Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 7. Участь Верховної Ради України у формуванні органів виконавчої влади. // Конституційно-процесуальні основи формування та діяльності Уряду

§ 7. Участь Верховної Ради України у формуванні органів виконавчої влади. // Конституційно-процесуальні основи формування та діяльності Уряду

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
165

§ 7. Участь Верховної Ради України у формуванні органів виконавчої влади.

Конституційно-процесуальні основи формування та діяльності Уряду

Участь у процесі формування органів виконавчої влади держави Верховна рада України приймає через участь у формуванні та кон­ституюванні Уряду, організацію, повноваження і порядок діяльнос­ті якого відповідно до Конституції України визначає Закон України “про Кабінет Міністрів України” від 16 травня 2008 р.

Відповідно до Конституції та цього Закону Кабінет Міністрів України (Уряд України) є вищим органом у системі органів вико­навчої влади. Він здійснює виконавчу владу безпосередньо та через міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, раду міні­стрів Автономної республіки Крим та місцеві державні адміністрації, спрямовує, координує та контролює діяльність цих органів.

Кабінет Міністрів України відповідальний перед президентом України і Верховною радою України, підконтрольний та підзвітний Верховній раді України у межах, передбачених Конституцією.

Кабінет Міністрів є колегіальним органом. Він приймає рішення після обговорення питань на його засіданнях, якщо інше не передбачено законом. Уряд затверджує регламент Кабінету Міністрів Укра­їни, який визначає порядок проведення його засідань, підготовки та прийняття рішень, інші процедурні питання його діяльності.

У своїй діяльності Уряд керується Конституцією України, Зако­ном України “про Кабінет Міністрів”, а також указами президента України та постановами Верховної ради України, прийнятими від­повідно до Конституції та законів України.

 

< Попередня  

Наступна >