Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 4. Прийняття та оприлюднення рішень місцевих рад і їх виконавчих органів

§ 4. Прийняття та оприлюднення рішень місцевих рад і їх виконавчих органів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
167

§ 4. Прийняття та оприлюднення рішень місцевих рад і їх виконавчих органів

Місцева рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. рішення ради приймається на її пленар­ному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених законом. при встановлен­ні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його го­лос. рішення ради приймається відкритим (у тому числі поіменним) або таємним голосуванням.

Рішення сільської, селищної, міської ради у п’ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено сільським, селищним, міським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень. рада зобов’язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. якщо рада відхилила зауваження сільського, селищного, міського голови і підтвердила попереднє рі­шення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності.

Рішення ради нормативно-правового характеру набирають чин­ності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізній строк введення цих рішень у дію.

Виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшіс­тю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради. У разі незгоди останнього з рішенням виконавчого комітету ради він може зупинити дію цього рішення своїм розпорядженням та внести це питання на розгляд відповідної ради. рішення виконавчого комітету ради з питань,

віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані відповідною радою.

Сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпоря­дження.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мо­тивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визна­ються незаконними в судовому порядку.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування доводять­ся до відома населення. На вимогу громадян їм може бути видана копія відповідних актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

 

< Попередня   Наступна >