Головне меню

Складення повноважень та відставка Кабінету Міністрів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
133

Складення повноважень та відставка Кабінету Міністрів

Кабінет Міністрів України складає свої повноваження перед но­вообраною Верховною радою України. Відповідна заява подається прем’єр-міністром України чи особою, яка виконує його повнова­ження, та оголошується на першому пленарному засіданні новообра­ної Верховної ради України.

Відставка Кабінету Міністрів настає внаслідок:

прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Ка­бінету Міністрів України;

відставки або смерті прем’єр-міністра України.

1. Верховна рада України за пропозицією президента України або не менш як третини від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України. питання про відповідальність Кабінету Міністрів не пізніше ніж через десять днів після внесення відповідної пропозиції розглядається на пленарному засіданні Верховної ради, на яке запрошуються всі члени Кабінету Міністрів. У разі розгляду питання про відповідальність Уряду за пропо­зицією глави держави у пленарному засіданні Верховної Ради бере участь президент України. Резолюція недовіри Кабінету Міністрів України вважається прийнятою, якщо за це проголосувала більшість від конституційного складу Верховної ради України. прийняття парламентом резолюції недовіри Кабінету Міністрів має наслідком відставку останнього. питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною радою України більше ніж один раз протя­гом чергової сесії, а також протягом року після схвалення програми діяльності Уряду або протягом останньої сесії парламенту.

2. прем’єр-міністр України має право заявити Верховній раді України про свою відставку. Верховна рада розглядає питан­ня про відставку прем’єр-міністра не пізніш

е ніж на десятий день після надходження відповідної заяви, якщо вона надій­шла під час чергової сесії парламенту, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла у міжсесійний період. прем’єр-міністр звільняється з посади з дня прийняття рішення про його відставку на пленарному засіданні Верховної ради. при­йняття парламентом рішення про його відставку має наслідком від­ставку всього складу Кабінету Міністрів.

3. повноваження прем’єр-міністра України у разі його смер­ті припиняються з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть. припинення повноважень прем’єр-міністра у разі його смерті має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України, який склав повноваження перед но­вообраною Верховною радою України або перебуває у відставці з ви­значених законом підстав, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України. У разі смерті Прем’єр-міністра повноваження Прем’єр-міністра на пері­од до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України виконує перший віце-прем’єр-міністр.

У разі обрання члена Уряду народним депутатом України ново­обраної Верховної ради України він набуває повноважень народного депутата України у визначеному законом порядку, без подання доку­мента про його звільнення з посади і продовжує здійснювати повно­важення члена Кабінету Міністрів до початку роботи новосформова­ного Кабінету Міністрів України.

На відміну від першого віце-прем’єр-міністра, який уповнова­жений тимчасово виконувати обов’язки прем’єр-міністра у випадках та порядку, встановлених Законом “про Кабінет Міністрів”, порядок тимчасового виконання обов’язків інших осіб, яких призначає на по­саду Верховна рада України за поданням президента України або президент України за згодою Верховної ради України (за винятком членів ЦВК), визначає Закон України “про тимчасове виконання обов’язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верхо­вної ради України президент України або Верховна рада України за поданням президента України” від 10 грудня 1997 р. Цей порядок стосується, зокрема, членів Кабінету Міністрів, голови Національно­го Банку, генерального прокурора України, голів Антимонопольного комітету, Фонду державного майна та державного комітету телеба­чення і радіомовлення України.

Тимчасовим виконанням обов’язків тут слід вважати доручен­ня іншій посадовій чи службовій особі виконання обов’язків посадо­вої особи, яка відсутня, або коли конкретна посада ніким не зайнята, тобто є вакантною.

Відповідно до ст. 1 згаданого вище Закону в разі звільнення (від­ставки) особи, яку призначає на посаду за згодою Верховної ради України президент України, або особи, яку призначає на посаду Верховна рада України за поданням президента України, обов’язки звільненої особи тимчасово, але не більше одного місяця, виконує перший заступник (а у разі його відсутності — заступник) цієї поса­дової особи, призначений конституційно легітимною особою, тобто особою, яка згідно з Конституцією України призначена на посаду від­повідно президентом України за згодою Верховної ради України або Верховною радою України за поданням президента України.

Пропозиція щодо кандидатури, на призначення якої на посаду необхідна згода парламенту, або щодо кандидатури, яку призначає на посаду Верховна рада за поданням глави держави, вноситься прези­дентом України до Верховної ради України не пізніш як у двотиж­невий строк з дня звільнення з посади особи, яка займала цю посаду.

У разі ненадання згоди Верховною Радою України на призначен­ня на посаду запропонованої президентом кандидатури або відхи­лення нею цієї кандидатури президент України вносить на розгляд парламенту не пізніш як у двотижневий строк з дня прийняття пар­ламентом відповідного рішення нову кандидатуру. У цьому випадку особи, уповноважені законом тимчасово виконувати обов’язки звіль­нених посадових осіб, призначених на посаду за згодою Верховної ради України президентом України або Верховною радою України за поданням президента України, продовжують тимчасово викону­вати покладені на них обов’язки, але не більше одного місяця.

Відносно процедури звільнення з посади, то відповідно до За­кону “про Кабінет Міністрів” прем’єр-міністр України звільняється з посади з дня прийняття його відставки Верховною радою України.

Член Кабінету Міністрів (крім прем’єр-міністра України) може бути звільнений з посади Верховною радою України:

а) за поданням прем’єр-міністра (стосовно Міністра оборони та Міністра закордонних справ таке подання вноситься за зго­дою президента України);

б) за поданням глави держави — Міністр оборони і Міністр за­кордонних справ;

в) за власною ініціативою;

г) шляхом прийняття відставки члена Кабінету Міністрів за по­даною ним заявою про відставку.

Рішення Верховної ради України про звільнення з посади члена Кабінету Міністрів України приймається у формі постанови.

Член Уряду звільняється з посади з дня прийняття відповідного рішення парламентом. У разі смерті члена Уряду його повноваження вважаються припиненими з дня його смерті.

Усі члени Кабінету Міністрів України, який склав повноважен­ня перед новообраною Верховною радою України або перебуває у відставці, звільняються зі своїх посад з моменту початку роботи новосформованим Кабінетом Міністрів України відповідно до закону.

Слід відзначити, що чинною редакцією Закону “про Кабінет Мі­ністрів України” для членів Уряду була передбачена солідарна від­повідальність за результати діяльності Уряду як колегіального орга­ну виконавчої влади та персональна відповідальність за стан справ у доручених їм сферах державного управління. окрім того, законом передбачено можливість звільнення парламентом членів Кабінету Міністрів за вчинення ними корупційних діянь1 та порушення ви­мог сумлінної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави (заборона використання службового становища в особистих цілях, запобігання конфлікту інтересів тощо).

 

1 під корупцією (від лат. corruptio — псування, розбещування, підкуп) ро­зуміється діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

 

< Попередня   Наступна >