Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 6. Ратифікація та денонсація Верховною Радою України міжнародних договорів

§ 6. Ратифікація та денонсація Верховною Радою України міжнародних договорів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
173

§ 6. Ратифікація та денонсація Верховною Радою України міжнародних договорів

Верховна рада України надає законом згоду на обов’язковість міжнародних договорів України (ратифікація, затвердження, при­йняття, приєднання) та здійснює денонсацію (приймає рішення про відмову від виконання) міжнародних договорів України відповідно до Конституції України, Закону України “про міжнародні догово­ри України”, Віденської конвенції про право міжнародних договорів від 23 травня 1969 р. та регламенту Верховної ради.

Законопроекти про надання згоди на обов’язковість міжнарод­них договорів України вносять на розгляд Верховної Ради Президент України та Кабінет Міністрів України. На виконання повноважень, встановлених п.п. 5 і 32 ч. 1 ст. 85 та ч. 1 ст. 9 Конституції України, Верховна рада України може прийняти рішення про:

а) необхідність ініціювання укладення або укладення міжнарод­ного договору на тих чи інших засадах і внесення відповідних документів на її розгляд;

б) надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів Укра­їни;

в) денонсацію міжнародних договорів України.

До законопроектів про надання згоди на обов’язковість міжна­родних договорів України мають неодмінно додаватися фінансово-економічні розрахунки і прогнози можливих наслідків надання згоди на обов’язковість відповідних міжнародних договорів. проекти зако­нів про внесення змін до законів, пропозиції про прийняття нових за­конів, проекти інших актів Верховної ради, спрямовані на виконання міжнародних договорів України, подаються до Верховної ради разом з відповідними висновками Міністерства юстиції та Міністерства за­кордонних справ України.

Внесений на розгляд Верховної ради законопроект про надання згоди на обов’язковість мі

жнародного договору України попередньо розглядається комітетом, до предмета відання якого належать питан­ня засад зовнішньої політики, відповідним комітетом (комітетами), до предметів відання якого (яких) належать питання, які містить за­конопроект.

Законопроект щодо надання згоди на обов’язковість міжнарод­ного договору України має вноситися на розгляд Верховної ради як невідкладний і включається до порядку денного сесії Верховної ради без голосування.

Верховна рада, з урахуванням висновків відповідних комітетів (якщо такі є), одночасно розглядає внесений президентом України або Кабінетом Міністрів України законопроект про надання згоди на обов’язковість міжнародного договору України, а також формулю­вання застережень України щодо нього, застереження інших договір­них сторін, формулювання заперечень України щодо застережень або згоди з ними, проекти законів або проекти законів про внесення змін до законів, що випливають з цих міжнародних договорів, а також про­екти актів Верховної ради з цих питань, і приймає відповідні рішення щодо кожного з них.

Верховна рада може прийняти рішення про перенесення розгля­ду законопроекту про надання згоди на обов’язковість міжнародного договору України до одержання Верховною радою висновків Консти­туційного Суду України щодо відповідності міжнародного договору Конституції України.

При наданні згоди на обов’язковість міжнародного договору України Верховна рада одночасно має офіційно підтвердити за­стереження, зроблені Україною під час підписання міжнародного договору, зняти їх чи висловити згоду із застереженнями інших дер­жав — учасниць договору або заперечення проти них, а також може самостійно формулювати і висловлювати застереження відповідно до положень Віденської конвенції про право міжнародних договорів. пропозиції щодо застережень до міжнародних договорів України (крім двосторонніх договорів) вносяться народними депутатами у порядку, передбаченому законом для внесення пропозицій до зако­нопроектів.

У законопроекті про надання згоди на обов’язковість міжна­родного договору України зазначаються порядок та умови набрання чинності міжнародним договором на території України відповідно до положень цього міжнародного договору та Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

На підставі закону про надання згоди на обов’язковість міжна­родного договору України голова Верховної ради України підписує ратифікаційну грамоту, яка засвідчується підписом Міністра за­кордонних справ України, якщо договором передбачений обмін та­кими грамотами.

Законопроекти про денонсацію міжнародного договору Укра­їни вносить на розгляд Верховної ради президент України, Кабінет Міністрів України та народні депутати.

Верховна рада приймає рішення про денонсацію міжнародного договору України, згода на обов’язковість якого була надана Верхо­вною радою на виконання її повноважень, встановлених ч. 1 ст. 9, п. п. 5 і 32 ч. 1 ст. 85 Конституції України.

Законопроект про денонсацію міжнародного договору України вноситься на розгляд Верховної ради разом з документами, перед­баченими Законом України “про міжнародні договори України” та регламентом Верховної ради, і проектами актів, прийняття яких зу­мовлюється денонсацією відповідних міжнародних договорів.

Міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких за­коном надана Верховною радою, публікуються українською мовою в офіційних друкованих виданнях України.

 

< Попередня   Наступна >