Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Процедура дострокового припинення повноважень Президента України

Процедура дострокового припинення повноважень Президента України

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
155

Процедура дострокового припинення повноважень Президента України

Відповідно до ч. 2 ст. 108 Конституції України повноваження президента України припиняються достроково у разі:

відставки;

неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

усунення з поста в порядку імпічменту;

смерті.

Відставка президента України набуває чинності з моменту про­голошення ним особисто заяви про відставку на засіданні Верховної ради України.

Якщо Верховній раді України стануть відомі факти про не­можливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я, за пропозицією голови Верховної ради або не менш як 45 народних депутатів Верховна рада України може утвори­ти тимчасову слідчу комісію для перевірки відповідних фактів. тим­часова слідча комісія з даного питання створюється на закритому пленарному засіданні парламенту.

Після створення тимчасової слідчої комісії голова Верховної ради України невідкладно повідомляє про це президента України.

Верховна рада на підставі висновку тимчасової слідчої комісії, підготовленого з урахуванням медичного висновку про стан здоров’я президента України, може прийняти постанову про звернення до

Верховного суду України щодо надання ним письмового подання про дострокове припинення повноважень президента України за станом здоров’я.

Неможливість виконання президентом України своїх повнова­жень за станом здоров’я встановлюється Верховною радою України на її закритому пленарному засіданні на підставі письмового подання Верховного Суду України і медичного висновку та підтверджується рі­шенням, прийнятим більшістю голосів народних депутатів від кон­ституційного складу Верховної ради.<

/p>

Про прийняте рішення голова Верховної ради України, який відповідно до ст. 112 Конституції України виконує обов’язки прези­дента України, терміново письмово повідомляє президента України, прем’єр-міністра України, голову Конституційного суду України, голову Верховного суду України та офіційно оприлюднює відповід­ний акт Верховної ради України через засоби масової інформації.

Президент України може бути усунений Верховною Радою Укра­їни з поста в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зра­ди або іншого злочину. імпічмент (від англ. impeachment — недовіра; від старофр. Empeechment — осуд, обвинувачення) — це спеціальна процедура притягнення до юридичної відповідальності вищої поса­дової особи держави у випадку вчинення такою особою державної зради чи інших злочинів.

Підставою для ініціювання питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту та утворення спеціальної тим­часової слідчої комісії є письмове подання про це, підписане більшіс­тю народних депутатів від конституційного складу Верховної ради, підписи яких не відкликаються. Таке письмове подання без прийнят­тя рішення про включення до порядку денного пленарного засідан­ня парламенту обговорюється на черговому після дня його внесення пленарному засіданні Верховної ради.

Верховна рада більшістю голосів народних депутатів від її кон­ституційного складу приймає рішення щодо ініціювання питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту та включення його до порядку денного парламентської сесії як невід­кладного. про прийняття такого рішення голова Верховної ради України терміново повідомляє президента України.

У разі включення до порядку денного сесії Верховної ради пи­тання про ініціювання питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту Верховна рада для проведення розсліду­вання обставин вчинення президентом України державної зради або іншого злочину утворює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до

Складу якої включаються народні депутати з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій, спеціальний прокурор та троє спеціальних слідчих.

На посади спеціального прокурора, спеціальних слідчих може бути обрана лише особа, яка відповідає таким вимогам:

є громадянином України, що проживає на її території не мен­ше десяти років;

вільно володіє державною мовою;

має вищу юридичну освіту;

має не менш як десятирічний стаж роботи на посаді атестова­ного прокурора чи слідчого правоохоронних органів України;

не має судимості.

Кандидат на посаду спеціального прокурора чи спеціального слідчого подає до Верховної ради особову картку, декларацію про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан щодо себе та членів своєї сім’ї за попередній рік за формою, встановленою для державних службовців, які займають посади, віднесені до першої і другої категорій посад державних службовців.

Народні депутати можуть бути обрані спеціальним прокурором та спеціальними слідчими, якщо вони відповідають вимогам, вста­новленим законом для особи спеціального прокурора та спеціального слідчого.

Кандидат для обрання спеціальним прокурором, спеціальним слідчим може в будь-який час до початку голосування зняти свою кандидатуру.

Про утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховна рада більшістю від її конституційного складу приймає постанову.

Спеціальна тимчасова слідча комісія:

перевіряє наявність, повноту і обґрунтованість доказів про вчинення президентом України державної зради або іншого злочину;

проводить розслідування у разі виявлення під час строку по­вноважень спеціальної тимчасової слідчої комісії обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або ін­шого злочину без додаткового прийняття рішення Верховною Радою з цього питання і за наявності підстав готує відповідні пропозиції щодо проекту постанови Верховної ради про зви­нувачення президента України. З метою забезпечення всебічного, повного і об’єктивного розслі­дування спеціальна тимчасова слідча комісія має право:

??? заслуховувати президента України та захисника (захисни­ків) його прав;

??? витребовувати необхідні документи, матеріали та інші відо­мості, що стосуються розслідування, від державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб;

??? у разі потреби призначати експертизи та залучати фахівців для дослідження і оцінки доказів, визначати двох або біль­ше представників від спеціальної тимчасової слідчої комісії і доручати їм бути присутніми під час проведення зазначених експертиз і досліджень та встановлення їх результатів;

??? запрошувати і заслуховувати в порядку, встановленому за­коном, будь-яких осіб із числа громадян України (крім суд­дів Конституційного суду України та суддів судів загальної юрисдикції), які можуть повідомити про обставини, що стали підставою для ініціювання питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту. посадові особи (крім президента України та захисника (захис­ників) його прав), службові особи, експерти та інші особи, запрошені спеціальною тимчасовою слідчою комісією, попереджаються в пись­мовій формі про визначену Кримінальним кодексом України відпові­дальність за відмову особи від давання свідчень чи пояснень або від­мову експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов’язків під час розслідування, що проводиться спеціальною тимчасовою слідчою комісією, а також надання завідомо неправдивих свідчень чи пояснень, завідомо неправдивого висновку експерта, завідомо неправильного перекладу, здійсненого переклада­чем. У разі вчинення посадовими особами (крім президента Украї­ни та захисника (захисників) його прав), службовими особами, екс­пертами та іншими особами, запрошеними спеціальною тимчасовою слідчою комісією, таких дій спеціальна тимчасова слідча комісія на­правляє відповідні матеріали до органів прокуратури для порушення кримінальної справи.

 

< Попередня   Наступна >