Головне меню

І

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
42

— І —

Імперативний (лат. imperativus — владний, наказовий) депутатський мандат — це депутатський мандат, який передбачає можливість відкликання мандатарія політичною партією (блоком політичних партій), за виборчими списками якої його було обрано, а також виборцями відповідного виборчого округу.

Імперативний референдум — це референдум, рішення якого має найвищу юридичну силу і не потребує додаткового затвердження жодним органом влади.

Імпічмент (англ. impeachment — недовіра; від старофр. empeech-ment — осуд, обвинувачення) — це спеціальна процедура притяг­нення до юридичної (конституційно-правової) відповідальності вищої посадової особи держави у випадку вчинення такою особою державної зради чи інших злочинів.

Інавгураційна промова — це звернення до Українського народу, яке проголошує новообраний глава держави на урочистій церемонії вступу на свою посаду.

Інавгурація (лат. inauguro — посвячую) — це урочиста церемонія вступу на посаду новообраного глави держави.

Ініціативна група референдуму — це група громадян України, які мають право на участь у референдумі, утворена для організації збирання підписів на підтримку проведення народного волевиявлення з метою вирішення певного питання загальнодержавного чи місцевого значення. іноземець — це особа, яка не перебуває в громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав.

 

< Попередня   Наступна >