Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Особливості організації взаємовідносин Уряду з Верховною Радою України

Особливості організації взаємовідносин Уряду з Верховною Радою України

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
165

Особливості організації взаємовідносин Уряду з Верховною Радою України

Кабінету Міністрів України відповідно до Конституції України належить право законодавчої ініціативи у Верховній раді України.

Для представлення у парламенті проекту закону, внесеного Уря­дом, прем’єр-міністр України визначає члена Кабінету Міністрів. У разі неможливості визначеним членом Кабінету Міністрів представ­ляти проект закону у парламенті за згодою прем’єр-міністра його може представляти заступник міністра, керівник центрального орга­ну виконавчої влади, який не входить до складу Уряду, про що Вер­ховна рада України повідомляється письмово.

На виконання рішення парламенту за зверненням відповідного комітету Верховної ради України або з власної ініціативи Кабінет Міністрів подає Верховній раді висновки щодо повноти економіч­ного обґрунтування та фінансового забезпечення законодавчих про­позицій і проектів законів, реалізація яких потребує матеріальних та інших витрат за рахунок державного чи місцевих бюджетів. також Уряд забезпечує проведення експертизи внесених на розгляд парла­менту іншими суб’єктами права законодавчої ініціативи проектів за­конів, які надіслані Верховною радою.

Члени Кабінету Міністрів мають право подавати власні висно­вки до проектів законів з питань, що належать до їх компетенції. Такі висновки надсилаються парламентському профільному комітету, ви­значеному головним з опрацювання відповідного законопроекту.

Прем’єр-міністр України та інші члени Уряду, заступники міні­стрів мають право бути присутніми на засіданнях парламенту і ви­ступати з питань, що обговорюються. також члени Уряду або за їх дорученням посадові особи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, секретаріату Кабінету Міністрів мають право бра­ти участь у засіданнях парламентс

ьких комітетів, тимчасових спеці­альних та тимчасових слідчих комісій з розгляду питань, що стосу­ються урядових повноважень.

У дні проведення парламентських пленарних засідань щотижня відводиться час для запитань членам Уряду — так звана “Година за­питань до Уряду”. День, тривалість та порядок її проведення визна­чаються регламентом Верховної ради. У проведенні “години запи­тань до Уряду” у парламенті бере участь Кабінет Міністрів України в повному складі, крім тих його членів, які не можуть бути присутніми з поважних причин. під час проведення “години запитань до Уря­ду” члени Кабінету Міністрів відповідають на запитання народних депутатів, представників депутатських фракцій. останні можуть за­здалегідь письмово повідомляти членів Уряду про запитання, які їм буде поставлено. однак порушуватися можуть лише питання, що на­лежать виключно до компетенції Уряду і центральних органів вико­навчої влади.

“Година запитань до Уряду” транслюється у прямому ефірі за­гальнонаціональними каналами телебачення і радіомовлення.

< Попередня   Наступна >