Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 5. заслуховування Верховною Радою України щорічних та позачергових послань Президента України. // Порядок затвердження Указів глави держави

§ 5. заслуховування Верховною Радою України щорічних та позачергових послань Президента України. // Порядок затвердження Указів глави держави

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
210

§ 5. заслуховування Верховною Радою України щорічних та позачергових послань Президента України.

Порядок затвердження Указів глави держави

Верховна рада України відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 85 Конституції України заслуховує щорічні та позачергові послання президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Інформація про дату і час проголошення президентом України послання до Верховної ради доводиться апаратом парламенту до ві­дома народних депутатів не пізніш як за п’ять днів до проголошення послання.

Щорічне послання президента України Верховній раді про вну­трішнє та зовнішнє становище України за звичайних обставин про­голошується до 31 березня поточного року.

На пленарне засідання Верховної ради під час заслуховування щорічних та позачергових послань президента України запрошу­ються прем’єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів, Уповноважений Верховної ради України з прав людини, голова рахункової палати, голова Центральної ви­борчої комісії, голова Вищої ради юстиції, голова Верховної ради автономної республіки Крим та голова ради міністрів автономної республіки Крим, голови обласних рад, Київської та севастополь­ської міських рад, голови обласних, Київської та севастопольської міських державних адміністрацій, голова та судді Конституційного суду України, Голова Верховного суду України, Голова служби без­пеки України, генеральний прокурор України, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи.

Після відкриття пленарного засідання Верховної ради голову­ючий на пленарному засіданні запрошує президента України для проголошення щорічного або позачергового послання. після закі

н­чення виступу президента запитання йому не ставляться, голову­ючий на пленарному засіданні оголошує перерву або про закриття пленарного засідання.

Відповідно доп. 31 ч. 1 ст. 85 Конституції України Верховна Рада України затверджує протягом двох днів з моменту звернення прези­дента України його укази про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, про загальну або частко­ву мобілізацію, про оголошення окремих місцевостей України зона­ми надзвичайної екологічної ситуації.

Після підписання відповідного указу президент України негай­но звертається до Верховної ради України щодо його затвердження і подає відповідний проект закону.

Верховна рада розглядає питання про затвердження зазначе­ного указу президента України протягом двох днів з моменту над­ходження звернення та відповідного указу президента України до Верховної ради і надання їх народним депутатам разом з проектом відповідного закону.

Питання про затвердження указу президента розглядаються Верховною радою без голосування щодо включення їх до порядку денного. таке питання може вноситися на розгляд Верховної ради без попередньої підготовки в комітетах. проект закону щодо затвердження відповідного указу президента України розглядається за процедурою першого читання та прийняття закону в цілому.

Верховна рада може прийняти повністю, частково з рекомен­даціями та/або застереженнями або відхилити проект закону про затвердження указу президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, про за­гальну або часткову мобілізацію, про оголошення окремих місцевос­тей зонами надзвичайної екологічної ситуації.

Якщо Верховна рада затвердила законом відповідний указ пре­зидента України частково з рекомендаціями та/або застереження­ми, чинними є положення відповідного указу президента України, затвердженого Верховною радою. Відповідний указ президента на­бирає чинності після його затвердження парламентом і негайно ого­лошується через засоби масової інформації або оприлюднюється в інший спосіб. У разі відхилення Верховною радою законопроекту про затвердження відповідного указу Президента України такий указ президента України не набирає чинності.

Про прийняте Верховною радою рішення щодо відповідного указу президента України голова Верховної ради негайно повідо­мляє президента України і робить повідомлення через засоби масо­вої інформації.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 85 Конституції України Верховна рада оголошує за поданням президента України стан війни чи укладен­ня миру, схвалює рішення президента України про використання Збройних сил України та інших військових формувань у разі зброй­ної агресії проти України.

Верховна рада розглядає відповідне подання президента Укра­їни та питання про схвалення рішення президента України про ви­користання Збройних сил України та інших військових формувань, приймає рішення з цих питань в порядку, передбаченому для затвер­дження парламентом указів президента про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, про за­гальну або часткову мобілізацію, про оголошення окремих місцевос­тей України зонами надзвичайної екологічної ситуації.

 

< Попередня   Наступна >