Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 5. Процедура прийняття та оприлюднення рішень КСУ, забезпечення виконання його рішень і висновків

§ 5. Процедура прийняття та оприлюднення рішень КСУ, забезпечення виконання його рішень і висновків

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
214

§ 5. Процедура прийняття та оприлюднення рішень КСУ, забезпечення виконання його рішень і висновків

Актами, які приймаються під час розгляду справ на пленарних засіданнях Конституційного суду України, є рішення та висновки; ак­тами, які виносяться, — процесуальні ухвали та протокольні ухвали.

Конституційний суд України приймає рішення та дає висновки іменем України. З інших питань, які розглядаються на пленарному засіданні Конституційного суду, виносяться процесуальні та прото­кольні ухвали.

Рішення приймаються, висновки даються Конституційним су­дом України поіменним голосуванням шляхом опитування суддів Конституційного суду. рішення у справі приймається, висновок дається Конституційним судом на закритій частині пленарного за­сідання Конституційного суду за участю суддів Конституційного суду, які брали участь у розгляді справи.

Рішення Конституційного суду приймаються та його висновки даються на пленарному засіданні, якщо за них проголосувало не мен­ше десяти суддів Конституційного суду України.

Конституційний суд приймає рішення у справах щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної ради України, актів президента України, актів Кабінету Міністрів України та пра­вових актів Верховної ради Автономної республіки Крим.

Конституційний суд України дає висновки у справах з питань:

а) офіційного тлумачення Конституції України та законів України;

б) про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вно­сяться до Верховної ради України для надання нею згоди на їх обов'язковість для України;

в) щодо додержання конституційної процедури розс

лідування і розгляду справи про усунення президента України з поста в порядку імпічменту.

На закриту частину пленарного засідання вноситься проект рі­шення, висновку у справі, підготовлений суддею-доповідачем на осно­ві матеріалів справи, досліджених Конституційним судом у процесі її розгляду. Кожен суддя Конституційного суду, який бере участь у роз­гляді справи, має право подати власний проект рішення, висновку у справі або перелік питань, які визначають суть рішення, висновку.

На закритій частині пленарного засідання судді Конституційно­го суду вільно викладають свої думки з питань, що обговорюються, вносять пропозиції, поправки до проекту рішення, висновку у справі. пропозиції та поправки суддів Конституційного суду до проекту рі­шення, висновку у справі вносяться у письмовій формі, голосування по кожній з них проводиться окремо. суддя Конституційного суду може на будь-якій стадії обговорення проекту рішення, висновку у справі зняти свою пропозицію чи поправку.

Судді Конституційного суду України не мають права утримува­тися від голосування.

Рішення та висновки Конституційного суду мотивуються пись­мово, підписуються окремо суддями Конституційного Суду, які голо­сували за їх прийняття і які голосували проти їх прийняття, та опри­люднюються. Вони є остаточними і не підлягають оскарженню.

Підписання суддею Конституційного суду рішення, висно­вку Конституційного суду є обов’язковим. суддя Конституційного суду, який підписав рішення чи висновок Конституційного суду, має право, незалежно від того, голосував він “за” чи “проти” прийнят­тя рішення або дачі висновку, на свою окрему думку у справі, яка викладається у семиденний строк від дня голосування у письмовій формі і додається до відповідного рішення чи висновку.

Рішення і висновки Конституційного суду України підпису­ються не пізніше семи днів після прийняття рішення, дачі висновку. Вони офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання і публікуються у “Віснику Конституційного суду Укра­їни” та в інших офіційних виданнях України. рішення і висновки Конституційного суду офіційно оголошуються головуючим на пле­нарному засіданні Конституційного суду. Це оголошення і є офіцій­ним оприлюдненням рішення, висновку Конституційного суду.

Конституційний суд України після офіційного оприлюднення рішення, висновку може з власної ініціативи або за заявою однієї із сторін конституційного провадження виправити допущені у рішенні, висновку неточності, описки, редакційні або технічні огріхи.

Рішення, висновок Конституційного Суду можуть бути роз’яснені Конституційним судом за клопотанням однієї із сторін конституцій­ного провадження.

Конституційний Суд України може відкрити нове провадження у справі при виявленні нових обставин по справі, які не були предметом його розгляду, але які існували на час розгляду і прийняття рішення або дачі висновку в справі.

Рішення і висновки Конституційного Суду України рівною мірою є обов’язковими до виконання. З метою забезпечення обов’язковості виконання рішень і висновків Конституційного суду законом перед­бачено здійснення низки юридичних дій. Так, копії рішень і висновків Конституційного суду України надсилаються наступного робочого дня після їх офіційного оприлюднення суб’єкту права на конститу­ційне подання чи конституційне звернення, з ініціативи якого роз­глядалася справа, до Міністерства юстиції України, а також до орга­ну влади, що прийняв правовий акт, який був предметом розгляду в Конституційному суді України. Конституційний суд має право за­жадати від зазначених органів письмового підтвердження виконання свого рішення, додержання свого висновку.

У разі необхідності Конституційний суд України може визначи­ти у своєму рішенні, висновку порядок і строки їх виконання, а також покласти на відповідні державні органи обов’язки щодо забезпечення виконання рішення, додержання висновку.

Невиконання рішень та недодержання висновків Конституційно­го суду України тягнуть за собою відповідальність згідно із законом.

Запитання для самоконтролю

Що включає в себе поняття “конституційна юрисдикція”? Які моделі конституційного контролю Ви знаєте?

Здійснення яких функцій є завданням Конституційного суду України? Зіставте ці функції і повноваження, якими він на­ділений для їх виконання, і встановіть, наскільки відповідає існуючий обсяг компетенції Конституційного суду тим за­вданням, які призначені йому законом.

Який передбачено порядок призначення кандидатів на поса­ди суддів Конституційного суду України? як і на яких під­ставах відбувається їх звільнення?

Що таке конституційне провадження? Назвіть та охарактери­зуйте його основні етапи.

Прийняття яких актів стає результатом розгляду справ Кон­ституційним судом України? які відбувається процедура їх ухвалення?

 

< Попередня   Наступна >