Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Провадження у справах щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Провадження у справах щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
182

Провадження у справах щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Підставою для конституційного подання щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів України є практична необхідність у з’ясуванні або роз’ясненні, офіційній інтерпретації положень Конституції та законів України. У разі відкриття консти­туційного провадження у такій справі Конституційний суд України повідомляє про це у десятиденний строк суб’єктів права на конститу­ційне подання, які звернулися з таким поданням.

Підставою для конституційного звернення щодо офіційно­го тлумачення Конституції України та законів України є наявність неоднозначного застосування положень Конституції України або за­конів України судами України, іншими органами державної влади, якщо суб’єкт права на конституційне звернення вважає, що це може призвести або призвело до порушення його конституційних прав і свобод.

У резолютивній частині висновку Конституційного суду офі­ційно тлумачаться положення Конституції та законів України, щодо яких було подано конституційне подання чи конституційне звер­нення. У разі якщо при тлумаченні Закону України (його окремих положень) була встановлена наявність ознак його невідповідності Конституції України, Конституційний суд у цьому ж провадженні вирішує питання щодо неконституційності цього Закону.

 

< Попередня   Наступна >