Головне меню

Статус судді КСУ

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
62

Статус судді КСУ

Суддею Конституційного суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту, стаж практичної, наукової або педагогічної роботи за фахом не менше десяти років, володіє державною мовою і прожи­ває в Україні протягом останніх двадцяти років.

Суддя Конституційного суду призначається строком на дев’ять років без права бути призначеним повторно. судді Конституційного суду України не можуть належати до політичних партій та профспі­лок, мати представницький мандат, брати участь у будь-якій політич­ній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Повноваження судді Конституційного суду України та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при вве­денні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Важливим елементом конституційно-правового статусу суд­ді Конституційного суду є гарантії його діяльності, до яких можна віднести принципи незалежності суддів, суддівський імунітет та ін­демнітет. так, особа судді Конституційного суду є недоторканною. суддя Конституційного суду України не може бути затриманий чи заарештований без згоди Верховної ?ради України до винесення обви­нувального вироку судом. У цьому полягає зміст суддівського імуні­тету. суддівський індемнітет передбачає, що судді не несуть юридич­ної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Конституційному суді та в його колегіях, за винятком відповідаль­ності за образу чи наклеп при розгляді справ, прийнятті рішень чи дачі висновків Конституційним судом.

Судді, здійснюючи свої повноваження, є незалежними, підкоря­ються лише Конституції України та керуються законами України, крім тих за

конів або їх окремих положень, що є предметом розгляду Конституційного суду. статус судді Конституційного суду визна­чається Конституцією, Законом України “про Конституційний суд України” та законами України щодо статусу суддів.

Суддя Конституційного суду України здійснює попередню під­готовку питань для їх розгляду Колегією суддів Конституційного суду, Конституційним судом, бере участь у розгляді справ.

Суддя Конституційного суду має право витребувати від Верхо­вної ради України, президента України, прем’єр-міністра України, генерального прокурора України, суддів, органів державної влади, органів влади автономної республіки Крим, органів місцевого са­моврядування, посадових осіб, підприємств, установ, організацій всіх форм власності й підпорядкування, політичних партій і інших об’єднань громадян, окремих громадян необхідні документи, матеріа­ли та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів Конституційного суду або Конституційним судом безпосе­редньо.

Суддя Конституційного суду також має право публічно вислов­лювати свою думку з питань, що стосуються провадження у Консти­туційному суді, але лише з тих справ, по яких Конституційним су­дом прийнято рішення чи висновок.

Судді Конституційного суду України обирають зі свого складу Голову Конституційного Суду України, який очолює Конституцій­ний суд України та організовує його діяльність.

Голова Конституційного суду обирається на спеціальному пле­нарному засіданні Конституційного суду зі складу суддів Конститу­ційного суду лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів з будь-яким числом кандидатур, запро­понованих суддями Конституційного суду. У бюлетені може бути залишено не більше однієї кандидатури.

Головою Конституційного суду України вважається обраний кандидат, за якого проголосувало більше половини конституційного складу суддів Конституційного суду України.

У разі якщо запропоновано більше двох кандидатів на посаду голови Конституційного суду і жодного з кандидатів не було об­рано, проводиться повторне голосування щодо двох кандидатів, які отримали більшість голосів. У разі якщо запропоновано не більше двох кандидатів на посаду голови Конституційного суду і жодного з кандидатів не було обрано або голову Конституційного суду не було обрано при повторному голосуванні, проводяться нові вибори з ви­суванням інших кандидатур на посаду голови Конституційного суду України.

Конституційний суд України обирає з числа суддів Конститу­ційного суду України комісію для організації та проведення виборів голови Конституційного суду.

Голова Конституційного суду України має двох заступників. Вони виконують за дорученням голови Конституційного суду окре­мі його розпорядження. обираються заступники голови Конститу­ційного суду України за його пропозицією на один трирічний строк таємним голосуванням.

Голова Конституційного суду України, його заступники мають право достроково звільнитися з посад, які вони обіймають, за їх осо­бистими заявами. рішення про дострокове звільнення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини консти­туційного складу суддів Конституційного суду України.

Звільнення з посади голови Конституційного суду України, за­ступника Голови Конституційного Суду не позбавляє їх повноважень судді Конституційного суду України.

 

< Попередня   Наступна >