Головне меню

Органи Кабінету Міністрів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
80

Органи Кабінету Міністрів

Для забезпечення ефективної реалізації повноважень Кабінету Міністрів України, координації дій органів виконавчої влади, попере­днього розгляду проектів нормативно-правових актів, проектів кон­цепцій, інших документів, що подаються на розгляд Уряду, утворю­ються урядові комітети. перелік урядових комітетів та їх посадовий склад затверджує Кабінет Міністрів за поданням прем’єр-міністра України. члени Кабінету Міністрів, які не входять до складу урядо­вого комітету, можуть брати участь у роботі цього комітету з правом вирішального голосу.

У разі якщо міністр — член урядового комітету не може з поваж­них причин бути присутнім на засіданні, замість нього у роботі комі­тету може брати участь з правом вирішального голосу його заступник (за попереднім погодженням з головою відповідного комітету). За рі­шенням голови урядового комітету або за погодженням з ним у засі­данні цього комітету можуть брати участь з правом дорадчого голосу керівники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народні депутати України, інші посадові особи, участь яких необхідна для обговорення питання, включеного до порядку денного.

Засідання урядового комітету вважається повноважним, якщо на ньому присутні більше ніж половина його членів. рішення урядо­вого комітету приймається більшістю від його посадового складу та оформлюється протоколом.

Урядові комітети для забезпечення своєї діяльності:

утворюють у разі потреби підкомітети, експертні комісії та робочі групи для розгляду окремих питань, що належать до їх компетенції;

отримують в установленому порядку від органів виконавчої влади необхідну для їх роботи інформацію;

запрошують на засідання представників органів виконавчої влади, а також інших фахівців з питань, що роз

глядаються.

Порядок організації роботи урядових комітетів визначається ре­гламентом Кабінету Міністрів.

Організаційне, експертно-аналітичне, правове, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабінету Міністрів України здійснює секретаріат Кабінету Міністрів. Він забезпечує підготовку та проведення засідань Кабінету Міністрів, урядових комітетів та діяльність прем’єр-міністра України, першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів та міністрів України, які не очолюють міністерства. секретаріат здійснює контроль за своєчас­ним поданням органами виконавчої влади проектів законів, проектів актів Кабінету Міністрів, інших документів для підготовки їх до роз­гляду Урядом та урядовими комітетами.

Секретаріатом Кабінету Міністрів керує Міністр Кабінету Мі­ністрів України. державні службовці, інші працівники секретаріату Уряду призначаються на посаду та звільняються з посади Міністром Кабінету Міністрів, крім тих, які призначаються на посаду та звільня­ються з посади самим Кабінетом Міністрів.

Для здійснення главою Уряду України своїх повноважень у скла­ді секретаріату Кабінету Міністрів утворюється апарат Прем’єр-міністра, керівник якого призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України. У складі Секретаріату Кабінету Міністрів України утворюються патронатні служби першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів України та міністрів, які не очолюють міністерство. Ці служби утворюються у складі секретарі­ату Кабінету Міністрів. працівники таких служб призначаються на посаду та звільняються з посади Міністром Кабінету Міністрів за поданням відповідно першого віце-прем’єр-міністра України, віце-прем’єр-міністрів та міністра, який не очолює міністерство. патронатна ж служба міністра, який очолює міністерство, утворюється у складі центрального апарату цього міністерства, а її працівники при­значаються на посаду та звільняються з посади самим міністром.

Секретаріат Кабінету Міністрів діє на підставі власного поло­ження, що затверджується рішенням Уряду.

Кабінет Міністрів України для забезпечення здійснення своїх повноважень може утворювати також постійні, тимчасові консуль­тативні, дорадчі та інші допоміжні органи. до участі у роботі таких органів можуть залучатися державні службовці, а також народні депутати, науковці та інші фахівці за їх згодою. Завдання, склад та організація роботи консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів визначаються Кабінетом Міністрів.

 

< Попередня   Наступна >