Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 4. Інавгурація та імпічмент Президента України // Вступ Президента України на посаду

§ 4. Інавгурація та імпічмент Президента України // Вступ Президента України на посаду

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
120

§ 4. Інавгурація та імпічмент Президента України

Вступ Президента України на посаду

Президент вступає на посаду шляхом інавгурації. інавгурація (від лат. inauguro — посвячую) — це урочиста церемонія вступу на пост глави держави. як правило, ця церемонія відбувається на спе­ціальному засіданні парламенту або більш широкої колегії за участі депутатів парламенту, членів уряду, представників політичних і бізнесових кіл, авторитетних громадсько-політичних та культурних діячів, представників дипломатичних місій іноземних держав і між­народних організацій. На цій церемонії новообраний президент ви­голошує промову і складає присягу народові, який його обрав. при­ведення до присяги новообраного президента здійснюється зазвичай головою вищого юрисдикційного органу в країні (наприклад, голо­вою Верховного чи головою Конституційного суду, головою дер­жавної чи Конституційної ради тощо).

Згідно зі ст. 104 Конституції України новообраний президент України вступає на пост з моменту складення ним присяги народові на урочистому засіданні Верховної ради України.

Урочисте засідання Верховної ради, на якому новообраний пре­зидент України складає присягу Українському народові, проводить­ся не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів чергових виборів Президента України і не пізніше ніж че­рез п’ять днів після офіційного оголошення результатів позачергових виборів президента України.

Для участі в урочистому засіданні Верховної ради з приводу складення присяги новообраним президентом України запрошу­ються голова Центральної виборчої комісії, голова Конституційно­го суду України та інші особи, списки яких голова Верховної ради України узгоджує з новообраним президентом України та головою Конституційного суду України.

ustify;">Головуючий на урочистому засіданні Верховної ради надає сло­во голові Центральної виборчої комісії (у разі його відсутності — за­ступнику голови Центральної виборчої комісії) для оголошення ре­зультатів виборів глави держави.

Приведення президента України до присяги здійснює голова Конституційного суду України. Він повідомляє стосовно виконання новообраним президентом України усіх конституційних вимог щодо несумісності з посадою глави держави та відсутності інших обставин, що унеможливлюють складення ним присяги, запрошує до трибуни новообраного президента України, вручає йому текст присяги Укра­їнському народові, визначений Конституцією України.

Новообраний президент України, поклавши руку на Конститу­цію України, проголошує присягу Українському народові, підписує її текст і передає голові Конституційного суду.

Після складення новообраним президентом України присяги голова Конституційного суду України оголошує про те, що ново­обраний президент України склав присягу Українському народові відповідно до ст. 104 Конституції України і вступив на пост прези­дента України. голова Конституційного суду передає головуючому на урочистому засіданні Верховної ради текст присяги Українському народові, підписаний новообраним президентом України.

Голова Центральної виборчої комісії вручає новообраному пре­зидентові України посвідчення президента України, а голова Кон­ституційного суду — офіційні символи влади президента.

Після цього Президент України з парламентської трибуни прого­лошує звернення до Українського народу (інавгураційну промову).

 

< Попередня   Наступна >