Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 8. Участь Верховної Ради України у формуванні органів судової влади

§ 8. Участь Верховної Ради України у формуванні органів судової влади

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
158

§ 8. Участь Верховної Ради України у формуванні органів судової влади

Відповідно до п. 27 ч. 1 ст. 85 Конституції України, Закону Укра­їни “про порядок обрання на посаду та звільнення з посади профе­сійного судді Верховною радою України” Верховна рада України обирає:

професійного суддю безстроково, термін повноважень якого на посаді судді закінчився;

суддею безстроково особу, яка раніше уже обіймала посаду судді не менше п’яти років, але на час розгляду питання про обрання не займає посаду судді;

суддею раніше обраного безстроково до суду іншого рівня або до суду того ж рівня, але іншої спеціалізації.

Обрання кандидата на посаду судді безстроково відбувається в такому порядку:

звернення кандидата на посаду судді безстроково до держав­ної судової адміністрації, а суддів Верховного суду України та суддів спеціалізованих судів — до голів цих судів щодо ре­комендації їх для обрання суддями безстроково;

підготовка матеріалів щодо обрання кандидата суддею без­строково з повідомленням про це в місцевих ЗМІ, газеті “го­лос України” та направлення їх до Вищої кваліфікаційної ко­місії суддів України;

надання рекомендації про можливість обрання кандидата на посаду судді безстроково Вищою кваліфікаційною комісією суддів України;

подання головою Верховного суду України або головою від­повідного вищого спеціалізованого суду до парламенту мате­ріалів про обрання кандидата суддею безстроково;

розгляд парламентським комітетом, до відання якого на­лежить розгляд питання про обрання суддів та звільнення суддів, обраних безстроково, подання про обрання канди­дата суддею безстроково, прийняття рішення щодо реко­мендації або нерекомендації кандидата на посаду судді без­строково та внесення цього рішення на розгляд Верховної ради; 6) прийняття Верховною радою України рішення щодо обран­ня кандидата або відмови йом

у в обранні на посаду судді без­строково. Подання про обрання суддів безстроково вноситься до Верхо­вної ради України головою Верховного суду України щодо суд­ді загального суду, головою відповідного вищого спеціалізованого суду — щодо судді відповідного спеціалізованого суду.

Профільний комітет Верховної ради розглядає подання про об­рання кандидата на посаду судді безстроково в місячний строк з дня його надходження до парламенту.

За наявності рішення про рекомендацію або нерекомендацію про обрання суддів безстроково комітет ВР з питань правосуддя вносить пропозиції про включення до порядку денного пленарного засідання Верховної ради питання стосовно обрання суддів.

Обговорення питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково на пленарному засіданні Верховної ради України почи­нається з доповіді комітету з питань правосуддя.

За наявності зауважень до кандидата, який обирається на по­саду судді безстроково, висловлених на пленарному засіданні Вер­ховної ради, що потребують додаткової перевірки парламентським комітетом, голосування щодо цього кандидата не проводиться. по­вторний розгляд подання щодо нього здійснюється за умови пе­ревірки зазначеним комітетом дотримання кандидатом на посаду судді безстроково вимог ст. 127 Конституції України, ст. 7 Закону України “про статус суддів”, а також перевірки звернень громадян та інших звернень щодо діяльності кандидата на посаду судді без­строково відповідно до вимог ст. 9 Закону України “про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Вер­ховною радою України”.

Рішення про обрання кандидата на посаду судді безстроково приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю голо­сів народних депутатів від конституційного складу Верховної ради і оформляється відповідною постановою.

У разі якщо кандидата на посаду судді безстроково не обрано, Вищою радою юстиції вноситься подання про звільнення цього кан­дидата з посади судді.

Верховна рада України звільняє з посад шість суддів Консти­туційного суду України та суддів, обраних нею безстроково, у ви­падках та порядку, передбачених ч. 5, 6 ст. 126 Конституції України, ст. 23 Закону України “про Конституційний суд України”, Законом України “про порядок обрання на посаду та звільнення з посади про­фесійного судді Верховною радою України”.

Звернення до Верховної ради про звільнення з посади судді Конституційного суду України подається Конституційним судом України. для звільнення з посади судді Конституційного суду ко­мітет ВР з питань правосуддя за дорученням голови Верховної ради України подає до Верховної ради вмотивований висновок.

Звільнення з посади судді, обраного безстроково, відбувається в такому порядку:

ініціювання перед Вищою радою юстиції питання про звіль­нення з посади судді;

розгляд питання Вищою радою юстиції та прийняття рішення щодо внесення подання до Верховної Ради України про звіль­нення судді, обраного безстроково;

подання Вищої ради юстиції до Верховної ради України ма­теріалів про звільнення судді, обраного безстроково;

розгляд подання Вищої ради юстиції парламентським комі­тетом з питань правосуддя і прийняття ним рішення по суті цього подання;

розгляд подання Вищої ради юстиції та висновку комітету ВР з питань правосуддя на парламентському пленарному за­сіданні і прийняття Верховною радою України рішення сто­совно звільнення судді з посади.

Подання про звільнення з посади суддів, обраних безстроково, вноситься Вищою радою юстиції. Це подання розглядається коміте­том з питань правосуддя в місячний строк з дня його надходження до Верховної ради. Цей комітет вносить на розгляд Верховної ради пропозицію про рекомендацію або нерекомендацію щодо звільнення з посади судді, обраного безстроково.

На пленарне засідання Верховної ради для розгляду питання про звільнення з посади судді, обраного безстроково, запрошуються голова Верховного суду України, голова Вищої ради юстиції, голова відповідного вищого спеціалізованого суду, голова державної судо­вої адміністрації України.

Присутність судді на пленарному засіданні Верховної ради при розгляді питання про його звільнення з підстав, зазначених у п. п. 1, 4 і 5 ч. 5 ст. 126 Конституції України, є обов’язковою. Неявка на пленарне засідання Верховної ради не є перешкодою для розгляду питання по суті. У разі якщо суддя не згоден з поданням про звіль­нення, обов’язково заслуховується його пояснення.

Верховна рада України приймає рішення про звільнення з посади судді Конституційного суду України чи судді, обраного безстроково, шляхом відкритого поіменного голосування біль­шістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної ради. прийняте рішення оформляється відповідною постановою.

 

< Попередня   Наступна >