Головне меню

Процедура припинення повноважень суддів КСУ

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
114

Процедура припинення повноважень суддів КСУ

Суддя Конституційного суду України звільняється з посади з підстав, передбачених ст. 126 Конституції України та ст. 23 Закону України “про Конституційний суд України”, а саме у разі:

закінчення строку призначення;

досягнення суддею шістдесятип’ятирічного віку;

неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

порушення суддею вимог щодо несумісності;

порушення суддею присяги;

набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

припинення його громадянства;

визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим;

подання суддею заяви про відставку або про звільнення з по­сади за власним бажанням;

смерті.

Звільнення у зв’язку із закінченням строку призначення та досягненням шістдесятип’ятирічного віку. Не пізніше як за місяць до закінчення строку призначення або досяг­нення шістдесятип’ятирічного віку суддя Конституційного суду подає голові Конституційного суду заяву про звіль­нення з посади, про що повідомляються президент України, органи, які призначали цього суддю. За поданням голови Конституційного суду України Конституційний суд при­ймає рішення про припинення повноважень судді. днем досягнення вікової межі суддею Конституційного суду вва­жається останній день місяця, в якому судді виповнилося шістдесят п’ять років.

Звільнення у зв’язку з неможливістю виконувати свої по­вноваження за станом здоров’я. Неможливість виконання суддею Конституційного суду своїх повноважень за станом здоров’я встановлюється на засіданні Конституційного суду на підставі письмової заяви судді та доданого до неї медично­го висновку. За результатами розгляду заяви судді Конститу­ційного суду України Конституційний суд приймає рішення за наявності підстав про звільне

ння судді з посади з дня, на­ступного після прийняття рішення.

Звільнення у разі порушення вимог щодо несумісності. питання про порушення суддею Конституційного суду ви­мог щодо несумісності розглядається за висновком постійної комісії з питань регламенту та етики Конституційного суду України на засіданні Конституційного суду. У разі підтвер­дження цього суддя попереджається про необхідність звіль­нення протягом установленого судом строку з посади, що ви­значена як посада за сумісництвом. У разі невиконання суддею Конституційного суду попередження Конституційного суду про звільнення з посади за сумісництвом матеріали щодо нього направляються на розгляд Верховної ради України у триден­ний строк від дня закінчення строку попередження.

Звільнення за порушення присяги. У разі порушення у Вер­ховній раді України питання про порушення присяги суддею Конституційного суду України Конституційний суд прово­дить перевірку і, за висновком постійної комісії з питань ре­гламенту та етики, приймає одне з таких рішень:

а) про наявність підстав для розгляду Верховною радою України питання про звільнення з посади судді Конститу­ційного суду України;

б) про відсутність підстав для звільнення з посади судді Кон­ституційного суду України.

Рішення про наявність підстав або про їх відсутність щодо звіль­нення з посади судді Конституційного суду приймається, якщо за нього проголосувало не менш як дванадцять суддів Конституційного суду України. інформація про рішення Конституційного суду щодо звільнення судді Конституційного суду з посади направляється на розгляд Верховної ради України у триденний строк з дня прийняття такого рішення.

Звільнення у разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду. У разі набрання законної сили обвинуваль­ним вироком щодо судді Конституційного суду України Конституційний суд приймає рішення про звільнення його з посади.

Звільнення у зв’язку з припиненням громадянства. У разі підтвердження на засіданні Конституційного суду України факту втрати суддею громадянства України Конституційний суд звільняє його з посади.

Звільнення внаслідок визнання судді безвісно відсутнім або оголошення померлим. У разі набрання законної сили судовим рішенням про визнання судді Конституційного суду України безвісно відсутнім або оголошення померлим Кон­ституційний суд приймає рішення про звільнення його з по­сади.

Припинення повноважень судді у разі його смерті. повно­важення судді Конституційного суду України припиняють­ся у разі його смерті з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть.

Звільнення у разі подання заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням. письмову заяву про відставку або про звільнення за власним бажанням суд­дя Конституційного суду України, який не досяг гранично­го віку перебування на посаді, подає голові Конституційного суду України.

Конституційний суд приймає рішення про звільнення судді Кон­ституційного суду України із перелічених вище підстав. голова Кон­ституційного суду України скликає засідання Конституційного суду з питання звільнення з посади судді Конституційного суду України:

а) у разі закінчення строку призначення, досягнення суддею шістдесятип’ятирічного віку, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, припинення його гро­мадянства, визнання його безвісно відсутнім або оголошен­ня померлим, подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням, а також у разі його смерті, у триденний строк з дня одержання заяви або інфор­мації про наявність зазначених підстав;

б) у разі порушення суддею вимог щодо несумісності або пору­шення суддею присяги, після одержання висновку постійної комісії з питань регламенту та етики Конституційного суду України про достатність підстав для розгляду питання.

Судді Конституційного суду України, щодо якого порушено пи­тання про звільнення з посади, надається можливість викласти свої пояснення Конституційному суду усно або письмово. У розгляді питання про звільнення з посади судді Конституційного суду Укра­їни може брати участь його повноважний представник. питання про звільнення з посади судді Конституційного Суду України вирішуєть­ся Конституційним судом в закритому засіданні.

Інформація про звільнення судді Конституційного Суду України з посади направляється у триденний строк з дня прийняття рішення Конституційним судом України відповідно Верховній раді України, президентові України, органу суддівського самоврядування.

 

< Попередня   Наступна >