Головне меню

Акти Кабінету Міністрів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
76

Акти Кабінету Міністрів

Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конституції й законів України, актів президента України видає постанови (акти нормативного характеру) і розпорядження (акти з організаційно-розпорядчих та інших поточних питань), обов’язкові для виконання.

Акти Кабінету Міністрів підписує прем’єр-міністр України.

Необхідно наголосити, що зупинення дії акта Кабінету Міністрів президентом України на підставі основного Закону має наслідком зупинення вчинення будь-якими органами чи особами дій, спрямо­ваних на виконання зупиненого акта Уряду, в тому числі здійснення повноважень, визначених цим актом. однак винесення Конституцій­ним судом України ухвали про відмову у відкритті провадження у справі за конституційним поданням глави держави щодо відповід­ності Конституції України зупиненого акта Кабінету Міністрів або визнання його таким, що відповідає Конституції України, дію цього акта автоматично відновлює.

Право ініціативи у прийнятті актів Кабінету Міністрів і, відпо­відно, обов’язок підготовки проектів цих актів мають члени Уряду, центральні органи виконавчої влади, рада міністрів автономної рес­публіки Крим, обласні, Київська та севастопольська міські державні адміністрації. ініціювати підготовку та прийняття актів Уряду може також президент України.

До підготовки проектів таких актів можуть залучатися народні депутати України, науковці та інші фахівці за їх згодою. А проекти актів уряду, що мають важливе суспільне значення та визначають права і обов’язки громадян України, підлягають обов’язковому по­передньому оприлюдненню, вочевидь, з метою громадського обгово­рення.

Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів приймаються на його засіданнях шляхом голосування більшістю голосів від поса­до

вого складу Уряду. У разі рівної кількості голосів голос прем’єр-міністра є вирішальним.

Постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що міс­тять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими поста­новами, але не раніше дня їх опублікування. розпорядження Кабіне­ту Міністрів набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо ними не встановлено пізніший термін набрання чинності.

Акти Кабінету Міністрів України включаються до Єдиного дер­жавного реєстру нормативно-правових актів України. постанови Ка­бінету Міністрів публікуються в офіційному віснику України та на офіційному веб-сайті Уряду.

 

< Попередня   Наступна >