Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 3. Порядок утворення і діяльності виконавчих органів місцевих рад

§ 3. Порядок утворення і діяльності виконавчих органів місцевих рад

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
155

§ 3. Порядок утворення і діяльності виконавчих органів місцевих рад

Виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворю­ється відповідною радою на строк її повноважень. Кількісний і персо­нальний склад виконавчого комітету визначається і затверджується відповідною радою.

Виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно сіль­ського, селищного, міського голови, районної у місті ради — голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управ­лінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб. до складу вико­навчого комітету сільської, селищної, міської ради входить за поса­дою секретар відповідної ради.

Очолює виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради — голова відповідної ради.

На осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і пра­цюють у ньому на постійній основі, поширюються вимоги щодо обме­ження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), вста­новлені законом для сільського, селищного, міського голови.

Виконавчий комітет ради є підзвітним і підконтрольним раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади — також підконтрольним відповідним органам ви­конавчої влади.

До складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради.

Основною формою роботи виконавчого комітету сільської, се­лищної, міської, районної у місті (у разі ї

ї створення) ради є його за­сідання. Засідання виконавчого комітету скликаються відповідно сільським, селищним, міським головою (головою районної у місті ради), а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції — заступником сільського, селищного, міського голови з пи­тань діяльності виконавчих органів ради (районної у місті ради — за­ступником голови ради) в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць і є правомочними, якщо в них бере участь більше половини від загального складу виконавчого комітету.

Сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення) рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повнова­жень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищ­них, міських рад. Вони є підзвітними і підконтрольними раді, яка їх утворила, підпорядкованими її виконавчому комітету, сільському, селищному, міському голові, голові районної у місті ради. Керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради призначають­ся на посаду і звільняються з посади сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом, — за погодженням з відповідними органами виконавчої влади.

Виконавчий апарат районної, обласної ради забезпечує здій­снення радою повноважень, наданих їй Конституцією та законами України. Виконавчий апарат ради здійснює організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення ді­яльності ради, її органів, депутатів, сприяє здійсненню відповідною радою взаємодії і зв’язків з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місце­вого самоврядування.

Виконавчий апарат ради утворюється відповідною радою. його за посадою очолює голова відповідної ради.

 

< Попередня   Наступна >