Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 9. Процедура надання Верховною Радою України згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів і суддів

§ 9. Процедура надання Верховною Радою України згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів і суддів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
308

§ 9. Процедура надання Верховною Радою України згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів і суддів

На підставі положень ч.?3 ст. 80, ч.?3 ст. 126 та ст. 149 Конститу­ції України Верховна рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт відповідно на­родного депутата України, судді Конституційного суду України, судді суду загальної юрисдикції.

Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної від­повідальності, затримання чи арешт народного депутата, судді Кон­ституційного суду України, судді суду загальної юрисдикції ініцію­ється відповідно органами досудового слідства і судовими органами. подання щодо народного депутата повинно бути підтримано і вне­сено до Верховної ради генеральним прокурором України, а подання щодо судді судів загальної юрисдикції, судді Конституційного суду України — головою Верховного суду України. таке подання пови­нно бути вмотивованим і достатнім, містити конкретні факти і дока­зи, що підтверджують факт вчинення зазначеною в поданні особою суспільно небезпечного діяння, визначеного Кримінальним кодексом України. подання, що не відповідає цим вимогам, голова Верховної Ради України повертає відповідно генеральному прокуророві Украї­ни або голові Верховного суду України.

Голова Верховної Ради України пропонує народному депутату, щодо якого внесено подання про надання згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, подати про­тягом п’яти днів письмові пояснення комітету з питань регламенту і доручає зазначеному комітету надати висновок щодо цього подання. регламентний комітет визначає достатність, законність і обґрунтова­ність подання, законність одержання доказів, зазначених у поданні, і встановлює наявність відповідних скарг. підготовку цього питан­ня комітет здійснює

у терміновому порядку, але в строк не більш як двадцять днів. На засідання комітету запрошується особа, щодо якої внесено подання. однак відсутність цієї особи на засіданні коміте­ту без поважних причин не є перешкодою для розгляду питання і прийняття рішення. У засіданнях комітету бере участь також гене­ральний прокурор України (виконувач обов’язків генерального про­курора України), якщо подання внесено генеральним прокурором України, або голова Верховного суду України (виконувач обов’язків голови Верховного суду України), якщо подання внесено головою Верховного суду України. Комітет у разі необхідності може витребу­вати додаткові матеріали справи, заслухати пояснення осіб за клопо­танням особи, щодо якої внесено подання тощо.

У разі відсутності достатніх доказів щодо обґрунтування по­дання голова Верховної ради України має право повернути його разом з вмотивованим висновком регламентного комітету відповід­но генеральному прокуророві України або голові Верховного суду України з пропозицією подати додаткові обґрунтування. У такому випадку комітет зупиняє перевірку, про що повідомляється голова Верховної ради. Комітет залишає подання без розгляду до дня над­ходження до нього матеріалів, що ним вимагаються, або вмотивова­ної відповіді.

Верховна рада розглядає на пленарному засіданні (за процеду­рою повного обговорення) внесене подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата, затримання чи арешт судді Конституційного суду України, судді суду загальної юрисдикції у визначений нею день, але не пізніше семи днів з дня подання відповідного висновку регламентним комітетом.

Якщо на пленарному засіданні Верховної ради України буде встановлено, що особа, щодо якої внесено подання, відмовляється від дачі пояснень, Верховна рада розглядає питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт такої особи без ?її пояснень.

Після завершення обговорення питання головуючий на пле­нарному засіданні ставить його на голосування. рішення про на­дання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, за­тримання чи арешт народного депутата, затримання чи арешт судді Конституційного суду України, судді суду загальної юрисдикції Верховна рада України приймає відкритим поіменним голосуван­ням більшістю голосів народних депутатів від її конституційного складу, про що оформляється відповідна постанова. таке рішення Верховної ради не переглядається, крім випадку виявлення обста­вин, що не були відомі Верховній раді під час розгляду відповід­ного подання.

Про прийняте рішення голова Верховної ради України негайно повідомляє відповідно генерального прокурора України чи голову Верховного суду України.

 

< Попередня   Наступна >