Головне меню

Право міст-держав Північного Причорномор'я

Історія держави і права України - Історія держави і права України
111

Право міст-держав Північного Причорномор'я

У містах-державах Північного Причорномор'я вкоріню­валася правова система тих метрополій, які їх засновували. Здебільшого це була система афінської рабовласницької де­мократії. Але в цих полісах на неї впливали звичаєве право й традиції місцевих племен.

Основу права становили закони, прийняті народними збо­рами, декрети народних рад, постанови магістратів і окремих осіб — керівників цих магістратів.

Законами регулювалися майнові відносини, право приват­ної власності на будинок, майно, худобу, землю тощо. На­приклад, за чинним законодавством у Херсонесі, як свідчить один із написів, продавали державні земельні ділянки (так звані клери) приватним особам.

На підставі зобов'язального права було розроблено сис­тему договорів про позику, дарування, заставу тощо. Свідчать про це письмові джерела, зокрема декрет Протогена (III ст. до н. е.), з якого випливає, що сам він позичав Ольвії великі суми грошей, за що не раз нагороджувався народними зборами. Угоди укладалися у відповідних установах при свідках і в присутності державних чиновників. Останні отримували за це від сторін певну плату.

Існувало й законодавство про злочин і покарання. Це за­свідчує епіграфічна пам'ятка, знайдена в Херсонесі. В законі на першому місці стоять статті, які визначали міру покарання за змову проти держави, спробу повалення демократичного ладу, зраду. Підлягали покаранню й особи, викриті у зазіханні на приватну власність. До вільних громадян, що скоїли злочини, застосовувалися такі види покарання, як смертний вирок, штраф, конфіскація майна тощо.

Отже, державно-правовий розвиток античних полісів та Боспорського царства безпосередньо вплинув на майбутню державну організацію і право східнослов'янських плем

ен і України-Руси зокрема.

 

< Попередня   Наступна >