. схвалені Верховною радою України висновки та пропозиції бюджетного комітету набувають статусу Бю­джетних висновків Верховної Ради.

Якщо парламентом не прийнято позитивного рішення на під­тримку висновків і пропозицій до бюджетного законопроекту у ці­лому, проводиться постатейне голосування цих пропозицій. під час такого голосування першими ставляться на голосування ті пропози­ції, які бюджетний комітет пропонує відхилити і на розгляді та голо­суванні яких наполягають ініціатори їх внесення, а другими — ті, які бюджетний комітет пропонує врахувати.

У разі якщо під час постатейного голосування пропозицій показни­ки бюджету, які містить підготовлений до першого читання проект за­кону, залишаються збалансованими, Верховна рада України може при­йняти рішення про прийняття його за основу в першому читанні. У разі якщо під час постатейного голосування пропозицій показники бюджету стають розбалансованими, Верховна рада направляє законопроект до бюджетного комітету для підготовки на повторне перше читання.

Після прийняття проекту закону про державний бюджет Укра­їни на наступний рік за основу в першому читанні Кабінет Міністрів України у чотирнадцятиденний строк, але не пізніше 3 листопада (8 листопада, якщо проект закону був прийнятий до розгляду після повторного подання його урядом) року, що передує плановому, подає до бюджетного комітету проект закону про державний бюджет, до­опрацьований відповідно до Бюджетних висновків Верховної ради, і порівняльну таблицю щодо врахування цих висновків для розгляду його у другому читанні.

Бюджетний комітет протягом трьох днів після дня внесення про­екту закону про державний бюджет, підготовленого Кабінетом Мі­ністрів до другого читання, готує висновок щодо пропозицій та по­правок, запропонованих до другого читання урядом, з відповідним обґрунтуванням щодо них.

Розгляд у другому читанні проекту закону про державний бю­джет на наступний рік завершується не пізніше 20 листопада року, що передує плановому, а починається із доповіді Міністра фінансів України щодо доопрацьованого з урахуванням Бюджетних висновків Верховної ради проекту закону. голова бюджетного комітету допові­дає висновки комітету щодо врахування Бюджетних висновків Вер­ховної ради Кабінетом Міністрів України при підготовці бюджетно­го законопроекту до другого читання.

Після цього Верховна рада переходить до постатейного голосу­вання поданого на друге читання Кабінетом Міністрів проекту закону про Державний бюджет, за результатами якого парламентом може бути прийнято рішення про прийняття його в другому читанні або направлення до Кабінету Міністрів України для підготовки на по­вторне друге читання.

Доопрацьований до другого читання проект закону про держав­ний бюджет має містити текстові статті та показники, які пропонува­лись урядом у першому читанні, або схвалені Бюджетними висновка­ми Верховної ради. У разі, якщо Кабінет Міністрів України пропонує нові текстові статті, до них додається детальне обґрунтування їх необ­хідності. Ці вимоги щодо цифрових показників можуть бути змінені виключно у випадку, якщо основні прогнозні макропоказники еконо­мічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний пе­ріод, покладені урядом в основу бюджетного законопроекту, подано­го до парламенту 15 вересня року, що передує плановому, змінилися на час розгляду в другому читанні більше ніж на два відсотки.

Проект закону про державний бюджет, підготовлений Кабіне­том Міністрів України з порушенням зазначених вище вимог, повер­тається йому на доопрацювання і подається ним на повторне друге читання у тижневий термін з дня прийняття Верховною Радою Укра­їни відповідного рішення.

Під час розгляду в другому читанні проекту закону про держав­ний бюджет на наступний рік Верховна рада України затверджує за­гальний обсяг дефіциту (профіциту), доходів і видатків державного бюджету, розмір мінімальної заробітної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму на наступний бюджетний період, обсяг міжбюджетних трансфертів та інші положення, необхідні для формуван­ня місцевих бюджетів. Не прийняті під час голосування в другому читанні статті бюджетного законопроекту переносяться на розгляд у третьому читанні.

Після прийняття проекту закону про державний бюджет у дру­гому читанні бюджетний комітет не пізніше 25 листопада року, що передує плановому, готує його до розгляду у третьому читанні з ура­хуванням пропозицій, підтриманих парламентом у другому читанні.

Бюджетний комітет готує висновки і пропозиції щодо розбіж­ностей у визначенні доходів, видатків, а також дефіциту Державного бюджету України, які виникли в результаті внесення змін до проекту закону у другому читанні і готує порівняльну таблицю. після при­йняття проекту закону про державний бюджет у другому читанні внесення до нього нових пропозицій та поправок не допускається, їх розгляд не проводиться.

Третє читання законопроекту про державний бюджет почина­ється з доповіді голови бюджетного комітету та співдоповіді Міністра фінансів. після цього проводиться голосування пропозицій бюджет­ного комітету щодо статей бюджетного законопроекту, які не були прийняті в другому читанні, та прийняття проекту закону в цілому.

