Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 2. Порядок організації і проведення сесій місцевих рад, організація роботи їх органів

§ 2. Порядок організації і проведення сесій місцевих рад, організація роботи їх органів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
191

§ 2. Порядок організації і проведення сесій місцевих рад, організація роботи їх органів

Як уже зазначалося, місцеве самоврядування здійснюється тери­торіальною громадою як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. отже, органами місцевого самоврядування, що представляють відпо­відні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їхніх ін­тересах функції і повноваження місцевого самоврядування, є місцеві ради. при цьому слід відзначити, що спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст представляють районні й обласні ради.

До складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, ра­йону, області на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років. окрім цього територіальні громади обирають строком на чотири роки відповід­но сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий орган ради і головує на її засіданнях. голова ж районної і голова об­ласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.

Порядок організації і проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів визначається Законом Укра­їни “про вибори депутатів Верховної ради автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

Слід відзначити, що місцева рада вважається повноважною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального скла­ду ради. У разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу, до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати по­вноваження рада попереднього скликання. У разі дострокового при­пинення повноважень деяких депутатів, внаслідок чого до складу ради входить менш як дві тре

тини депутатів, до обрання необхідної кількості депутатів така рада вважається повноважною за наявності більше половини депутатів від загального складу ради.

Місцева рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань її постійних комісій.

Перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради склика­ється відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як че­рез два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради. перше пленарне засідання першої сесії відкриває голова зазначеної територіальної виборчої ко­місії, який інформує раду про підсумки виборів депутатів, а також про підсумки виборів відповідно сільського, селищного, міського голови. З моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання та новообраного сільського, селищного, міського голови головує на пле­нарних засіданнях ради першої сесії новообраний голова.

У разі якщо на час проведення першої сесії відповідний сіль­ський, селищний, міський голова не обраний, про що на сесії ради інформує голова територіальної виборчої комісії, рада обирає тим­часову президію з числа депутатів ради в кількості трьох — п’яти осіб. члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради. З часу обрання секретаря ради він головує на пленарних засіданнях ради.

Першу сесію новообраної районної у місті, районної, обласної ради скликає відповідна територіальна виборча комісія не пізніш як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради у кіль­кості, яка забезпечує повноважність складу ради. перше пленарне за­сідання першої сесії відкриває голова зазначеної територіальної ви­борчої комісії, який інформує раду про підсумки виборів депутатів. З моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості не більше п’яти осіб — представників партій (блоків), які набрали най­більшу кількість голосів на виборах. члени тимчасової президії по­чергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання голови ради. З часу обрання голови ради він веде пленарні засідання ради.

Наступні сесії ради скликаються: сільської, селищної, місь­кої — відповідно сільським, селищним, міським головою; районної у місті, районної, обласної — головою відповідної ради.

Сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал.

У разі невмотивованої відмови сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті, районної, обласної ради або немож­ливості його скликати сесію ради сесія скликається: сільської, се­лищної, міської ради — секретарем сільської, селищної, міської ради; районної у місті, районної, обласної ради — заступником голови від­повідної ради. У цих випадках сесія скликається:

а) відповідно до доручення сільського, селищного, міського го­лови (голови районної у місті, районної, обласної ради);

б) якщо сільський, селищний, міський голова (голова районної у місті, районної, обласної ради) без поважних причин не скли­кав сесію у двотижневий строк після настання умов, за яких сесія повинна бути скликана;

в) якщо сесія не скликається сільським, селищним, міським го­ловою (головою районної у місті, районної, обласної ради) у строки, передбачені законом.

Сесія сільської, селищної, міської, районної у місті ради пови­нна бути скликана за пропозицією не менш як однієї третини депу­татів від загального складу відповідної ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, а сесія районної, обласної ради — також за пропозицією не менш як однієї третини де­путатів від загального складу відповідної ради або голови відповідної місцевої державної адміністрації. У разі, якщо зазначені посадові осо­би у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу перелічених вище осіб, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною ко­місією ради.

Рішення про скликання сесії ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за десять днів до сесії, а у виняткових випад­ках — не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання, міс­ця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради.

Сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповід­но сільський, селищний, міський голова, а у випадках, передбачених законом, — секретар ради; сесію районної у місті, районної, обласної ради — голова ради або його заступник. У випадку, коли сесія скли­кається на обґрунтовану законом вимогу встановленого ним кола суб’єктів, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради — один з депутатів цієї ради.

Сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради.

