Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 2. Порядок призначення та дострокового припинення повноважень суддів КСУ

§ 2. Порядок призначення та дострокового припинення повноважень суддів КСУ

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
169

§ 2. Порядок призначення та дострокового припинення повноважень суддів КСУ

Конституційний суд України складається з вісімнадцяти суддів Конституційного суду України. президент України, Верховна рада України та з’їзд суддів України призначають по шість суддів Консти­туційного суду України.

Порядок призначення суддів Конституційного суду Президентом України передбачає, що глава держави попередньо проводить консуль­тації з прем’єр-міністром та Міністром юстиції щодо кандидатур на по­сади суддів Конституційного суду України. призначеною на посаду судді Конституційного суду вважається особа, про призначення якої ви­дано Указ президента України, скріплений підписами прем’єр-міністра України та Міністра юстиції України. У разі припинення повноважень судді Конституційного суду, який призначався президентом України, президент у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

Порядок призначення суддів Конституційного суду Верховною Радою України передбачає, що парламент призначає суддів Консти­туційного суду таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Конституційного суду вносить голова Верховної ради України, а також може вноси­ти не менш як 1/4 народних депутатів України від конституційного складу Верховної ради України; при цьому депутат має право поста­вити підпис під пропозицією про висунення лише однієї кандидату­ри і ці підписи депутатів не відкликаються. Відповідний профільний комітет Верховної ради України подає Верховній раді свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду судді Конституційного суду, внесеної у встановленому порядку.

Призначеними на посади суддів Конституційного суду України вважаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів де­путатів, але більше половини голосів депутатів в

ід конституційного складу Верховної ради. якщо кілька кандидатів набрали однакову кількість голосів і після їх призначення було б перевищено необхідне для призначення число суддів, щодо цих кандидатів проводиться по­вторне голосування.

У разі припинення повноважень судді Конституційного суду, який призначався Верховною радою України, Верховна рада у мі­сячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування головою Верховної ради України підписуються постанови про призначення суддів Конституційного суду України.

Порядок призначення суддів Конституційного суду з’їздом суддів України передбачає, що з’їзд суддів за пропозицією делегатів з’їзду відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з’їзду визначає кандидатури на посади суддів Конституційного суду для включення в бюлетені для таємного голосування.

Призначеним на посаду судді Конституційного суду України вважається кандидат, який у результаті таємного голосування одер­жав більшість голосів від числа обраних делегатів з’їзду суддів Укра­їни. якщо голосування проводиться щодо кандидатур, число яких перевищує квоту для призначення на посади суддів Конституційного суду, призначеними вважаються кандидати, які набрали більше го­лосів, ніж інші кандидати на ці посади.

У разі припинення повноважень судді Конституційного суду, який призначався з’їздом суддів України, з’їзд суддів у тримісячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування головуючим і секретарем з’їзду підписуються рішення з’їзду суддів України про призначення суддів Конституційного суду України.

Суддя Конституційного суду вступає на посаду з дня складен­ня ним присяги судді Конституційного Суду. суддя Конституцій­ного суду України урочисто присягає чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді Конституційного суду, забезпечувати верховенство Конституції України, захищати конституційний лад держави, кон­ституційні права і свободи людини і громадянина.

Суддя Конституційного суду України складає присягу на за­сіданні Верховної ради України, яке проводиться за участю прези­дента України, прем’єр-міністра України, голови Верховного суду України, не пізніш як через місяць після призначення суддею Кон­ституційного суду України.

 

< Попередня   Наступна >