Головне меню

З

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
42

— З —

Законодавча ініціатива (лат. initium — початок) — це пропозиція прийняти новий або внести зміни до діючого закону, що виходить від осіб чи установ, яким надано таке право.

Законодавчий процес — це нормативно регламентована сукупність послідовно здійснюваних дій і процедур щодо розробки, прийняття (зміни) законів та інших законодавчих актів і їх оприлюднення.

Законодавчий референдум — це референдум, на якому вирішують­ся питання щодо затвердження, зміни або скасування певного закону.

Законопроект — це документ, що його суб’єкт права законодавчої іні­ціативи вносить на розгляд парламенту як законодавчого органу.

Законотворчість — це вид державної діяльності, за допомогою якої воля певної соціальної групи чи спільноти підноситься до ступеня закону і виражається у нормі права конкретних змісту й форми.

Закордонні виборчі дільниці — це виборчі дільниці, що утворюються при дипломатичних та інших офіційних представництвах і кон­сульських установах України за кордоном, а також у військових частинах (формуваннях), дислокованих за межами України.

Звичайні виборчі дільниці — це виборчі діяльниці, що утворюються для організації голосування виборців за місцем їх проживання.

Змішана виборча система — це система виборів, яка передбачає об­рання депутатів за змішаним принципом — частина з них обира­ється за мажоритарною системою, частина — за пропорційною.

 

< Попередня   Наступна >