Не пізніш як на другій сесії затверджується регламент роботи відповідної ради, а також положення про постійні комісії ради. поря­док проведення першої сесії ради, порядок обрання голови та заступ­ника (заступників) голови районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підго­товки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних пи­тань, а також порядок роботи сесії визначаються цим регламентом. до прийняття регламенту ради чергового скликання застосовується регламент ради, що діяв у попередньому скликанні.

Сесії ради проводяться гласно. У разі необхідності рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання.

Місцева рада для здійснення своїх повноважень утворює постій­ні комісії і тимчасові контрольні комісії.

Постійні комісії ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рі­шень ради, її виконавчого комітету.

Постійні комісії обираються радою на строк її повноважень у складі голови і членів комісії. До складу постійних комісій не можуть бути обрані сільський, селищний, міський голова, секретар сільської, селищної, міської ради, голова районної у місті (у разі її створення), районної, обласної ради, їх заступники.

Постійні комісії за дорученням ради або за власною ініціативою попередньо розглядають проекти програм соціально-економічного і культурного розвитку, місцевого бюджету, звіти про виконання про­грам і бюджету, вивчають і готують питання про стан та розвиток відповідних галузей господарського і соціально-культурного будів­ництва, інші питання, які вносяться на розгляд ради, розробляють проекти рішень ради та готують висновки з цих питань, виступають на сесіях ради з доповідями і співдоповідями.

Постійні комісії попередньо розглядають кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або пого­дження відповідною радою, готують висновки з цих питань.

Постійні комісії за дорученням ради, голови, заступника голо­ви районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, се­лищної, міської ради або за власною ініціативою вивчають діяльність підзвітних і підконтрольних раді та виконавчому комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради органів, а також з питань, віднесених до відання ради, місцевих державних адміністрацій, під­приємств, установ та організацій, їх філіалів і відділень незалежно від форм власності та їх посадових осіб, подають за результатами пере­вірки рекомендації на розгляд їх керівників, а в необхідних випад­ках — на розгляд ради або виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради; здійснюють контроль за виконанням рішень ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, ра­йонної у місті ради.

Постійні комісії у питаннях, які належать до їх відання, та в по­рядку, визначеному законом, мають право отримувати від керівників органів, підприємств, установ, організацій та їх філіалів і відділень необхідні матеріали і документи.

Організація роботи постійної комісії ради покладається на голову комісії. голова комісії скликає і веде засідання комісії, дає доручення членам комісії, представляє комісію у відносинах з іншими органами, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями, а також громадянами, організовує роботу по реалізації висновків і рекомендацій комісії. У разі відсутності голови комісії або неможливос­ті ним виконувати свої повноваження з інших причин його функції здійснює заступник голови або секретар комісії.

Засідання постійної комісії скликається в міру необхідності і є правомочним, якщо в ньому бере участь не менш як половина від за­гального складу комісії.

За результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації. Висновки і рекомендації постійної комісії приймаються більшістю голосів від загального складу комісії і підписуються головою комісії, а в разі його відсутності — заступни­ком голови або секретарем комісії.

Рекомендації постійних комісій підлягають обов’язковому розгля­ду органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами, яким вони адресовані. про результати розгляду і вжиті захо­ди повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

Постійна комісія для вивчення питань, розробки проектів рішень ради може створювати підготовчі комісії і робочі групи з залученням представників громадськості, вчених і спеціалістів. питання, які на­лежать до відання кількох постійних комісій, можуть розглядатися постійними комісіями спільно.

Депутати працюють у постійних комісіях на громадських засадах. постійні комісії є підзвітними раді та відповідальними перед нею.

Перелік, функціональна спрямованість і порядок організації ро­боти постійних комісій визначаються регламентом відповідної ради та положенням про постійні комісії, що нею затверджується.

Тимчасові контрольні комісії ради є органами ради, які оби­раються з числа її депутатів для здійснення контролю з конкретно визначених радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування. Контрольні комісії подають звіти і пропозиції на розгляд ради.

Рішення про створення тимчасової контрольної комісії ради вва­жається прийнятим, якщо за це проголосувало не менше однієї трети­ни депутатів від загального складу ради.

Засідання тимчасових контрольних комісій ради проводяться, як правило, закрито. Депутати, які входять до складу тимчасової контр­ольної комісії, та залучені комісією для участі в її роботі спеціалісти, експерти, інші особи не повинні розголошувати інформацію, яка ста­ла їм відома у зв’язку з її роботою.

 

< Попередня   Наступна >