Головне меню

Організація роботи Кабінету Міністрів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
103

Організація роботи Кабінету Міністрів

Кабінет Міністрів України спрямовує свою діяльність на вико­нання Конституції та законів України, актів президента України, по­станов Верховної ради України, програми діяльності Кабінету Міні­стрів, схваленої Верховною радою України.

Кабінет Міністрів України здійснює постійний контроль за ви­конанням органами виконавчої влади Конституції України та інших актів законодавства, вживає заходів щодо усунення недоліків у робо­ті зазначених органів.

У випадках, передбачених законами України, Кабінет Міністрів може передавати для тимчасового виконання окремі власні повнова­ження, окремі повноваження центральних органів виконавчої влади іншим органам виконавчої влади з одночасною передачею їм відпо­відних фінансових і матеріальних ресурсів, необхідних для належ­ного виконання таких повноважень. Кабінет Міністрів контролює здійснення переданих ним повноважень і несе відповідальність за ре­зультати їх здійснення.

Кабінет Міністрів України здійснює свої повноваження шляхом прийняття рішень на його засіданнях більшістю голосів від посадово­го складу Уряду, визначеного постановою Верховної ради.

Керує роботою Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр України. Він спрямовує діяльність Кабінету Міністрів на забезпечення здій­снення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання про­грами діяльності Уряду та здійснення інших урядових повноважень; координує діяльність членів Уряду; вносить на розгляд парламенту подання про призначення членів Кабінету Міністрів (крім Міністрів закордонних справ та оборони), а також голови антимонопольного комітету, голови Держкомітету телебачення та радіомовлення, голо­ви Фонду держмайна; вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо кандидатур для призначення на посаду і звільнення з

посади голів місцевих держадміністрацій та щодо внесення пре­зиденту України подань про призначення на посаду або звільнення їх з посад, подання щодо кандидатур керівників центральних орга­нів виконавчої влади, а також щодо кандидатур членів колегіальних центральних органів виконавчої влади, що не входять до складу Уря­ду, подання про утворення, реорганізацію та ліквідацію міністерства та інших центральних органів виконавчої влади, а також пропозиції щодо утворення урядових комітетів та їх посадового складу.

Прем’єр-міністр також формує проект порядку денного засідан­ня Уряду, скріплює підписом акти глави держави у випадках, перед­бачених пп. 5, 18, 21 і 23 ч. 1 ст. 106 Конституції України, представ­ляє Уряд України у відносинах з іншими органами, підприємствами, установами та організаціями в Україні та за її межами, вступає у відносини з урядами іноземних держав, веде переговори і підписує між­народні договори тощо.

Для здійснення прем’єр-міністром України своїх повноважень у складі секретаріату Кабінету Міністрів утворюється патронатна служба апарат Прем’єр-міністра України.

У разі відсутності прем’єр-міністра України його повноважен­ня виконує перший віце-прем’єр-міністр України або віце-прем’єр-міністр згідно з визначеним Урядом розподілом повноважень.

Окрім того, перший віце-прем’єр-міністр України (віце-прем’єр-міністр України) згідно з розподілом повноважень забезпечує ви­конання програми діяльності Уряду у відповідних напрямах діяль­ності; очолює відповідний урядовий комітет; забезпечує підготовку питань та проектів актів для розгляду на урядових засіданнях, спри­яє узгодженню позицій між членами Уряду щодо цих питань і актів; забезпечує функціональну взаємодію Уряду з парламентом і главою держави; за рішенням Кабінету Міністрів здійснює керівництво кон­сультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами, що утворюються Урядом; представляє Кабінет Міністрів у відносинах з іншими органами, підприємствами, установами та організаціями в Україні та за ?її? межами тощо.

Організаційною формою роботи Кабінету Міністрів України є його засідання, що скликаються прем’єр-міністром України. Засі­дання Кабінету Міністрів вважається повноважним, якщо на ньому присутні більше ніж половина посадового складу Уряду. У разі якщо міністр не має змоги взяти участь у засіданні Кабінету Міністрів, з правом дорадчого голосу в засіданні бере участь його заступник. Кабінет Міністрів України за пропозиціями членів Уряду визначає також інших осіб, які мають право брати участь у його засіданнях з правом дорадчого голосу.

На засіданнях Уряду головує прем’єр-міністр України, а в разі його відсутності — перший віце-прем’єр-міністр. порядок денний засідання Кабінету Міністрів затверджує Кабінет Міністрів за про­позицією прем’єр-міністра.

Засідання Кабінету Міністрів стенографується, його рішення оформлюються протоколом, який є офіційним документом. при цьо­му стенограма урядового засідання є документом, що має конфіден­ційний характер.

 

< Попередня   Наступна >