У разі якщо рішення про прийняття проекту закону про Держав­ний бюджет із запропонованими пропозиціями бюджетного комітету в цілому не прийнято, проводиться голосування щодо кожної пропо­зиції, запропонованої комітетом, окремо.

У разі неприйняття проекту закону про державний бюджет у цілому цей проект закону за рішенням Верховної ради України на­правляється на повторне третє читання з визначенням строків його наступного розгляду на пленарному засіданні Верховної ради. якщо таке рішення не прийнято, проект закону про державний бюджет України на наступний рік вважається відхиленим. У такому випадку, а також у разі неприйняття бюджетного законопроекту у повторному третьому читанні Верховна рада України приймає рішення (з уста­новленням строків) щодо підготовки Кабінетом Міністрів України нового проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік. У будь-якому разі Закон про державний бюджет приймається Верховною радою України до 1 грудня року, що передує плановому.

Протягом бюджетного року до закону про державний бюджет України можуть бути внесені зміни за поданням суб’єктів права зако­нодавчої ініціативи. Внесення змін до закону про Державний бюджет, які безпосередньо передбачають внесення змін до інших законодав­чих актів України, не допускається. У такому разі спочатку вносяться зміни до відповідного закону і лише після того розглядаються пропо­зиції про зміни до закону про Державний бюджет.

Проект закону про внесення змін до закону про державний бю­джет України розглядається бюджетним комітетом, який готує про­ект відповідного висновку.

Будь-який закон, що впливає на зменшення доходів та/або збіль­шення видатків бюджетів поточного року, не може бути прийнятий у цілому Верховною радою, якщо одночасно з його прийняттям не будуть внесені відповідні зміни до закону про державний бюджет України на відповідний рік.

Згідно з положеннями Бюджетного кодексу України, якщо до початку нового бюджетного періоду не набрав чинності закон про державний бюджет України, Кабінет Міністрів України має право здійснювати витрати державного бюджету поточного року з наступ­ними обмеженнями:

витрати державного бюджету можуть здійснюватися лише на цілі, які визначені у законі про державний бюджет на по­передній бюджетний період і одночасно передбачені у проек­ті закону про державний бюджет на наступний бюджетний період, поданому Кабінетом Міністрів України до Верховної ради;

щомісячні видатки державного бюджету не можуть переви­щувати 1/12 обсягу видатків, визначених законом про дер­жавний бюджет на попередній бюджетний період, крім витрат на погашення зобов’язань із боргу, що здійснюються відповід­но до кредитних угод та нормативно-правових актів, за якими виникають державні боргові зобов’язання, незалежно від об­сягу коштів, передбачених на цю мету в законі про Державний бюджет, а також витрат спеціального фонду бюджету, що ма­ють постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду згідно з законодавством, якщо законом про Державний бюджет України не встановлено інше;

до прийняття закону про державний бюджет на поточний бюджетний період провадити капітальні видатки забороня­ється, крім випадків, пов’язаних з введенням воєнного чи над­звичайного стану, оголошенням окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації.

Не пізніше двох місяців з дня набрання чинності законом про державний бюджет України Міністр фінансів інформує Верховну раду України про взяті бюджетні зобов’язання та здійснені платежі, по яких бюджетні призначення у затвердженому державному бю­джеті України не передбачені.

До прийняття закону про державний бюджет на поточний бю­джетний період податки, збори (обов’язкові платежі) та інші надхо­дження справляються відповідно до закону про державний бюджет України на попередній бюджетний період та інших нормативно-правових актів.

Контроль за виконанням державного бюджету України здій­снює Верховна рада як безпосередньо, так і через рахункову палату.

Державне казначейство України щомісяця, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, подає Верховній раді місячний звіт про виконання державного бюджету України. Місячний звіт про зведені показники виконання державного бюджету подається дер­жавним казначейством України Верховній раді не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним.

Квартальний звіт про виконання державного бюджету Украї­ни подається державним казначейством України до Верховної ради не пізніше ніж через 35 днів після закінчення звітного кварталу.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет Укра­їни подається Кабінетом Міністрів України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним.

Бюджетний комітет спільно з рахунковою палатою розглядають поданий Кабінетом Міністрів річний звіт про виконання закону про державний бюджет України і готують висновки щодо надходження коштів до державного бюджету та їх використання протягом 15 днів з дня подання звіту до Верховної ради.

На пленарному засіданні Верховної ради річний звіт про вико­нання закону про Державний бюджет України за попередній рік роз­глядається не пізніш як у двотижневий строк з дня отримання висно­вків рахункової палати щодо надходження та використання коштів державного бюджету за попередній рік. під час розгляду цього звіту заслуховуються доповідь Міністра фінансів України, співдоповіді голови рахункової палати та голови бюджетного комітету, прово­диться повне обговорення і приймається постанова щодо звіту про виконання закону про Державний бюджет України.

 

< Попередня   Наступна >