Головне меню

Особливості організації взаємовідносин Уряду з главою держави

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
153

Особливості організації взаємовідносин Уряду з главою держави

Кабінет Міністрів України є відповідальним перед президентом України у межах, передбачених Конституцією України, та керується у своїй діяльності указами президента України, виданими на основі та на виконання Конституції і законів України.

Кабінет Міністрів України забезпечує виконання актів глави держави, а так само і рішень ради національної безпеки і оборони України, введених у дію указами президента України. окрім того,

Кабінет Міністрів відповідає на звернення президента України, у разі потреби проводить консультації з главою держави. президент України або уповноважений ним представник може брати участь в урядових засіданнях.

До слова, так само і секретаріат Кабінету Міністрів України від­повідає на звернення консультативних, дорадчих та інших допоміж­них органів і служб, що утворюються президентом України, надає їм інформацію, необхідну для виконання покладених на них завдань.

Акти президента України, видані в межах повноважень, перед­бачених п. п. 5, 18, 21 і 23 ч. 1 ст. 106 Конституції України, скріплю­ються підписами прем’єр-міністра України і міністра, відповідально­го за акт та його виконання.

Зокрема, акти президента України, видані в межах повнова­жень, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 106 основного Закону — щодо при­значення та звільнення глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях, — скріплюються підписами прем’єр-міністра і Міністра закордонних справ України. акти президента України, видані в межах повноважень, передба­чених п. 23 ч. 1 ст. 106 Конституції України — щодо утворення су­дів, — скріплюються підписами прем’єр-міністра і Міністра юстиції України. акти президента України, видані в межах п

овноважень, передбачених п. п. 18 та 21 ч. 1 ст. 106 Конституції, скріплюються підписами прем’єр-міністра і міністра, відповідального за акт та його виконання, який визначається прем’єр-міністром.

Треба відзначити, що попередньою редакцією1 Закону Украї­ни “про Кабінет Міністрів” була передбачена спеціальна процедура контрасигнації2 актів глави держави. так, встановлювалося, що акт президента України, який підлягає скріпленню підписами прем’єр-міністра України та міністра, відповідального за акт і його виконання, після надходження до секретаріату Кабінету Міністрів невідкладно надсилається відповідному міністрові. Цей міністр протягом одного робочого дня з моменту отримання такого акта скріплює його своїм підписом і повертає до секретаріату Уряду. прем’єр-міністр України протягом одного робочого дня з моменту отримання акта глави дер­жави, скріпленого підписом міністра, відповідального за акт та його виконання, скріплює такий акт своїм підписом і надсилає його пре­зидентові України.

Загальна тривалість цієї процедури не мала перевищувати трьох робочих днів з моменту надходження відповідного акта глави держа­ви до секретаріату Уряду. однак у разі якщо прем’єр-міністр Укра­їни або міністр, відповідальний за акт та його виконання, вважали неможливим скріплення своїми підписами акта президента України, вони мали право повернути такий акт із викладенням у супровідному листі мотивів своїх рішень у строки, встановлені законом для скрі­плення цих актів їх підписами. Залишається додати, що чинний нині Закон “про Кабінет Міністрів України” не містить виписаного меха­нізму дії інституту контрасигнації президентських актів, передбаче­ного Конституцією України.

Зазначимо, що Кабінет Міністрів України з власної ініціативи чи на виконання указів глави держави вносить пропозиції та здійснює підготовку проектів відповідних законів, а також актів президента України з питань, що належать до повноважень останнього. Уряд та­кож може звернутися до президента України з клопотанням про ви­значення проекту закону, що вноситься до Верховної ради України, як невідкладного.

Окрім того, члени Кабінету Міністрів та керівники інших орга­нів виконавчої влади за погодженням із прем’єр-міністром України можуть включатися до складу консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, що утворюються президентом України, для здійснення своїх повноважень та брати участь у роботі таких ор­ганів і служб на громадських засадах.

 

1 йдеться про Закон України “про Кабінет Міністрів України” від 21 груд­ня 2006 року № 514-V (Відомості Верховної ради України. — 2007. — № 11. — ст. 94), який втратив чинність на підставі Закону України від 16 травня 2008 року № 279-VI.

2 Контрасигнація — це правовий інститут конституційного права, зміст якого полягає у тому, що посадова особа (прем’єр-міністр або міністр), яка скріпила своїм підписом акт глави держави, свідомо бере на себе політич­ну і юридичну відповідальність за цей акт і його виконання.

< Попередня   Наступна >